AVSLUTAD RESA: Norra Island i vacker höstskrud!

Vi reser till den spektakulära ­ vulkanön, full av naturupplevelser, vattenfall och glaciärer kryddat med en spännande ­historia präglad av nordisk ­mytologi.

Följ med Icakuriren till Norra Island 2-8 oktober 2023!

I början av oktober gör vi en efterlängtad resa till norra Island. Mellan Islands vackra glaciärer och vida kuster besöker vi pittoreska platser, promenerar längs vulkaner och badar i heta källor. På den här resan är Siglufjördur, Akureyri, Husavik, Myvatn och Diamantringen bara några av de många platser som vi kommer att besöka. Under resan njuter vi av såväl vacker natur och utflykter som god mat och trevligt sällskap. Välkommen att följa med!

Dag 1 Sverige – Keflavik – mot norra Island

Vi börjar resan med att flyga från Köpenhamn och Stockholm med Icelandair till Keflavik på Island, där vår guide möter upp och visar oss till vår buss. Vi styr direkt iväg på vår resa, förbi Reykjavik och mot norra Island. Vi gör stopp på vägen, som vid en vulkan där de som vill kan gå en kort promenad.
Sedan kommer vi fram till vårt första hotell som heter Laugarbakki. Efter incheckning äter vi en trevlig middag tillsammans och lär känna varandra lite mer.

Dag 2 Siglufjördur

Efter frukost och utcheckning går vår resa vidare mot Siglufjördur. På vår resa gör vi några stopp längs vägen. Siglufjördur är en liten fiskestad i en smal fjord med samma namn på Islands norra kust. Staden växte upp kring sillindustrin som var mycket stark på 1940- och 1950-talen. Här jobbade flera tusen personer med att salta sill som exporterades i stora mängder till Sverige.
Vi besöker stadens museum som visar hela historien om silläventyret på Island. Vi övernattar på Hotel Siglo som erbjuder vacker utsikt mot berg och hav. Dessutom finns varma källbad, bubbelpool och bastu på hotellet. Vi avslutar dagen med en gemensam middag på hotellet.

Siglufjördur är en liten fiskestad i en smal fjord med samma namn på Islands norra kust.

Dag 3 Myvatn

Vi åker söderut förbi Olafsfördur och via tunnlar mot Akureyri och till Myvatn där vi bor i två nätter. Myvatn är en grund sjö belägen i ett område med aktiv vulkanism på norra Island, inte långt från Krafla vulkan.
Sjön och de omgivande våtmarkerna utgör en livsmiljö för ett antal vattenfåglar, särskilt änder. Sjön skapades av ett stort ­basaltiskt lavautbrott för 2 300 år sedan, och det omgivande landskapet domineras av vulkaniska landformer.
Vi stannar på vägen på några små fisketorp och andra märkliga ställen. Då denna dag har många möjligheter till olika besök kommer guiden att lägga in stopp på lämpliga ställen. Vi bor på Berjaya Iceland Hotels där vi intar vår middag.

Dag 4 Husavik & Diamantringen

Idag åker vi först till Husavik som är känd för sin koppling till musik, film, natur samt valsafarin.
Vi fortsätter resan med Diamantringen – med stopp på Ásbyrgi, ett naturfenomen som är utformat som en stor hästsko, Dettifoss, det största vattenfallet i Europa som kommer från Vatnajökull-­glaciären och Namaskard, som är ett stort varmvattenområde med flera bubblande lerpölar och pysande varmvatten från jordens inre. Vi tar också ett bad i 36-40-gradigt vatten på Mývatn naturbad. Den innehållsrika dagen avslutas med middag på vårt hotell.

Dag 5 Akureyri och möjlighet till valsafari

Idag åker vi till Dimmuborgir – en märklig lavaformation – där vandrar vi runt med vår guide. Sedan blir det ett stopp vid vackra vattenfallet Godafoss, innan vi fortsätter till staden Akureyri där vi ser oss runt innan vi checkar in på Hotel KEA.
Här kan de som vill åka valsafari. Tala med guiden om bokning av denna aktivitet innan, ni betalar på plats.
Mellan september och april pulserar ofta spektakulära norrsken över Akureyri, har vi tur får vi uppleva också det under vårt besök.

Den som vill kan boka in sig på en valsafari som blir ett minne för livet.

Dag 6 Vattenfallet Gullfoss och området Geysir

Vi lämnar Akureyri och åker på höglandsvägen Kjölur där vi gör några stopp på vägen. I Hveradalir finns en het källa med varmvatten året om, därefter bär det vidare mot det mäktiga vattenfallet Gullfoss och området vid Geysir. Då höglandsvägen kan vara stängd så har vi en annan väg i reserv som tar lika lång tid. Vi övernattar på Hotel Örk där vi äter vår sista middag tillsammans för denna resa.

Godafoss är ett av de mest spektakulära vattenfallen på Island, med en höjd av 12 meter och en bredd av 30 meter.

Dag 7 Tidig hemresa

Tidig frukost och hemresa, då flygen går tidigt mot Stockholm och Köpenhamn.

Resfakta

Resedatum: 2 – 8 oktober 2023

Pris: Pris per person i del av dubbelrum: 22 600 kr

Tillägg

Enkelrumstillägg: 4 595 kr.

Valsafari bokas och betalas på plats.

Lunch betalas på plats vid varje lunchstopp.

I priset ingår

  • 6 nätter del i dubbelrum på hotell
  • Frukost varje morgon
  • 6 middagar 2 – 3 rätters
  • Buss med chaufför enligt program
  • Svensk guidning plus representant från Icakuriren
  • Inträde till 3 muséer
  • Inträde till Jardarbödin vid Myvatn

Boka

Ring: Vulkanresor 031-46 10 62

Mejla: viglundur@vulkanresor.se

Vi reserverar oss för eventuella program-, pris- och tidtabellsändringar utanför vår kontroll.

Ett samarbete mellan Icakuriren och Vulkanresor

Icakurirens läsarresor presenteras i samarbete med Forex

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top