AVSLUTAD RESA: Storslagna vyer vid Höga kusten och Inlandsbanan!

Följ med oss till midnattssolens höstkrudens land. En fantastisk resa fylld av mäktiga naturupplevelser, samisk historia, spännande kultur och lokala specialiteter.

Följ med Icakuriren på kryssning den 8-14 Juni eller 7-13 september 2023!

Vi inleder resan med ett par dagar på vackra Höga kusten där vi med egen båt besöker Ulvön. Vi ser också historiska Ådalen och Skuleskogen. Nattåget tar oss till Kiruna där vi får guidade visningar både av gruvan och Ishotellet i Jukkasjärvi innan vi kliver ombord på den egna rälsbussen som vi chartrat för vår grupp med Icakurirens läsare i tre dagar för färd längs Inlandsbanan. Den tar oss till Jokkmokk, Moskosel, Vilhelmina och många fler orter innan vi tar tåget tillbaka till Stockholm från Östersund. Välkommen att följa med på
en mycket innehållsrik resa med unika upplevelser i det vackraste landskap du kan tänka dig.

Spännande möten väntar oss längst vägen.
Dag 1 Höga kusten

Vi samlas på Stockholms station. Tåget tar oss till Sundsvall, varifrån vi fortsätter med egen buss mot Höga kusten. Efter en bensträckare vid Sandöbron där vi får ta del av historien om Ådalen 1931 följer vi Ångermanälven på norra sidan bort mot Högakustenbron där vi kommer att bo över natten. Vi äter en tvårätters välkomstmiddag. Vi har kommit tillräckligt långt norrut i Sverige för att solen ska dröja sig kvar till sent på kvällarna i juni och för att höstfärgerna ska börja synas i lövverken i september.

Dag 2 Skuleskogens nationalpark & båttur till Ulvön

Efter frukost börjar vi utforska Höga kusten. Sedan den senaste istiden har en landhöjning på nästan 300 meter gjort landskapet säreget med världens högsta kustlinje med väldigt höga klippor. Med egen chartrad båt från Ullånger når vi arkipelagens främsta ö, Ulvön. Här får du en guidad visning av det vackra kapellet och får höra om surströmmingens historia på Ulvö museum. Efter en gemensam lunch på Ulvö värdshus får du egen tid att strosa omkring på den fina ön. Tillbaka på fastlandet fortsätter vi till Skuleskogens nationalpark. För den som vill göra en kortare vandring på ett par kilometer går det bra att följa gångvägen till utsiktsplatsen vid Nylandsrutens sydöstra brant. Vi fortsätter norrut och tidig kväll kommer vi till Umeå, Björkarnas stad, där vi bor på centralt beläget hotell över natten.

Dag 3 Kiruna med Ishotellet i Jukkasjärvi

Tidig morgon tar vi tåget från Umeå till Sveriges nordligaste stad, Kiruna. En egen buss hämtar oss vid tågstationen och under en stadsrundtur bevittnar vi den pågående stadsomvandlingen. Vi fortsätter till Jukkasjärvi, känt för sitt ishotell som lockar besökare från hela världen. Självfallet ska vi också besöka det men innan gör vi ett kortare uppehåll i Jukkasjärvi kyrka. Vi får gå in och se de konstnärliga rummen på Ishotellet som byggs upp varje år med is och snö från Torneälven. Sen eftermiddag anländer vi till vårt hotell, där vi också äter en gemensam middag.

Dag 4 Kirunagruvan och Inlandsbanan till Jokkmokk

Vi börjar dagen med ett studiebesök i Kirunagruvan. Lunch på egen hand innan resan fortsätter till Gällivare där vi går ombord på vår chartrade rälsbuss som under tre dagar tar oss på en spännande resa genom Lappland. På vår väg mot Jokkmokk passerar vi några av de kända kraftstationerna så som Porjus, Harsprånget och Akkats kraftstation i Lilla Lule älv med dammluckorna som dekorerats av konstnärerna Lars Pirak och Bengt Lindström. När vi når dagens slutmål, Jokkmokk, tar vi en kort promenad till vårt hotell.

Inlandsbanan med egen rälsbuss i tre dagar
Dag 5 Jokkmokk – Storforsen

Förmiddagen ägnar vi åt fjäll- och samemuseet Ajtte och fördjupar oss i samisk kultur och historia. Tid för lunch innan vi återigen ska bege oss till vår väntande rälsbuss. Vår slutstation idag är Kåbdalis och det var just här som bygget av Inlandsbanan avslutades i september 1936. Här i Kåbdalis väntar en hyrd buss på oss som tar oss ned till Bredsel och här får vi återse Piteälven i form av Europas längsta fors Storforsen som är 5 km lång och har en fallhöjd på över 80 meter. Vi går på träbryggor ända ut till forsen och får verkligen se och känna urkraften i en av de fyra outbyggda älvarna i Norrland. Här bjuds vi på en trevlig middag med utsikt över forsen innan vi fortsätter till vårt hotell.

Dag 6 Moskosel – Saxnäs

En knapp timmes bussresa tar oss återigen till rälsbussen. Vi fortsätter färden längs Inlandsbanan och idag ska vi hela vägen till Vilhelmina. Vi gör uppehåll i Moskosel där det finns ett fint rallarmuseum. Här får vi också möjlighet att äta lunch, kanske en eller ett par mättande pitepaltar. Vi åker vidare söderut på Inlandsbanan och anländer till Sorsele. Från Sorsele har vi ytterligare två timmars färd till Vilhelmina där vi tar avsked av rälsbussen och fortsätter istället med buss. Resan går genom makalöst vacker natur längs Vildmarksvägen och vi stannar till vid den vackra Trappstegsforsen innan vi når Fatmomakke Kyrkstad vid foten av Marsfjället, den mest framträdande samiska kyrkstaden i Sverige. Efter en guidad tur åker vi till Saxnäs där vi skall tillbringa natten.

Dag 7 Vildmarksvägen – Stockholm

Vi reser vidare längs den vackra Vildmarksvägen som går från Vilhelmina via Klimpfjäll och Stekenjokk till Strömsund, en av Sveriges högst belägna vägar. Efter att vi passerat förbi Klimpfjäll når vi som högst på Vildmarksvägen och då är vi på 876 meters höjd på Stekenjokksplatån. Bussen rullar vidare söderut genom Stora Blåsjön, Jormvattnet och Gäddede. I Gäddede stannar vi till för att äta lunch innan vi sedan fortsätter till det relativt okända men otroligt vackra Hällingsåfallet. Härifrån går färden till Östersund där vi sätter oss på tåget som tar oss tillbaka till Stockholm.

Otroligt vackra Hällingsåfallet

Resfakta

Resedatum: 8 – 14 juni & 7- 13 september 2023

Pris: 24 700 kr i del i dubbelrum per person

Researrangör: Världens Resor

I priset ingår:
 • Resa med dagtåg Stockholm-Sundsvall, Umeå-Kiruna och Östersund-Stockholm.
 • Inlandsbanan från Gällivare till Villhelmina (chartrad rälsbuss i tre dagar endast för vår grupp med gott om utrymme ombord).
 • Egen buss i två dagar vid Höga Kusten, en dag i Kiruna och Jukkasjärvi, Kåbdalis till Storforsen t/r samt två dagar längst Vildmarksvägen från Villhelmina till Östersund.
 • Inträde och guide i Fatmomakke.
 • Inträde till Ájttemuseet i Jokkmokk.
 • Inträde och guide Ulvö museum och Ulvö kapell.
 • Stadsrundtur i Kiruna och besök i Kirunagruvan.
 • Inträde till Ishotellet i Jukkasjärvi.
 • Del i dubbelrum på hotell av bra standard vid Högakustenbron, Umeå, Kiruna, Jokkmokk, Storforsen/Älvsbyn och Saxnäs. Även om du reser ensam kan du boka del i dubbelrum. Vill du ha enkelrum kan du boka det mot pristillägg.
 • Halvpension, frukost alla dagar (2-7) samt lunch eller middag dag 1-7.
 • Reserepresentant från Icakuriren/Hemmets Journal vid minst 25 bokade resenärer.
 • Färdledare från Världens Resor under hela resan.
Vad ingår inte i resans pris?
 • Måltider som ej nämns ovan
 • Dryck

Tillägg per person

 • Enkelrumstillägg: 2 600 kr

Boka såhär:

Ring: Världens Resor 08-669 55 25

Mejla: www.varldensresor.se/icakuriren

Vi reserverar oss för eventuella program-, pris-och tidtabellsändringar utanför vår kontroll.

Ett samarbete mellan Icakuriren och Världens Resor.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top