Familjen Ahlvin renoverade en gammal husvagn: ”Hela ­familjens hobbyprojekt”

Allt samlat på ett ställe och möjligheten att se nya platser. Det lockade Sara och Dan att renovera en gammal husvagn och åka runt till olika campingplatser i Sverige. Tillsammans med barnen upptäcker de något nytt varje sommar.

Sara Ahlvin och hennes man Dan har precis tvättat och håller på att hänga upp kläderna på en tvättlina utanför deras gamla husvagn från 80-talet. På gräsmattan framför dem blåser deras tre barn upp den stora badringen som de köpte några dagar tidigare när de var i Ullared.

– Husvagnen är perfekt för våra behov, säger Dan. Vi köpte den billigt och har själva renoverat den. Bland annat har vi byggt trevåningssängen till barnen.

Barnen älskar sin specialbyggda trevåningssäng.

Sara och Dan från Trangärde norr om Kalmar tillhör den nygamla husvagnsgenerationen. De har campat med såväl tält som husvagn tidigare och är nu inne på sin andra vagn.

– Vi köpte vår första husvagn för ett tiotal år sedan, men den växte vi ur när vår yngsta dotter Clara föddes, berättar Sara.

Köpt en begagnad husvagn och rustat upp

Efter ett par års uppehåll blev längtan efter en ny husvagn stor. Efter ett tufft pandemiår kände de för att hitta på något som de kunde göra tillsammans hela familjen.

– Vi har försökt campa i tält också, men det är betydligt mer krävande att göra det som en barnfamilj. Fördelen med husvagnen är att man har allt samlat på ett ställe, det är torrt och rent och det finns enklare kokmöjligheter och en toalett, säger Sara.

Hela familjen Ahlvin.

Så i januari 2021 ­köpte Sara och Dan en äldre husvagn, en Kabe Smaragd Grand de Luxe från 1982, som de själva har rustat upp. Det är ingen lyxig husvagn med dagens mått mätt, men den har det familjen behöver och ytterligare bekvämligheter som större kök, dusch och tvättmaskin finns i regel i campingplatsernas gemensamma utrymmen.


LÄS ÄVEN: Sveriges bästa campingplatser och ställplatser


– Man kan kalla husvagnen ett pandemiprojekt. Under 2020 och våren 2021 var jag tvungen att arbeta mycket hemifrån och då uppstod behovet att komma ut, men att ändå samtidigt vara tillsammans, säger Sara.

– Det blev också ett hobby­projekt för hela familjen, säger Dan. Vi har gjort allt själva, från att ha målat den till att byggt sovplatserna och moderniserat köket. Och det har inte blivit dyrt. Husvagnen köpte vi för 7 500 kronor och sedan har vi lagt ytterligare 5 000 på renoveringen.

”Vi vill uppleva så mycket som möjligt och stannar aldrig mer än 4–5 nätter på samma ställe.”

Lagom till Saras semester från jobbet som präst på Södra Ölands pastorat och Dan från tjänsten som handledare på Stadsmissionen i Kalmar 2021 var trebarnsfamiljen redo att ge sig ut på vägarna.

Första resan gick till Dalarna. De var borta i två veckor och bland annat besökte de Leksand, Rättvik och Avesta.

– Under de veckorna vi var borta hyrde vi ut vårt eget hus, berättar Sara.

Stannar aldrig mer än 5 nätter på campingen

Varken Sara eller Dan kan tänka sig att ligga på en och samma camping med husvagnen under hela semestern.

– Vi vill uppleva så mycket som möjligt och därför brukar vi aldrig stanna på samma campingplats mer än 4–5 nätter, säger hon.

Lite trångt men väldigt trivsamt!

Förra året började de campingsäsongen med en kort tripp till Karlskrona i månadsskiftet mellan maj och juni.

– Där var vi bara en helg. Vi tittade på stan och besökte Karlskrona Marinmuseum.

När tidningen träffar paret och deras tre barn Alma, 13, Tage, 10, och minstingen Clara, 6, är det i början av juli och de har kommit till Råå camping söder om Helsingborg.

Äter och umgås gör man bäst utomhus.

 – Det är första gången vi är tillsammans med barnen i Helsingborg. Det blev en tur med färjan över till Helsingör där vi åt stora glassar och så gick vi en runda inne i Helsingborg, berättar Dan.

– Vi var högst upp i Kärnan, säger Alma och syftar på tornet som är en av stadens främsta besöksmål. Det var lite obehagligt att gå i trappan.

5 fördelar med husvagnscamping enligt familjen Ahlvin.

  • Man har allting med sig, vilket är smidigt när man campar med barn.
  • Det är ganska prisvärt jämfört med kostnaderna för hotell eller vandrarhem.
  • Man kommer bort och kopplar av från sin vardagsmiljö, vilket är viktigt.
  • Man blir mer rörlig med en husvagn än med en husbil eftersom man kan ställa upp den och sedan göra dagsutflykter med bilen.
  • Det är mysigt. Man kommer nära varandra under en husvagnssemester eftersom man tillbringar nästan all tid tillsammans på en liten yta.

För barnen var det extra kul med besöket i Helsingör.

– Det var första gången vi var i Danmark, säger Alma.

Under tiden i Skåne hann de även besöka en keramikbutik i Höganäs och en outlet i Klippan där de köpte filtar.

Det finns plats att umgås inomhus också, förstås.

– Det var kul, men det vi annars går mest på är loppisar. Det är något vi alla i familjen gillar, säger Sara.

– Jag hittade en skolväska på en loppis, säger Tage, som dock är mest förtjust i fotbolls­målet som familjen köpte i Ullared.

Smidigare med husvagn än husbil

Familjen tycker att en husvagns stora fördel jämfört med en husbil är att man enkelt kopplar ifrån den på campingplatsen och sedan låter den stå kvar där medan man gör utflykter i närområdet.

– Om man har husbil är man mer beroende av att ha cyklar med sig för att kunna göra små utflykter utan att behöva köra runt med hela ekipaget. Vi har ibland haft cyklar med oss också, men det är inte så lätt att få plats med dem, säger Dan.

Efter att vi träffat trebarnsfamiljen i Råå styrde de kosan mot Kalmartrakten för att tillbringa några semesterveckor på hemmaplan. 

Tapeten ger det lilla badrummet ett lyft.

Men det blev inte den sista resan med husvagnen förra året för familjen Ahlvin. I augusti åkte de till Älmhult där de besökte Ikeamuseet och ett antal visningsträdgårdar.

– Vi är själva mycket intresserade av odling. Där vi bor har vi tillgång till 7 000 kvadratmeter trädgård och ett tunnelväxthus på 3 x 10 meter. Vi ­odlar bland annat potatis, morötter, meloner, tomater, gurka och prydnadspumpor, berättar Sara.

Hållbart semesterliv

Intresset för odling, självhushållning och strävan att leva ekologiskt hållbart går hand i hand med valet av deras husvagn.

– Vi tycker inte om att saker slängs i onödan. Det var därför vi ville köpa en gammal husvagn och själva göra i ordning den, säger Dan.

I år ger de sig ut på vägarna med sitt rullande fritidshus på nytt. Men exakt vart de reser har de ännu inte bestämt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top