• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • På tur i Anne Holts Oslo

  "Oslos bästa sidor finns där bebyggelsen slutar." Det säger författaren Anne Holt som är vår lots i den norska huvudstaden. Vi passerar flera platser som bildar fonden i hennes nya roman.

  Anne Holt botaniserar bland Laksens delikatesser och betalar gärna för kvalitet: "Inte billigt men värt varenda krona."

  Plaza Hotels glastäckta skyskrapa syns vida omkring. Skrapan är Norges högsta byggnad med sina 117 meter och 37 våningar.

  Det är den tjugonde natten i december. Mitt på Stortingsgaten i Oslo står ett barn stilla när en spårvagn närmar sig i utförsbacken mot Hotel Continental. I sista stund räddas flickan av en man som dyker upp från ingenstans.
  Där, mitt i Oslo, börjar Anne Holts nya kriminalroman ”Frukta inte”. Det är en raffinerad och otäck historia där många till synes helt disparata livsöden knyts samman till en sinnrik väv. Hatbrott är det centrala temat och förvecklingarna leder långt ut i världen.

  Nu, i verkligheten, är det en grå tisdag i februari och lätta snöflingor svävar över Oslo. Mitt i centrum nära Stortingsgaten kliver vi in i Anne Holts stora svarta bil. Hon ursäktar sig för bensindoften, hon transporterade några dunkar bensin i går kväll.
  Hon ska visa upp sitt Oslo och tycker inte att det behöver ordas så mycket om de centrala turist­stråken. Till slottet, Karl Johan och Nationaltheatret hittar turisterna. Och till Vigelandsparken och Vikingaskeppsmuseet likaså.
  Nej, ska Anne Holt visa upp sitt Oslo så bär det av norrut. Vi far igenom Grünerlökka, de lite hippa kvarteren som rymmer en massa små butiker och hela världens kök. Som Jonoe Sushi som serverar bästa sushin i stan.
  Här är hemmaplan för Anne Holt och hon har använt miljön i flera av sina böcker. Hon bodde i Grünerlökka i över 20 år, ända till 2002 då familjen köpte ett hus uppe i Laerdal nära Grefsen­kollen.
  – Det här är Oslos Greenwich Village. Eller SoFo i Stockholm om man så vill, förklarar Anne Holt och rattar självsäkert vidare med en hand i jackfickan.
  Är det här du shoppar kläder, hinner jag fråga.
  – Nej, jag handlar aldrig kläder här i Oslo, det blir mer på resor ut i Europa och världen. Så jag kan inte tipsa om en enda modeaffär.

  Anne Holt kör oss hellre till sin favoritbutik – Laksens Fisk og Vilt – en bitteliten familjeägd delikatessaffär.
  Vi stannar framför den med handskrivna lappar rikt dekorerade affären. Den har funnits här sedan 1939 och nuvarande ägarna har drivit den i snart 25 år.
  – Här finns alla möjliga delikatesser från lutfisk till renkött, björnbiff och alligator, ler Anne Holt förnöjt.
  Hon har självklart givit Laksen en plats i ”Frukta inte”. Här är hon en trogen och populär kund, det märks så fort hon öppnar dörren. ”Hej Anne!” hälsar Irene Syreng bakom disken.
  I dag finns det torskrygg och Anne Holt passar på att köpa halvtannat kilo. Och en burk sill och några koljakakor. 450 norska, starka kronor.
  – Inte billigt men värt varenda krona. Vår dotter älskar fisk och jag tror att vi kan tacka Laksens fina fisk för det.
  Vi passerar den gatukorsning som är mest olycksdrabbad i hela Oslo, där bilar krockar med trikken titt som tätt. Nu är vi helt nära Anne Holts arbetsplats. Hon hyr in sig i Piratförlagets lokaler och vi gör en avstickare för en kopp kaffe. Och talar om hennes författarskap, det som började med ”Blind gudinna” 1993 och som nu blivit tretton böcker.
  – Jag hade sett en annons för en kriminalromantävling och ville göra ett försök. Jag skrev på nätterna samtidigt som jag jobbade som advokat på dagarna. Men så missade jag inlämningsdatumet… Då kontaktade jag ett förlag – som nappade! Boken blev en succé och sedan har det fortsatt.

  Hon hann med en tid som justitieminister också i slutet av 1990-talet men sedan har det varit skrivandet som tagit hennes tid.
  – Nu har jag ett gott liv. Det är strävsamt på våren, det är min skrivperiod, men resten av året har jag tid för resor, för familjen och för att få ny inspiration till nya böcker.
  Två huvudpersoner får liv i hennes böcker – kriminalkommissarien Hanne Wilhelmsen och kriminologen Inger Johanne Vik – och de varvas numera i varannan Anne Holt-roman.
  I ”Frukta inte” är det Inger Johanne Vik som har huvudrollen. Det är hon som ser sambanden mellan flera mystiska mordfall, bland annat med hjälp av en amerikansk väninna från förr. När de träffas för första gången på 20 år är det för en helkväll på en mysig, lite snobbig restaurang som förstås finns också i verkligheten. Restaurang Victor blir därför vår nästa anhalt.
  – På dagarna är det ett bra lunchställe och på kvällarna serverar de mycket bra franskinspirerad mat. Det är inte billigt men det är det ju inte på några norska restauranger numera. Victors enda minus är att det är så dålig akustik, det blir lite slamrigt.
  ”Oslo är ingen vacker stad” säger Inger Johannes amerikanska väninna och de orden är också Anne Holts egna. Oslos vackra sidor hittar man utanför själva stan, anser hon.

  Nu styr vi kosan dit. Vi är på väg upp till Grefsenkollen, en av höjderna i norr.
  – Markerna runtomkring är det som gör Oslo. Det är fria vidder och vildmark härifrån till Trondheim.
  Så når vi toppen av kollen, parkerar utanför restaurangen och skådar ut över hela världen. Även om dagen inte vill bjuda på klar utsikt skymtar vi ändå Oslofjorden i fjärran och staden med Rådhusets två torn som blickfång. Västeröver som en tvilling till vår kolle ligger Holmenkollen med stora hoppbacken som just byggs om inför VM nästa år.

  Annes pappa fyllde nyligen 75 år och det var på Grefsenkollens restaurang som familjen firade högtidsdagen som blev gnistrande stjärnklar framåt aftonen.
  Och det är här som ett glatt sällskap i ”Frukta inte” firar av raketer som lyser upp hela Oslohimlen på nyårsafton 2008.
  – Hit upp brukar vi vandra på helgerna, vi har bara två kilometer upp. Då är det väldigt leisure på restaurangen, man kan komma i sina skidkläder. Och halka hem utför backen på eftermiddan.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!