AVSLUTAD RESA: Upptäck pärlorna hos våra grannar

Följ med till våra grannländer! Här bjuds på rik och spännande historia, slottsmiddag, stadsrundtur, museer och vacker natur.

Vi på Icakuriren följer utvecklingen noggrant gällande COVID-19 (coronavirus) och vi kommer att vidta åtgärder utifrån myndigheternas rekommendationer vad gäller resandet till olika resmål. Denna resa planeras att genomföras till dess att andra direktiv ges. Har du frågor kring avbokningsvillkor, är du varmt välkommen att kontakta researrangören direkt.

Dominum maris Baltici – Herravälde över Östersjön, var det mantra som präglade den svenska stormaktstiden. Vår historiska rundresa tar dig med till platser som spelat en viktig roll, inte bara i den svenska historien, utan för hela regionen. Med avstamp i Polen följer vi kusten från Hansastaden Gdansk till Kaliningrad, Preussens Königsberg och vidare till Vilnius, den kanske charmigaste av de baltiska huvudstäderna. Vi besöker det spektakulära Världskrigsmuseet i Gdansk, samt Hitlers högkvarter och bunkers i östra Polen. Resan avrundas med en dag i Riga innan vi återvänder till Sverige. Kunnig guidning och trevligt ressällskap gör resan komplett. Välkommen att följa med!

 

AVSLUTAD RESA: Upptäck pärlorna hos våra grannar
Gamla stan i Riga med dess historiska byggnader, mysiga caféer och smala gränder.

 

Dag 1 Båt från Karlskrona till Gdynia, Polen
Resan tar avstamp i Karlskrona där vi samlas vid järnvägsstationen tidig eftermiddag. Vi lämnar vårt bagage och promenerar 800 meter för att komma till hamnen där vi ska hoppa på en båt varifrån vi ska se den fina örlogsstaden. På Marinmuseet går vi ombord på HMS Neptun från kalla kriget, här får vi också historien om den sovjetiska ubåten U137 som gick på grund strax utanför Karlskrona 1981. Vi promenerar genom Karlskrona efter museibesöket med egen tid för att äta middag innan vi åter samlas vid stationen för att åka till båtterminalen. Båten till Gdynia avgår kl. 21.00. För den som hellre vill påbörja sin resa vid båtterminalen på kvällen är det naturligtvis möjligt.

Dag 2 Sopot och Gdansk
Ankomst till Gdynia på morgonen. Vi reser med egen hyrd buss till Gdansk. Efter en drygt timmes resa stannar vi i Sopot för en stadspromenad innan vi fortsätter till Gdansk. Vi äter lunch på egen hand för att sedan ta bussen till Museet för andra världskriget. Därefter får vi en guidad stadspromenad i Gdansk. Även om en stor del av Gdansk återuppbyggdes efter andra världskriget hittar vi också massor av riktigt gamla byggnader. Gemensam middag.

Dag 3 Gdansk-Malbork-Ryn
Vi checkar ut efter frukost för att ge oss ut på upptäcktsfärd genom Pommern och Mazurien. Vi besöker Malbork – det största tegelstennslottet i Östeuropa. Lunch på egen hand och fortsatt färd genom ett vackert landskap. Vi besöker också Wolfsschanze, bunkern Varglyan, som Hitler gjorde till sitt högkvarter. Vi reser vidare till ett slottshotell i staden Ryn i hjärtat av Masurien. Slottshotellet där vi bor över natten bjuder på en förstklassig hotellupplevelse. Gemensam middag på slottet.

 

AVSLUTAD RESA: Upptäck pärlorna hos våra grannar
Vi bjuds på traditionella lokala rätter från hela Östersjöregionen.

 

Dag 4 Ryn-Reszel -Kaliningrad, Ryssland
Utcheckning och avfärd mot staden Reszel där vi får en chans att fördjupa oss i traktens medeltida historia. Centrala Reszel har fått sin klassiska stil på 1800-talet, men det medeltida perspektivet är synbart i och utanför stadens slott som vi ägnar förmiddagen åt. Efter en gemensam lunch fortsätter vi mot ryska gränsen och till Kaliningrad dit vi kommer på eftermiddagen. Inkvartering och egen tid.

Dag 5 Kaliningrad
Vi börjar dagen med att utforska Kaliningrad. Vi besöker Kant-museet och domkyrkan. Vid Brandenburg Tor ser vi delar av stadsmuren som finns kvar här. Vi fortsätter med en promenad genom Amalienau, området som låg väster om Königsberg och fick sitt namn från en gård som fanns i utkanten av staden. Efter lunch tar vi oss med egen buss till orten Jantarnyj som före 1945 hette Palmnicken. Den lilla staden i f d Ostpreussen var under den tyska tiden känd som badort, men framförallt var staden Tysklands främsta fyndort för bärnsten. Än idag finns bärnstensbrottet kvar med tillhörande museum som vi besöker. Tillbaka till Kaliningrad och gemensam middag.

Dag 6 Kaliningrad- Kaunus – Vilnius, Litauen
Vi lämnar Kaliningrad och reser till Kaunas, för en kort stadsvandring och lunch. Kaunas är landets nästa största stad och huvudstad från 1920 till 1939. Kaunas har en spännande historia som avspeglar utvecklingen av Litauen som självständig nation från medeltiden och fram till sovjetiska ockupationen. Ankomst till Vilnius sent på eftermiddagen. Incheckning och egen tid.

 

AVSLUTAD RESA: Upptäck pärlorna hos våra grannar
Floden Neris flyter genom Litauen och delar huvudstaden Vilnius i två delar.

 

Dag 7 Vilnius
Floden Neris delar Vilnius gamla stad i två delar. I söder ligger Gamla stan som är placerad på Världsarvslistan sedan 1994. Här finns drygt 1500 gamla hus som byggts under flera århundraden, men framförallt under barocktiden. Staden är också känd för sina närmare 40 kyrkor och katedraler. Vi gör en rundtur genom Vilnius trivsamma gamla stad och ser huvudgatorna samt den bohemiska stadsdelen Užupis. Efter lunch besöker vi det intressanta KGB-muséet. Kvällen fri.

Dag 8 Vilnius-Riga, Lettland
Efter frukost lämnar vi Vilnius med hyrd buss. Strax före gränsen till Lettland kommer vi till det som kallas för Korskullen. På de omkring 5 000 kvadratmeterna finns kors i olika storlekar. Vi gör ytterligare ett stopp vid orten Rundale. Här ligger palatset och sommarresidenset som tillhört hertigen av Kurland, Johann von Biron. Vi tittar in och beundrar den pampiga interiören. Därefter fortsätter vi mot Lettlands huvudstad. Ankomst och inkvartering.

Dag 9 Båt till Stockholm
Vi ägnar ett par timmar åt de mest kända landmärkena i Rigas gamla kvarter; Domkyrkan, och Peterskyrkan med sin smala spira. Utsikten från Peterskyrkan är oslagbar! Vi gör ett stopp vid Riga Black Magic-bar där vi smakar av den traditionella likören Riga-balsam. Lunch på egen hand och samling inför avfärd mot färjeterminalen. Avresa mot Stockholm. Gemensam middag ombord.

Dag 10 Hemkomst
Ankomst på morgonen till Frihamnen i Stockholm.

 

AVSLUTAD RESA: Upptäck pärlorna hos våra grannar
Korskullen är ett pilgrimsmål i norra Litauen med tusentals kors i olika storlekar.

Resfakta

Resdatum
Avresa 16 september
Hemresa 25 september

Pris
19 800 kr per person i del av dubbelrum

Allt detta ingår i resans pris  

 • Färja Karlskrona – Gdynia/Riga – Stockholm (del i dubbelhytt comfort), frukost ombord dag 2
 • Inkvartering i 4*hotell /del i dubbelrum och frukost dagligen
 • Alla transporter med egen hyrd buss enligt programmet
 • Aktiviteter beskrivna i programmet inklusive inträdesavgifter till museer; bl a inträde till Sopot-piren, andra världskrigsmuseet i Gdansk, slotten Malbork och Reszel, bärnstensfabriken i Kaliningrad, KGB-museet i Vilnius mm
 • Halvpension (lunch eller middag dag 2–9)
 • Visum till Ryssland
 • Svensk färdledning 
 • Lokala engelsktalande guider  

Det som inte ingår

 • Övriga måltider
 • Egna aktiviteter som inte nämns i programmet  
 • Dricks  

Tillägg per person

Enkelrumstillägg (ej båt): 3 600 kr

Så här bokar du
Ring Världens Resor 08-669 55 25 eller www.varldensresor.se/icakuriren

Vi reserverar oss för eventuella program-, pris- och tidtabellsändringar utanför vår kontroll.

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top