AVSLUTAD RESA: Res till Island och upptäck elden och isens ö – Favorit i repris

Precis som när vikingarna först kom till elden och isens ö för över elva hundra år sedan möts vi av ett kargt lavalandskap, kraftfulla vattenfall, ödsliga vidder, varma källor, glaciärer och snöklädda bergstoppar.

Följ med på en innehållsrik rundresa kring södra och västra Island där vi bjuds på stora naturupplevelser i vårgrönska. I de vulkaniska områderna på ön hittar man de varma källorna som upphettas djupt ner i jorden genom kontakt med magman. Förutom att bada i de varma källorna så används det varma vattnet till att värma upp bostäder och växthus. Gården Fridheimar bjuder in oss till ett besök i växthuset och vi får både smaka på tomater och besöka gårdens stall och lära oss mer om islandshästen. Under en dag får du dessutom stifta bekantskap med huvudstaden Reykjavik där du får möjlighet att på egen hand upptäcka stadens stora utbud av konst, kultur, muséer, caféer och restauranger. Vår kunniga lokalguide bjuder på sina rika kunskaper om såväl isländsk historia som dess nutid och med oss har vi även en represetant från Icakuriren. Välkommen att följa med!

För den konstintresserade finns det mycket att beskåda
Dag 1 Blå lagunen och välkomstmiddag

Flyg avgår från Arlanda och Kastrup till flygplatsen Keflavik. Där välkomnas vi av vår isländske lokalguide, som talar svenska. Vi inleder resan med ett bad i det varma och mineralrika vattnet i Blå lagunen. Framme vid Hotel Örk som ligger i växthusbyn Hveragerdi får du tid att packa upp och om du vill kan du ta ett dopp i hotellets pool. Därefter intar vi resans första gemensamma middag och lär känna varandra lite mer.

Dag 2 Mäktiga upplevelser i sagolandskap

Första dagsutflykten går österut från Selfoss via sydkustens bördiga jordbruksmark nedanför de skimrande glaciärerna Eyjafjallen Skogarfoss och Seljalandsfoss kastar sig ut för stupen likt vita draperier. En avstickare till glaciärtungan Sólheimajökull ger oss tillfälle att se och förstå de enorma krafter som formar isblocken under den långsamma men målmedvetna framfarten mot låglandet. Vi rör oss i områden kring Fljotshild och Hlidarendi, skådeplats för den dramatiska Njals saga från 1100-talet. På kvällen gemensam middag på hotellet.

Dag 3 Islands mest kända sevärdigheter

Vi börjar med att åka mot det “gyllene” vattenfallet Gullfoss. På vägen gör vi ett stopp vid Skáholt där det har funnits biskopssäte sedan 1000-talet. Om tiden passar så kommer vi även att passera Fridheimar som har en tomatodling och islandshästar där vi gör ett kortare stopp. Dagen fortsätter med jordbvärmeområdet Geysir. Resan går sedan vidare mot nationalparken Thingvellir. Vi åker därefter norrut genom höglandspasset Kaldidalur med Islands näst största glaciär Langjökull på vår högra sida. Vi kommer sedan ner till Husafell och ser de otroligt vackra vattenfallen Hraunfossar, där vattnet kommer ut från lavafälten. På kvällen checkar vi in på Fosshotel Reykholt och äter gemensam middag på hotellet.

Att vandra runt vattenfallet Seljalandsfoss är en häftig upplevelse
Dag 4 Fiskebyar och fågelliv

Vi börjar dagen med ett besök i Landnamsetrid i Borgarne, ett historiskt museum som visar islänningarna och delar av deras historia. Dagen bjuder även på rundresa runt Snaefellsjökull-glaciären, som är världskänd för sina magiska kraftlinjer och där “Resan till jordens medelpunkt” av Jules Verne äger rum. Vi gör många stopp längst vägen, upplever natursevärdigheter, och besöker fiskebyar. Vi vandrar längst kusten en liten bit mellan Hellnar och Arnarstapi och beudrar fågellivet. På norrsidan avslutar vi i Stykkisholmur, en av de äldsta handelsplatserna i landet. Här checkar vi in på Fosshotel Stykkisholmur och äter en gemensam middag.

Dag 5 Reykjavik med stadsrundtur och fri tid

Idag åker vi mot Reykjavik. Väl framme blir det en kort stadsrundtur och därefter checkar vi in på vårt hotell Fosshotell Raudare för natten. Resten av dagen är fri för egna upptäckter i Reykjavik. Middag på egen hand.

Dag 6 Hemresa

Efter enklare frukost checkar vi ut från hotellet och beger oss till flygplatsen och tar fantastiska minnen av Island med oss hem.

Islandshästarna är kända för sina extra gångarter tölt och passgång

Resfakta

Resdatum: 24 – 29 april

Pris: 16 290 kr per person i delat dubbelrum

Researrangör: Vulkanresor

Tillägg:

  • Enkelrumstillägg 3 695 kr per person
  • Vi reserverar oss för eventuella program-, pris- och tidtabellsändringar utanför vår kontroll

I priset ingår:

  • Flygresa t/r Arlanda alt Köpenhamn-Keflavik, inkl. flygskatter
  • 5 nätter i delat dubbelrum på 3-4-stjärninga hotell med dusch/wc
  • Välkomsttransfer från flygplatsen till hotellet, via Blå lagunen.
  • Rundresa med svensktalande lokalguide, enligt program.
  • Måltider: Fyra middagar. Frukostbuffé dag 1, 2, 3 och 4. Enklare frukost dag 6
  • Stadsrundtud i Reykjavik.

Sagt av tidigare resenärer

“Häftiga naturupplevelser och god mat!”

“Fin vandring vid kusten!”

“Trevliga reskamrater och kunnig guide!”

Boka så här:

Ring: Vulkanresor, 031-46 10 62

Maila: viglundur@vulkanresor.se

Ett samarbete mellan Vulkanresor och Icakuriren

Icakurirens läsarresor presenteras i samarbete med Forex

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top