Till fots i Himalaya

HÖJDARRESA Upplev några av Kathmandus sju världsarv och storslagna vyer över Himalayas 8 000 meters-toppar på vår vandringsresa i Nepal. Längs vägen lär vi oss...

HÖJDARRESA Upplev några av Kathmandus sju världsarv och storslagna vyer över Himalayas 8 000 meters-toppar på vår vandringsresa i Nepal. Längs vägen lär vi oss om landets historia, kultur och natur.

Vandra med Icakuriren i Nepal 27 nov-10 dec 2024

Följ med på en vandringsresapå Himalayas sluttningar. Under sju av resans 14 dagar går vi mellan 3 och 6 timmar med stopp i byar längs vägen. Vi har valt etapper som inte är fullt så krävande och ingen dag går vi upp mer än 700 höjdmeter och är aldrig högre än 3 300 möh. Under färden besöker vi också några av Kathmandus sju världsarv, bergsstaden Bandipur och njuter av några slappa dagar i Pokhara efter vandringen. Vår ciceron, Jenny Adhikari, bor i Nepal och talar språket. 

Välkommen att följa med!

Andra natten på vandringen i Annapuma bor vi i Australian Camp.

Dag 1–2 Kathmandu – Boudnath

Flyg över natten. Ankomst till Kathmandu dag 2. Vi tar oss till den tibetanska stadsdelen Boudnath, checkar in på vårt hotell, äter lunch och tar sedan en promenad. På kvällen gemensam middag.

Dag 3 Bungamati, Khokana och Patan – byvandring

Vi besöker två typiska newaribyar, Bungamati och Khokana. Newar är de ursprungliga invånarna av Kathmandudalen, som till stor del skapat Nepals historiska arv och civilisation. 
I Bungamati ser vi skickliga trähantverkare eller mattväverier. Vi går till grannbyn Khokana, berömd för framställning av senapsolja, en viktig ingrediens i nepalesisk matlagning. På eftermiddagen utforskar vi Patans tempelprakt och gränder. 

Dag 4 Bandipur,stadsvandring

En buss tar oss på cirka 5–6 timmar till Bandipur – en gammal ort i klädsam newari-arkitektur. Vår stadsvandring där avslutas med mäktiga vyer över Himalaya och topparna i Annapurna.

Patan, en av de tre gamla huvudstäderna i Kathmandu.

Dag 5 Phedi – Dhampus med vandring 

Vi tar oss med buss cirka 4–5 timmar till byn Phedi,
1 100 meter över havet. Början av vår vandring är relativt brant. Vi ser den levande landsbygden med risfält, teodlingar och skogar och har  nästan hela tiden bergen i vårt blickfång. Vandringen är cirka 5,5 kilometer och tar 2,5–3 timmar. Dhampus är en av de mest fotograferade byarna i hela Annapurnaregionen. Övernattning på tehus (enklare hotell). 

Dag 6 Australian Camp med vandring 

Vi börjar dagen med att gå 2 kilometer till byn Pothana, härifrån är det ytterligare ca 

5 kilometer. Turen tar cirka 3–5 timmar. På vandringen till Australian Camp, beläget 2 055 meter över havet, tacklar vi drygt 400 höjdmeter. 

På väg in i den vackra byn Ghorepani.

Dag 7 Ghorepani – vandring och jeepfärd

På morgonen knappt två timmars vandring ned till Khande. Därifrån åker vi i jeepar i cirka tre timmar till Banthanti där vi äter vår lunch. Under sen eftermiddag når vi den blåfärgade magyarbyn Ghorepani där vi ska övernatta. 

Dag 8 Poon Hill, Mohare Danda – soluppgångsvandring

För den morgonpigge väntar en av resans höjdpunkter. Vi vandrar i en timme till vi når Poon Hill på 3 210 meters höjd, lagom till soluppgången. Härifrån har vi en magnifik vy över Himalaya med Dhaulagiri mitt i blickfånget. Det är en njutning att se hur de omgivande bergen sakta börjar ta form i morgonljuset. 

Vi går tillbaka till Ghorepani för frukost. Därefter tar vi sikte mot en annan topp, Mohare Danda, med en vandring på cirka 3–4 timmar. På toppen finns ett enklare ställe där vi övernattar.

Dag 9 Ulleri – vandring nedför 

Vi vaknar med en makalös vy. Till skillnad från de fyra första dagarna går vandringen idag nedför, cirka 1 300 höjdmeter. Efter 5–6 timmar når vi byn Ulleri.

Vi går mellan 3 och 6 timmar på vandrngsdagarna.

Dag 10 Vandring – Pokhara

Från Ulleri går vi nedför trappor, i ytterligare 450 höjdmeter. Vi passerar byar längs vägen liksom en hängbro, och når byn Hille. Därifrån tar vi oss med bil till Pokhara där vi är framme i tid för lunch. Efter sex dagars vandrande och enklare boende väntar betydligt mer bekväm logi och en uppsjö av trevliga restauranger.

Dag 11 Båttur – Fredstemplet

Sjön Phewas Tal dominerar staden Pokhara och här är det möjligt att ta en båtfärd. Det går också bra att vandra till Fredstemplet på andra sidan sjön. Pokhara har blivit en plats för äventyr och har gott om aktörer som erbjuder zipline eller paragliding. Man kan också bara njuta av stadens restauranger och barer eller exempelvis lyssna på en jazzkonsert.

Dag 12 Kathmandu

På morgonen flyger vi till Kathmandu. Där promenerar vi genom den gamla staden, från Asans basar till Durbar Square. Vi gör bland annat ett besök vid den levande gudinnan Kumaris hem. På kvällen åker vi till ett av Nepals viktigaste hindutempel för en ceremoni. Kvällen avrundas med avskedsmiddag.

Dag 13–14 Kathmandu och hemresa

För den som vill går det bra att delta vid en av morgonceremonierna vid något av de nära buddhistiska templen. Transfer till flygplatsen på kvällen. Hemkomst dag 14. 

I nepal händer det alltid något ovanligt under resorna – festival, bröllop eller något annat som livar upp.

Resfakta Himalaya 27 november – 10 december 2024

Avresa 27 november 2024

Hemresa 10 december 2024

Pris 38 500 kr i del i dubbelrum, per person

Tillägg

Enkelrum 3 500 kr

Allt detta ingår

 • Flyg från Stockholm inkl. alla skatter. Avresa från Göteborg och Köpenhamn möjligt mot tillägg (meddela vid bokning)
 • Investering i klimatpositiva projekt
 • Svensk färdledning (Jenny Adhikari) och lokala engelskspråkiga guider
 • Alla transporter med egen buss enligt program
 • Flyg Pokhara – Kathmandu
 • Nationalparksavgifter och vandringstillstånd 
 • Del i dubbelrum på hotell och enklare guesthouses. Reser du själv kan du boka enkelrum mot pristillägg eller boka del i dubbelrum. Blir det ojämnt antal resenärer står vi i så fall för den extra kostnad det innebär med enkelrum
 • Helpension dag 5–9 samt ytterligare tre måltider
 • Frukost alla dagar
 • Utförlig skriftlig deltagarinformation
 • Alla inträden till museer och sevärdheter enligt programmet bl a Patans gamla stad, Patan Museum, Kathmandu Durbar Square, Pashupatinath och Boudnath i Kathmandu 

Vad ingår inte i resans pris?

 • Måltider ej nämnda ovan, dryck
 • Visum till Nepal. Ansöks på plats. Visum för upp till 15 dagar kostar 30 USD 

Bra att veta

För denna resa behövs viss fysik då terrängen är varierad och vi går mycket upp och ner. Vi går totalt sju dagar, ca 3–6 timmar per dag. Det är aldrig mer än ca tio kilometer långa vandringar och vi går som mest upp ca 700 höjdmeter på en dag och som mest 1 300 meter nedför. Vandringen går på mellan 1 100  och 3 300 möh. Då vi vandrar bor vi på enkla tehus (hotellen i bergen kallas så) med dusch och toalett. Under vandringen bär du aldrig mer bagage än det du behöver för dagen. Ditt övriga bagage tas om hand av bärare. Gruppen delas vanligtvis upp i mindre enklaver så att det går bra att gå i egen vald takt. 

Vi reserverar oss för eventuella program-, pris- och tidtabells-ändringar utanför vår kontroll.

Boka resan hos Världens Resor idag

Ring: 08-669 55 25

Mejla: info@varldensresor.se 

Eller besök www.varldensresor.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top