• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Upptäck Montalcino – italiensk idyll och vin i Toscana

  OUPPTÄCKT Toscana är en välbesökt region i Italien och de vanliga resmålen Siena, Florens, San Gimignano och Pisa lockar många turister. Montalcino är en perfekt stad att besöka för den som älskar vin men helst njuter av det i ensamhet!

  Upptäck Montalcino – italiensk idyll och vin i Toscana
  Det finns en mängd vackra, oupptäckta städer i Italien – Montalcino är en. Foto: GettyImages

  De allra flesta som är på en vinresa i Toscana beger sig till Chianti, vilket är ett vackert distrikt med goda viner, men som resultat har andra resmål förblivit oupptäckta. Att bejaka sin inre vin-nörd kan alltså komma väl till pass. I alla fall om man vill resa till pittoreska byar, njuta av goda viner och maträtter, strosa bland gränder och köra längst slingrande bilvägar med magiska vyer – utan den massiva turismen som annars är synonymt med denna italienska idyll.

  Kärleken till vin kan ta dig till guldkorn som Montalcino. Foto: GettyImages

  I Montalcino kan man njuta av staden, maten och vinet utan att behöva trängas. Hit kommer de flesta vinentusiasterna för de ikoniska Brunello-vinerna. Termen DOCG innebär att vinet i fråga lever upp till de höga kraven inom italiensk vintillverkning och en Brunello di Montalcino DOCG får enbart innehålla 100 % sangiovese, av klonen brunello.

  För den som inte är så nogräknad finns "Lillebror" Rosso di Montalcino, som länge levt i skuggan av Brunello och det är fel, vinet är ypperligt gott och förtjänar att stå för sig själv.

  Stadsbilden med Fortezza di Montalcino som tornar upp i bakgrunden. Foto: GettyImages

  Efter ett besök i stadens medeltida fort – Fortezza di Montalcino – varifrån man kan njuta av traktens vyer, avnjuts staden bäst genom att vandra nedför de folktomma gatorna. 

  Passa på att äta på Vineria Le Potazzine. Vinkännare hajar kanske till vid namnet, Potazzine är nämligen en vinproducent från regionen som även har en restaurang i staden. Och varför inte avsluta med en glass på Gelateria Artigianale e Yogurteria "WHY NOT?" 

  Fem kilometer utanför Montalcino hittar man vingården Paradiso di Frassina. Här kan man bo eller bara besöka vingården och prova deras viner. Här spelas Mozart på högsta volym ut över raderna av rankor, för att det sägs vara bra för vinodlingen. 

   

   

  Är du ressugen med ett stort intresse för vin?

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!