Ann-Cathrine och Uffe Nyqvist: “Vi har campat på samma plats i över 40 år”

Året var 1980 när Ann-Cathrine och Uffe Nyqvist parkerade sin husvagn på Arkösunds camping. Sedan dess har de spenderat varje sommar på samma plats. Möt Norrköpingsborna som högaktar den östgötska skärgården – och livet som säsongscampare.

Satsar man inget så får man inget! Just så sa Ann-Cathrine Nyqvist en kväll hemma i ­köket år 1980. Hennes nyblivne make Uffe vankade av och an på köksgolvet efter att de hade tittat på en nästan ny Polar 535 U husvagn – med en prislapp på 39 000 kr.

– Det var mycket pengar på den tiden, säger Uffe. Vi funderade en hel del och det var nog tack vare Ann-Cathrines mod som affären blev av till slut. Det har vi aldrig ångrat.

 

Träffades på dansställe

Fyra år tidigare hade de två träffats på utestället Palace i Norrköping. Efter en tid tillsammans hade de köpt en gammal träbåt och nu hade de ledsnat på att åka hem till stan efter varje båttur. Den nyinköpta Polarvagnen skulle ändra på det.

Uffe och Ann-Cathrine Nyqvist

Ålder 72 respektive 70 år.

Familj Tre barn och sex barnbarn.

Bor I en tvåa i Norrköping.

Gör Pensionärer. Ann-Cathrine har varit butiksbiträde och löneadministratör medan Uffe har varit byggnadsarbetare och reparatör.

Husvagnar genom åren Polar 535 U -79, Sävsjö 612 -89, Polar 590 -02, Polar 730 Sweet -14.

 Vi hade båten på Lönö här i närheten och mina syskon hade sommarställen i omnejden. Det föll sig naturligt att ställa husvagnen på Arkösunds camping, säger Uffe.

Så här 40 år senare bor de fortfarande kvar – och vid ett besök på campingplatsen förstår man varför. Husvagnen är lite högre belägen än de flesta och en stor terrass breder ut sig framför förtältet. Utsikten över viken är hän­förande.

– Vi älskar skärgården och att bo så nära naturen och havet. Och med båten förtöjd alldeles här nedanför kan vi enkelt åka ut till en ö under soliga sommardagar. Vi bor här permanent från slutet av mars till mitten av oktober, säger Ann-Cathrine.

Ann-Cathrine och Uffe Nyqvist:
Uffes och Ann-Cathrines husvagn är parkerad med hänförande utsikt över Arkösund.

– Det är så skönt att ha en fast plats att utgå ifrån. Vi har ju allt här. Ta bara vår fullstora kyl och frys som exempel. Den gör att vi kan storhandla och stanna kvar här ute länge, säger Uffe. 

 

Roliga aktiviteter

Under året arrangeras olika aktiviteter på campingen som sätter guldkant på årstiderna. Säsongen brukar inledas med punsch och ärtsoppa. Sommartid ordnar man dans i Sjöstugan, sommarfester och den årliga kubbtävlingen. Sedan avrundas camping-
säsongen med en kräftskiva.

– Kubbtävlingen är viktigast, säger Uffe med glimten i ögat. Som mest har vi varit 50 deltagare. Mina lagmedlemmar har varit bestående under lång tid och vi har vunnit tävlingen flera gånger.

Varje höst brukar även några säsongare åka till Gotland tillsammans. Uffe är född där och flyttade till fastlandet först som tioåring. Han känner ön som sin egen ficka och brukar vara guide under resorna.

– På vägen till färjan ordnar han med frågesport och fina priser, berättar Ann-Cathrine. På ön hyr vi en Folkabuss och åker till fina platser via småvägar som Uffe känner till. Det brukar vara väldigt uppskattat.

 

Bekvämt campingliv

Med sin nästan nya Polar 730 Sweet-husvagn lever Nyqvistarna numera ett mycket bekvämt liv som säsongare. Husvagnen har bland annat centraldammsugare, ac, golvvärme och varmvatten. Dessutom är den ansluten till en vattenledning.

– Det är bara diskmaskin som saknas, säger Uffe.

Förr i tiden såg det annorlunda ut på campingen. Då fick Nyqvistarna hålla tillgodo med utedass, tvättrännor och bräckt vatten från vattenpumpen som låg flera hundra meter bort. De hade visserligen tv men eftersom deras plats saknade el fordrades ett bilbatteri.

– Batteriet räckte en helg, efter det fick vi ta hem det för laddning. Man var tvungen att ransonera barnens tv-program för att kunna se sporten, säger Uffe och ler.

Tvärtemot vad en del fördomar gör gällande menar Uffe och Ann-Cathrine att det aldrig har blivit tråkigt med säsongscamping.

– Det händer rätt mycket i hamnen borta i Arkösund med alla turister, viskvällar och uppträdanden. Dessutom hjälper ju Uffe till som campingvärd, så han jobbar medan jag fixar med fika och måltider. Och vi har många av våra vänner här. Vi trivs oerhört bra och skulle inte vilja byta bort detta mot något, säger Ann-Cathrine.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top