Cityguide Berlin

Upptäck Europas kreativa metropol Berlin. Här nedan har vi samlat mängder av handfasta tips på boende, restauranger, shopping och sightseeing.

Boende

Circus Hostel – budget
Legendariskt vandrarhem som syns i var och varannan Berlin­guide. Ett av världens första “designvandrarhem”, som lyckas kombinera “prisvärt” med “inbjudande”. Har fått utmärkelsen “Travelers’ Choice 2013” för bästa service.
Pris: Dubbelrum från 750 kronor per natt.
Adress: Rosenthalerstrasse 1.
www.circus-berlin.de
Hyr lägenhet – mellan
Att hyra en lägenhet är ett enkelt och prisvärt alternativ till hotell. Många berlinare hyr på längre eller kortare tid ut rum i lägenheter eller hela lägenheter.
Pris: Varierar stort beroende på lägenhetens storlek och läge.
www.airbnb.com
www.craigslist.org
Hotel Adlon – lyx
Anrika, klassiska Adlon var ett av världens mest berömda hotell under mellankrigstiden, med gäster som Josephine Baker och Charlie Chaplin. Fortfarande populärt i
kändiskretsar. Det var här som Michael Jackson nästan tappade ut bebisen genom fönstret. Bästa möjliga läge vid Brandenburger Tor.
Pris: Dubbelrum från 2 000 kronor per natt.
Adress: Unter den Linden 77.
www.hotel-adlon.de

Matställen

Konnopke’s imbiss – budget
Ont om tid och pengar? Slå till på en “Berliner currywurst” som säljs i varje gatuhörn. Kultstället Konnopke’s säljer fortfarande bra korvar. Det hippa stället som funnits här sedan 30-talet. Också Fleischerei Currywurst på Torstrasse 116 har bra currywurst.
Adress: Schönhauser Allee 44.
konnopke-imbiss.de
Monsieur Vuong – mellan
Berlins asiatiska matscen är imponerande. Monsieur Vuong skulle kunna kallas det vietnamesiska originalet. Det koreanska kökets urmoder i Berlin heter Kimchi Princess. Njut av syrliga kimchi och bibimbap i Kreutzbergs trendigaste kvarter.
Adress: Alte Schonhauser Strasse 46.
www.monsieurvuong.de
Adress: Skalitzer Strasse 36.
www.kimchiprincess.com
Pauly Saal Berlin – lyx
Guide Michelin-restauranger är egentligen inte grejen med Berlin, men den som söker kvalitet och en delikat matupplevelse får inte missa Pauly Saal. Vacker byggnad i en f d judisk flickskola. Samma ägare som till Grill Royale, där George Clooney har hängt.
Adress: Charlottenstrasse 49
www.fischersfritzberlin.com

Barer och kaféer

Strandbar Mitte
Sand, palmer och paraplydrinkar – på krypavstånd från Hackescher Markt. När min favoritbar Kiki Blofeld slog igen, har Strandbar Mitte blivit en ersättare. Berlin kan skryta med mycket – dock inte med en strand. Då får man hålla till godo med det som finns – nämligen floden Spree. Luta dig tillbaka i en solstol och upplev ett annorlunda Berlin.
Adress: Gipsstrasse 11.
www.strandbar-mitte.de
Prater Garten
Ett säkert vårtecken är när Berlins ölträdgårdar slår upp portarna för säsongen. Här finns plats för 600 personer – men soliga vårdagar är det ändå trångt. Sätt dig under kastanjeträden och ta in atmosfären – här har ölats sen 1800-talet, haket öppnade 1837.
Adress: Kastanienallee 7-9.
www.pratergarten.de
Schwarzsauer
En institution bland Prenzlauer Bergs allt mer chica bohemer. Läget på populära Kastanienallee gör att även många turister hittat hit. Estetiskt inrett och skön stämning – här stannar vi gärna långt in på natten.
Adress: Kastanienallee 13.
www.schwarzsauer.com

 

Kultur

Eastside Gallery
1,3 kilometer rester av Berlin­muren som har smyckats av konstnärer från hela världen. Nutids­historia och konst i ett – så mycket mer Berlin blir det inte. 160 målningar och tolkningar av de politiska förändringar som skedde i Tyskland under 90-talet.
Adress: Muehlenstrasse 1.
www.eastsidegallery-berlin.de
Konstrunda
Sikta in dig på konstdistrikten i Mitte (runt Linien- och August­strasse), Schöneberg (runt Pots­damerstrasse), och Kreuzberg (runt Kochstrasse). Missa inte Kunst Werke, en institution i Berlins konstvärld, känd för sina (alltid omdebatterade) utställningar, samt bas för den årliga Berlinbiennalen.
Adress: Auguststrasse 69.
www.kw-berlin.de
Hemma hos Bauhaus
Lär mer om den tyska Bauhausskolan – föregångaren till funktionalismen, som har haft stort inflytande på modern konst och arkitektur. Än i dag inspireras formgivare och arkitekter världen över.
Adress: Klingelhöferstrasse 14.
www.bauhaus.de

 

Shopping

Second hand
Vintage är hur stort som helst i Berlin. Pauls boutique i Prenzlauer Berg är en kändis i vintagevärlden, liksom marknaden Mauerpark i samma område. Söndagsmarknaderna Boxhagener Platz i Friedrichshain, samt Arkonaplatz i Prenzlauer Berg brukar också vara värda besök.
KaDeWe
60 000 kvadratmeter shoppingyta – vårt eget NK bleknar i jämförelse. Varva shopping med en drink eller en lunch – högst upp i varuhuset finns en gigantisk matavdelning som serverar mat från världens alla hörn.
www.kadewe.de
Gatusmart
Många affärer är samlade till särskilda gator. Längst den tre kilometer långa boulevarden
Kurfürstendamm ligger butikerna på rad – här finns många av de dyrare butikerna. Mindre butiker, med mer alternativt.

Självklarheter

Monumentvandring

Vill du vara effektiv och “riva av” Berlins mesta sevärdheter? De flesta monumentala byggnader ligger längst paradgatan Under den Linden. Ha Alexanderplatz och tv-tornet som utgångspunkt. Pricka av Bebelplatz där
nazisterna anordnade sitt första bokbål, Pergamonmuseet, Berlins domkyrka, och slutligen Brandenburger Tor. Här finns även riksdagshuset.
Matmarknad
Gör gemensam sak med Kreutzbergs hipsters och turkiska matmammor – besök den färg­sprakande och livliga matmarknaden Der Wochenmarkt. Öppen tisdagar och torsdagar.
Var: Maybachufer (mellan Kott­busser Damm und Schinkestrasse).
T-bana: Schönleinstrasse.
Modern tågstation
En gammal tågstation, Hamburger Bahnhof, är bas för en av Berlins främsta samlingar för samtida konst.
Adress: Invalidenstrasse 50–51.
www.hamburgerbahnhof.de

Tre appar

Ulmon Berlin
Visade sig bli resans mest användbara app. Framför allt omtyckt på grund av sin kartfunktion. Vid en inzoomning får du upp allt i närheten som kan tänkas vara intressant – sen är det bara att klicka sig vidare.
Lonely Planet
En av de bästa apparna om Berlin som listar aktuella händelser, favoritplatser och lägenheter att hyra.
Berlin subway
Restid, byten, avgångar, förseningar – den här appen gör det lätt att åka tunnelbana i Berlin. Bra sökfunktion.

 

Av Anna Wahlgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top