Upptäck nya svenska pärlor!

Härliga badstränder, fantastisk natur, oanade sevärdheter och bästa fikan. Du behöver inte resa långt för att uppleva något nytt och spännande. Här är 15 Sverigetips, från söder till norr.

1. Vingårdar & strandliv

Ängelholm,Skåne

Sommartid är det få ställen som slår den skånska västkusten. En bra bas för att utforska denna del av Sverige är Ängelholm längst inne i Bjäreviken med en av Skånes längsta och finaste playor alldeles nära staden. Vingårdar och vandringsleder på Kullaberg ligger på nära avstånd och klippiga naturparadiset Hovs hallar på Bjärehalvön likaså. Missa inte heller att stanna till för en lunch eller fika på mysiga Lilla Ro i närheten av Förslöv!

www.engelholm.com, www.lillaro.nu

 

2. Smaka Ölands landskapsrätt

Ninnis kroppkakor, Öland

Ölands landskapsrätt kroppkakan utgörs av en boll av potatisbaserad deg med inbakat fläsk och lök. Ninnis Kroppkaksbod i Löttorp tillverkar kroppkakorna traditionellt och för hand. 

Potatisen till kroppkakorna växer på åkrarna utanför, löken inköps från öländska odlare och fläsket från närområdet. Avnjut med de tillbehör du själv tycker är bäst, kall grädde, lingon och varför inte en bit kallt smör? 

Du kan ta med eller sitta i trädgården och njuta. Det finns även veganska kroppkakor med svamp och lök som fyllning.

www.ninniskroppkaksbod.se

Upptäck nya svenska pärlor!
My Feldts bageri är värt en omväg!

3. Bakverk av högsta klass 

Feldts bröd och konfekt, Halmstad, Halland

Sveriges bästa bageri ser ut som en sommardröm. Knallgula väggar, schackrutigt golv, pastellfärgade väg­gar och bakverk i högsta klass. Att delägaren My Feldt dessutom är ett sprudlande lyckopiller gör varje besök till en överraskning. Ibland säljs här korv med hemkörd pucko, ibland fylls godispåsar av frukt­remmar och kolor, och ibland omvandlas butiken till en blomsterhandel. 

www.brodochkonfekt.se

 

4. Perfekt vit sandstrand

Olofsbo havsbad, Halland

Vi älskar det halländska kustlandskapet med tångdoftande strandhedar och små fiskelägen. Ett halländskt smultronställe är Olofsbo havsbad utanför Falkenberg, en lugn badort av klassiskt snitt med en lång vit strand och ett vackert fågelreservat kring fyren Morups Tånge. Varför inte göra en cykelresa längs Kattegattleden och stanna till längs vägen? 

www.kattegattleden.se

 

5. Pensionatsliv à la 1950-tal

Holmhällar, Gotland

Mellan knotiga martallar på södra Gotland ligger Pensionat Holmhällar. Den väl bevarade 50-talsstilen har lockat många filmteam och kulturpersonligheter. 

Svensk husmanskost serveras i matsalen där ägaren Calle Hansén, ständigt klädd i vit skjorta med fluga, går runt och hälsar. 

I närheten finns en tre kilometer lång sandstrand, raukfält och skogsstigar för bad, promenader och cykelturer.

www.holmhallar.se

 

6. Besök mäktiga tvillingberg

Halle- och Hunneberg, Västergötland

Strax öster om Vänersborg och norr om Trollhättan, vid Vänerns sydspets, reser sig tvillingbergen Halleberg och Hunneberg. Här finns promenadstråk, utsiktsplatser över sjön, cykelbanor och lekparker. En kort bilfärd bort ligger badstranden Nordkroken för varma sommardagar.

www.hunneberg.com

 

Upptäck nya svenska pärlor!
Författaren Ellen Key hade sitt paradis vid Vättern.

7. Vackra hus från förr

Ellen Keys Strand och Omberg, Östergötland

Ellen Key var författaren som skrev om kvinnlig frigörelse och modern barnuppfostran. Idag kan du lära dig mer på guidade visningar i hennes vackert belägna herrgård vid Vättern. Vid kanten av Ekopark Omberg, tio minuters promenad bort, ligger kulturarvspärlan Ombergs Turisthotell, där besökare checkat in sedan 1892. Hotellrestaurangen är en snackis bland foodies, medan ekoparken lockar med ängsmarker, jätteekar och den unika orkidén kärrkniprot.

www.ombergsturisthotell.com, 

www.ellenkey.se

 

8. Med ångbåten till sagoslottet 

Mariefred, Södermanland

Det går absolut att ta bilen till pittoreska Mariefred, njuta av fika i trädgården på hembygdsföreningen, promenera längs huvudgatan och besöka Gripsholms slott. Men om man istället tar båten från Stockholm blir upplevelsen väldigt speciell. Den historiska ångbåten S/S Mariefred har trafikerat sträckan Stockholm–Mariefred sedan 1903 och den guidade resan kantas av vackra vyer.

www.mariefred.info

 

Upptäck nya svenska pärlor!
Afternoon tea på Sturehofs slott.

9. Fridfullt nära storstaden

Sturehovs slott, Stockholm

Lämningar i form av gravhögar och en fornborg vittnar om att platsen – i Botkyrka strax söder om Stockholm – var bebodd redan under forntiden. Idag är det en oas för stadsbor som söker lugnet i naturen och sötsaker i kaféet. Ta en kort promenad ner mot vattnet och besök krukmakeriet eller passa på att boka afternoon tea på slottet under helgen. 

www.sturehov.se

 

10. Mysig idyll i skärgården

Stavsnäs, Stockholm 

Befinner man sig i huvudstaden och känner för en dos havsluft så rekommenderas att ta buss 434 från Slussen och stanna till i lilla byn Stavsnäs. Ett välbevarat skärgårdssamhälle med fina träkåkar, ett bageri och en badstrand en kort promenad från byn. Vill man ta sig längre ut i skärgården så går det båtar till bland annat Sandhamn från Stavsnäs hamn drygt en kilometer från Stavsnäs by. Busstider hittar du på www.sl.se

 

Upptäck nya svenska pärlor!
Passa på att äta rökta räkor hos En liten sjökrog i ­Sörfjärden.

11.  Missa inte kustvägen

strikland & Hälsingland

Jungfrukusten sträcker sig från Gåsholma i söder till Ragnvaldsnäs i norr och är en skärgård många missar. Den vackra kustvägen i Gästrikland och Hälsingland kryllar av smultronställen! Vandra i naturreservatet på Hornslandet, njut av stränder och rökta räkor på En liten sjökrog i fiskesamhället Sörfjärden och ta skärgårdsbåtarna för utflykter till närliggande öar.

www.jungfrukusten.nu

 

12. Oslagbar vy från toppen

Högbonden, Ångermanland

Bo i en fyr på en klippö med milsvid havsutsikt. Aldrig har Sverige känts så mycket som grekiska övärlden som på världsarvs­klassade Höga kusten i Ångermanland. Norge är en annan liknelse som far förbi när man åker genom branta dalar och förbi höga kullar på väg ut mot havet. Högbonden Fyr och vandrarhem, öppet 15 maj–31 augusti, har även kafé och restaurang.

www.hogbondenfyr.se

 

Upptäck nya svenska pärlor!
Ta en paus i något av Skellefteås naturreservat.

13. Norrländskt kulturliv

Skellefteå, Västerbotten

Här byggs ett nytt spännande kulturhus som öppnar 2021 och väntas bli världens högsta träbyggnad, och längs Skellefteälven finns promenadstråk, fik, lekplatser och restauranger. Bredvid den gamla Bonnstan med sina 166 kyrkstugor ligger Nordanå kulturcentrum som inhyser värdshus, parker, konsthallar, museum och den urgulliga lanthandeln.

www.skelleftea.se

14. Skärgården för dig själv

Luleå skärgård, Norrbotten

Har du tröttnat på skärgårdsträngsel kan det vara en god anledning att söka sig norrut! Övärlden utanför Luleå är en av landets dolda pärlor. Här är det glest mellan båtarna till och med under de vackraste sommardagarna. Bäst är förstås att ha egen båt eller kajak, men det går även turbåtar från Södra hamn i Luleå till några av de större öarna. Exempelvis Hindersön som har bofast befolkning sedan 1500-talet och Brändöskär med ett fint skärgårdskapell. Luleå kommun har även ett antal skärgårdsstugor som man kan boka.

www.lulea.se

15. rtrollande vacker sjö

Trollsjön, Lappland

Trollsjön, eller Rissájávri som den egentligen heter, är Sveriges klaraste sjö med ett siktdjup på ca 36 meter. Alltid iskall eftersom vattnet kommer från de närliggande glaciärerna. Perfekt för en dagstur. Med bil kör du E10:an mot Narvik. Ca 2 mil efter Björkliden, före Vassijaure, kommer en  skylt där det står “Låkta-
jokk”. Efter skylten ser du parkeringsfickor på båda sidor av vägen – där parkerar du.
Nu väntar cirka en timmes vandring genom en stendal innan  du kommer  fram till Trollsjön.

www.kirunalapland.se/se-gora/trollsjon/

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top