AVSLUTAD RESA: Vin, natur och kultur i magiska Alsace!

Äntligen kan vi erbjuda en resa för livsnjutare och vinintresserade i Frankrikes klassiska ­vindistrikt Alsace, där det mesta dessutom ingår i ­resans pris!

Följ med Icakuriren till Alsace den 9-13 september 2023!

När Ludvig den XIV besökte Alsace första gången lär han ha sagt: ”Åh vilken vacker trädgård”. Det är förståeligt. Omgivningarna är slående vackra, med oändliga vinfält, Vosgesbergen i bakgrunden och blomsterprydda byar på rad som är som tagna ur en äventyrssaga. Colmar sägs vara en av Europas charmigaste städer med sina anrika korsvirkeshus, kanaler och många kulturminnen. Ta en promenad och insup atmosfären eller gör ett besök i det välrenommerade konstmuseet Unterlinden.
Vi gör också ett besök i Strasbourg, som kallas ”Europas huvudstad”. Vi bekantar oss med staden där dåtid, nutid och framtid möts i en skön harmoni. Borgen Haut-Koenigsbourg ligger högt belägen på en klippa. Den ser ointaglig ut, men svenskarna lyckades rasera den under 30-åriga kriget. Efter många års restauration tronar den åter i ett perfekt skick.
Alsace är berömt för sina goda vita viner av hög kvalitet. Under resan får vi lära oss det mesta om de lokala vin- och mattraditionerna, under vingårdsbesöken – som exempelvis hos vinkollektivet Cave de Turckheim – hos ostproducenten Munster och inte minst på resans vinvandring.
Det franska språket har förresten samma ord för skål och hälsa. Santé!

Dag 1 Route du vin

Vi samlas på Arlanda redan klockan 7 för incheckning till flyget som tar oss till Zürich. Där väntar buss och svensktalande guide, och vi åker längs den berömda ”Route du vin” mot byn Saint Hippolyte (cirka 17 mil). Vi gör ett stopp längs vägen där det ges möjlighet att handla något att äta och dricka.
Efter incheckning på hotellet finns ledig tid att ta in omgivningarna. Vi samlas för aperitif och middag i hotellets restaurang.

Dag 2 Cave de Turckheim, “Osthuset” och Colmar

Vi beger oss till Cave de Turckheim, vinkooperativet som tillsammans förfogar över 360 hektar vinodling. Vi får en visning och gör även en tur i de tillhörande vinfälten och lär oss se skillnad på de olika vindruvorna som Riesling, Pinot Gris och Muscat. Naturligtvis får vi också provsmaka lite olika viner.
Lagom till lunch ankommer vi till Maison de Fromage, ”Osthuset”, beläget i Munsterdalen. På menyn är det givetvis inslag av ost och vi får en introduktion av Munster-ostens historia och produktion.
Vi tillbringar eftermiddagen i Colmar där vi också har fri tid. Gemensam middag på hotellet på kvällen.

Vi får ta del av kittosten Munsters historia på Maison de Fromage.

Dag 3 Vinvandring och Haut-Koenigsbourg

Bussen tar oss till området kring byn Scherwiller, där vi gör en vandring på vinfälten tillsammans med en vinbonde (cirka 2 timmar, 4-5 km).
Vi stannar till för energipåfyllnad längs vägen innan vi når vingården som drivs av en passionerad familj. Vi får inblick i en vinodlares vardag och en visning av deras ekologiska vinproduktion samt en lunch utomhus om vädret tillåter.
Därefter fortsätter vi till borgen Haut-Koenigsbourg innan vi åker tillbaka. Middag på en lokal restaurang i Saint Hippolyte.

Dag 4 Strasbourg och Rhen

Efter en lugn morgon och lunch på egen hand, åker vi med buss i en timme till Strasbourg – sätet för Europaparlamentet, Europarådet och Europadomstolen. Vi får en guidad promenad och besöker Cathedral Notre-Dame-de-Strasbourg, den medeltida stadsdelen La Petite France och får dessutom egen tid att strosa runt.
Vi gör också en båttur på floden Rhen innan vi äter vår avslutningsmiddag i Maison Kammerzell – stadens mest kända byggnad.

Fina Strasbourg

Dag 5 Hemresa

Efter tidig frukost är det dags att bege sig till flygplatsen för hemfärd till Arlanda där vi landar vid 15-tiden.

Ett besök på Cave de Turkheim – där högklassiga viner blir till

En höjdpunkt på vår resa till Alsace är ­besöket på vinkooperativet Cave de ­Turckheim. Här utnyttjas de speciellt goda förutsättningar som Alsace ger för att ­producera viner i världsklass.

Alsace ligger på gränsen mellan Frankrike och Tyskland, där floden Rhen flyter fram mellan vinfält, byar med kullerstensgator och blomsterklädda korsvirkeshus.
Alsace var länge en del av Tyskland och invånarna har ofta både språk och kultur gemensamt med grannarna på andra ­sidan Rhen. Det sägs att Alsace är som ett Europa i miniatyr, där det bästa av livets goda serveras i en bål med lika delar pittoreska småstäder, naturupplevelser och kosmopolitiskt centrum.
Här finns en skiftande och mineralrik jordmån. Den tillsammans med ett milt klimat och läget vid bergskedjan Vogeserna i väster, som ger skydd för regn och stormar, ger vinerna en perfekt balans mellan sötma och syra. Drygt 90 procent av odlingarna utgörs av gröna druvor. Även om druvsorterna är många dominerar Riesling, Gewurztraminer och Pinot gris.
En av de mest välkända vinproducenterna i Alsace är Cave de Turckheim, som har ett mycket gynnsamt läge mellan Alsaceslätten och Munsterdalen. Vinodlingar bedrivs ofta i odlarkooperativ och detta är ett av de mest berömda.
Kooperativet grundades 1955 av vinbönder från medeltidsstaden Turckheim och har idag närmare 220 medlemmar från de bästa vingårdarna. Tillsammans odlar man ett stort antal druvsorter med största möjliga hänsyn till miljö och ekologi.
Cave de Turckheim räknas till de absolut främsta producenterna med sitt toppmoderna, innovativa vineri och gör flera stilbildande Alsaceviner som serveras på stjärnkrogar och topprestauranger över hela världen

På Cave de Turckheim får vi självklart även smaka på några av de högklassiga vinerna.
Vinkooperativet Cave de Truckheim omfattar 360 hektar vinodling.

Resfakta

Resdatum: 9-13 september 2023

Pris: 22 280 kr per person i dubbelrum

Tillägg: Enkelrum 4 nätter, 2 380 kr per person

Researrangör: Specialresor

I priset ingår:

 • Flygresa t/r Arlanda – Zürich med Swiss Air inkl. bagage, flygskatter och avgifter.
 • Bussresor enligt program i Frankrike.
 • 4 övernattningar i dubbelrum.
 • Svensktalande lokalguide dag 1-4.
 • Whispers (hörsnäckor) vid utflykterna
 • Besök och vinprovning på Cave de Turkheim.
 • Ostbesök med provsmakning.
 • Vinvandring och vinprovning på familjeägd vingård.
 • Guidad stadspromenad i Colmar och Strasbourg.
 • Båttur i Strasbourg.
 • 4 frukostar, 2 tvårätters luncher, 4 två-eller trerätters middagar.
 • Måltidsdryck: 1 glas vin/öl (tvårätters) 2 glas vin/1 öl (trerätters), vatten, kaffe/te.
 • Dricks till guider och busschafförer.
 • Representant fr Icakuriren.
 • Färdledare fr Specialresor.
 • Resegaranti via den statliga resegarantin.

Antalet platser är begränsat. Researrangören förbehåller sig rätten att ställa in resan senast 30 dagar före avresa om antalet deltagare understiger 20 personer.
Resans program innehåller några promenader i delvis kuperad terräng, bland annat en vinvandring dag 3 på cirka 4–5 km i lugn takt.
Vid bokning får du övriga resevillkor.

Boka:

Ring: Specialresor 054-18 89 00

www.special-resor.se

Ett samarbete mellan Specialresor och Icakuriren 

Icakurirens läsarresor presenteras i samarbete med Forex

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top