• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jurmala – Lyxig sparesa till budgetpris

  Säg nej till höststress och åk på spa! Charmiga kurorten Jurmala i Lettland bjuder på lyxiga behandlingar till halva priset mot hemma.

  Jurmala – Lyxig sparesa till budgetpris
  De gamla träkåkarna vittnar om Jurmalas burgna historia.

  Björkbehandling.
  Det finns en uppsjö med behandlingar att välja bland, exempelvis denna björkbehandling.

  strandväg
  Jurmalas strand har puderlik sand.

  trähus.
  Snickarglädje från förra seklet.

  En natt på havet eller en timme i luften för dig till Riga och snart är du i Jurmala. Två mil från Lettlands huvudstad breder den tre mil långa, breda och långgrunda sandstranden ut sig längs Rigabukten. Denna pittoreska kurort är ett bra alternativ för dig som vill unna dig en hälsoresa utan att behöva lägga ut en förmögenhet. Resan hit kostar mellan 500 och 1000 kronor beroende på om du väljer båt eller flyg. Och spa-behandlingarna är mycket prisvärda. Icakurirens prisjämförelse visar att samma behandling kan kosta halva priset här jämfört med ett populärt spa i Sverige.

  Det är lätt att kalla Jurmala idyllisk. Låga trähus dominerar stadsbilden. En del hus är ännu i stort behov av en rejäl ansiktslyftning, lite detox och friskare färg. Men de flesta husen är redan vackert renoverade och målade i milda färger. Jurmala har varit en kurort sedan början av 1800-talet. Då upptäcktes att det i markerna runt den lilla byn fanns lera som var välgörande och ett vatten som var rikt på nyttiga mineraler. Rika människor vallfärdade hit för att få sin dos av allt det hälsosammat. På Jurmala stadsmuseum finns en liten charmig utställning som visar turismens tvåhundraåriga historia. Missa inte den nostalgitrippen!

  Under högsommaren är Jurmala ett paradis för många semesterfirare från Lettlands närmaste grannländer. Ryssar, ester, vitryssar och litauer mest. Många av dem var här på sommarlovet under sovjettiden och återvänder gärna till de stränder de lärde sig tycka om. Jurmalas profil är hälsa. På Siva rehabilitation center ges medicinsk behandling av hud- och ledproblem. De tar även emot patienter från andra länder. Med en remiss från din husläkare kan även du som svensk få behandling.

  Det finns flera spaanläggningar i staden. De två lyxigaste finns på de stora hotellen Baltic Beach Hotel och Hotel Jurmala Spa. Här bjuds på hundratals olika skönhetsbehandlingar och på Baltic Beach även tandvård. Du behöver inte bo på hotellen för att utnyttja deras spa. Så självklart måste jag prova en behandling. Det blir en ansiktsbehandling plus fot- och handmassage. Under en och en halv timme vilar jag i ro på britsen och faller så småningom in i en lätt slummer. Jag hör att en kamera klickar till och kan efteråt skåda mig själv med en illande grön ansiktsmask. Huden känns betydligt lenare för några timmar och känslan av välbefinnande dröjer sig kvar.

   

  Fakta:

  Resa till Lettland

  • Med båt: Stockholm-Riga t/r, fr 456 kronor
  • Med flyg: Skavsta-Riga t/r med Ryanair, priset varierar mellan 178 kronor och 842 kronor i augusti-oktober. Arlanda-Riga t/r med Baltic Air kostar från 900 kronor.

  Resa till Jurmala:

  • Taxi från centrala Riga till Jurmala kostar ca 180 kronor. Från flygplatsen ca 150 kronor. Tåg från Riga till Jurmala kostar 16 kronor och resan tar ca 30 minuter.
  • Högsäsong: Juli-mitten av augusti.
  • Valuta: Lettisk lats, 1 lats = 12 svenska kronor

  Tips: Kombinera gärna vistelsen i Jurmala med åtminstone några dagars rundvandring i den vackra staden Riga.

  Prisjämförelse

  Det är betydligt billigare att gå på spa i Lettland än i Sverige. Vi har jämfört priserna på Selma Spa i Värmland och Jurmala Spa. Behandlingarna kan skilja sig lite åt, men jämförelsen visar att det är i runda tal är mer än hälften så dyrt att gå på lettiskt spa som på svenskt.

  Sverige – Selma Spa

  • Klassisk massage 50 min 750 kr
  • Mjuka händer 25 min 475 kr
  • Ansiktsbehandling 80 min 1195 kr
  • Detox 110 min 1395 kr
  • Rum&frukost (per pers i dubbelrum) 1070-1400 kr

  Lettland – Jurmala Spa

  • Klassisk massage 60 min 300 kr
  • Mjuka händer 30 min 145 kr
  • Ansiktsbehandling 60 min 350 kr
  • Detox 60 min 425 kr
  • Rum&frukost (per pers i dubbelrum) 460 - 880 kr

  Mer information:

  www.jurmala.lv

  www.ryanair.se

  www. airbaltic.com

  www.hoteljurmala.lv

  www.balticbeach.lv

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!