Frankrikes bästa by – om fransoserna själva får välja

Det franska folket har sagt sitt. Namnet på landets favoritby stavas Kaysersberg. Ser man byn är det inte svårt att förstå varför...

Den här artikeln publicerades ursprungligen på resemagasinet Vagabond. 

Utmärkelsen är ett resultat av det årligt återkommande tv-programmet “Village préféré des Français” på kanalen France 2. I det populära programmet får tittare rösta fram sin favorit bland utvalda byar. Många av byarna anses vara bland de vackraste i landet och representerar varsin region.

Frankrikes bästa by – om fransoserna själva får välja

Förra året föll folkets val på Rochefort-en-Terre i Bretagne, enligt Lonely Planet. Men i år blev det alltså bedårande Kaysersberg i Alsace.

Vad är det då som gör att medeltida Kaysersberg är så omtyckt? Förutom de idylliska korsvirkeshusen, de blomsterkantade kullerstensgatorna och den sceniska omgivningen som består av böljande kullar och vinodlingar, så lyfts även Kaysersbergs vänliga befolkning fram som en bidragande faktor till byns suveränitet.

Frankrikes bästa by – om fransoserna själva får välja

Skulle du vilja upptäcka Kaysersberg på egen hand? Enklast är att flyga till Basel eller Strasbourg. Därifrån kan man hyra bil eller ta tåget till Colmar innan man byter till buss. Bäst tid att åka är på sensommaren eller tidig höst.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top