Gör en doftresa till rosenträdgården

En doftande rosenträdgård bjuder på en genväg till himlen. Gör en resa i sommar. Vi besökte klostergården i Ystad.

Gör en doftresa till rosenträdgården
Icakurirens resporter Anette Sievers besökte rosariet vid klostret i Ystad. Foto: Annika Christiansen
Gör en doftresa till rosenträdgården
Gallica Tuscany är trots sin lite galna färg en mycket gammal vinröd ros, som också kallas sammetsros. Foto: Annika Christiansen
Gör en doftresa till rosenträdgården
Rose Gaujard är en tehybrid som blommor i cerise med silvrig utsida. Foto: Annika Christiansen
Gör en doftresa till rosenträdgården
Mossrosen blanche Moreau, en vit ros med ljuvlig doft. Foto: Annika Christiansen
Gör en doftresa till rosenträdgården
Kopparfärgade rosen Hot Chocolate är en av de många rossorterna hos Trädgårdsföreningen. Foto: Annika Christiansen

Den som går in i en rosenträdgård när den står i full blom drabbas av en överjordisk känsla av lätthet. Man blir berusad på doften av kryddor, mysk och äpple.

Gammaldags rosor doftar mest och blomningen är kort. I södra Sverige är prakten som störst under ett par veckor i månadsskiftet juni-juli. Kolla hur långt blomningen har kommit när resdagen närmar sig. Visserligen finns det ofta blommande rosor långt in i november, men det är ju doften man vill ha!

Det doftar mest på kvällen efter en solig dag. Då har alla hundratals kemiska ämnen aktiverats och väldoften ligger som ett moln under rosenvalven.

För det handlar egentligen inte om /kurs./ en/ doft, utan 300. En tränad näsa kan dela in doften från en ros i 15 olika. Det är denna rikedom som har gjort rosenoljan så åtråvärd i parfymindustrin – och så dyr. I Bulgarien är rosenbuskarna en gröda som odlas i stället för vete och potatis. Att utvinna rosenoljan är en industri och ett enda gram kostar över hundra kronor.

Men upplevelsen i en rosenträdgård är ofta gratis och alla känslor därtill. Anledningen till att dofterna slår an så djupa strängar i vårt inre är att det finns en direktlänk mellan hjärnans luktcentrum och den del som har med känslor att göra. Därför kan doften av en apotekarros till exempel göra att vi plötsligt får samma känsla som när vi hoppade rep på skolgården i ettan. Ja visst ja, tänker man sedan – där fanns ju några taggiga buskar.

Njut av doftmolnet, men ta dig också tid till att doppa näsan i många olika rosor, men också flera blommor på varje ros. Doften är olika beroende på hur utslagen blomman är. Glöm inte heller att lukta bakom blomman och på bladen. Vem vet vilka känslor som gömmer sig i doften av nästa ros, och nästa, och nästa.

 

Munkarnas rosor från 1200-talet

Rosariet utanför Klostret i Ystad ligger på samma plats som där fransiscanermunkarna hade sin klostergård på 1200-talet. Rosorna var ett viktigt inslag bland alla nyttiga örter och grönsaker. Skönheten hos blommorna skulle påminna dem om Guds storhet – och det fungerar än i dag.

Då var det bara munkarna som hade tillträde. Klostergården var inringad av fyra murar, men i dag är det mer öppet och generöst. Det är bara två väggar i handslaget tegel kvar, men det räcker för att man ska få känslan av att vara innesluten i historien. I andanom kan man ana hur munkarna håller sin vakande hand över rosengångarna.

Den nya rosengården ritades av konstnären Maria Björklund 2002 och utformades som ett hjul. Det ska påminna om klostrets skyddshelgon S:a Katarina, som avrättades genom stegling och alltså spändes i ett hjul. Exakt hur det gick till glömmer vi snabbt, men de regelbundna kvarteren i rosariet adderar till upplevelsen.

Rosariet vid Klostret i Ystad är fritt att njuta alla tider på dygnet. Den drivs av kommunen tillsammans med den lokala trädgårdsföreningen Sub Rosa, som faktiskt startades i samband med planeringen av rosariet. Det är speciellt ljuvligt i skymningen, när dofterna dröjer sig kvar mellan de gamla klostermurarna. Läs mer på ystad.se Telefon: 0411-57 72 86

 

7 rosenträdgårdar till

Planera en resa till en rosenträdgård och bered dig på njutning. Det finns rosenträdgårdar från söder till norr, eller i alla fall från Skåne till Hudik.
 

1. Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg inriktar sig på att bevara gamla och odlingsvärda rosor för framtiden. Här finns 500 sorter. Förra året invigdes det nya rosariet med historiska rosor, men romantiken under de gamla valven är allra ljuvligast. Entré 80 kr. Läs mer på fredriksdal.se Telefon: 042-10 45 00

 

2. Pictors Rosenträdgård i Munka Ljungby, Skåne, är en liten engelskinspirerad privat trädgård med ett 70-tal historiska rosor och buskrosor vid ett galleri. Öppen 29 juni-12 juli. Läs mer på galleripictor.se Telefon: 0431-43 18 85
 

3. Rosengården i Kristianopel, Blekinge, har en av Sveriges största privata samlingar av gammaldags rosor. Här finns mer än 550 olika sorter. I de gamla fruktträden klättrar rosor och klematis. Läs mer på rosengardenkristianopel.se Telefon: 0455-36 62 36
 

4. Trädgårdsföreningen i Göteborg har norra Europas främsta rosensamling. Från de äldsta gallicarosorna i Rosenparken till de nyaste amerikanska i Rosariet, på bilden den kopparfärgade ‘Hot Chocolate’ från 2006. Den doftar ljuvligt och passar perfekt på en hatt. Entré 20 kr. Läs mer på tradgardsforeningen.se Telefon: 031-365 58 58

 

5. Rosenlunds rosarium i Jönköping, Småland, ligger vid Rosenlunds herrgård med gångavstånd till Vättern. Här finns byxbomsinhägnade kvarter med 375 sorters rosor, alla med namnskyltar. Läs mer på jonkoping.se Välj Parker i menyn. Telefon: 036-10 54 30 eller 036-10 54 21
 

6. Wij trädgårdar i Ockelbo ligger i växtzon 5. Här har trädgårdsmästaren Lars Krantz fått 250 olika sorters rosor att trivas i Sveriges nordligaste rosarium. Entré 95 kr. Läs mer på wij.se Telefon: 0297-554 20
 

7. Kärleksstigen i Hudiksvall är det promenadstråk som leder runt Lillfjärden. Här finns en inspirationsträdgård som har planerats tillsammans med bland andra Svenska rosensällskapets lokala förening. Njut av 150 rosor av ett 70-tal sorter härdiga i växtzon 5 och 6. Läs mer på svenskarosensallskapet.org, gå in under Rosarier. Telefon: 0650-190 00

 

Häng med på guidningen

I handelsträdgårdarna sorteras rosorna efter växtsätt, men i rosarier bygger indelningen på släktskap och förädling. Här får du koll på tio termer, så du hänger med i guidningen i rosenträdgården.

Albarosor

En av de äldsta rostyperna och en av de tåligaste. Buskarna klarar även skugga bra, till exempel Maidens blush. Kallas också vitrosor eller jungfrurosor, men kan även vara rosa.

Austinrosor

Engelsmannen David Austin är pappa till en hel rad rosor som beundras av rosälskare över hela världen. Den första var ‘Constance Spry’ 1961. Blomformen är rund och fylld, doften härlig och blomningstiden lång. Här ‘Graham Thomas’.

Centifoliarosor

För många är dessa yviga buskar liktydiga med mormorsrosor. Blommorna är fyllda och doftar gott. Uppstod i Holland på 1500-talet.

Damascenarosorna

Rosor från denna grupp ger rosolja till parfym. Kan spåras till 700-talet före Kristus. Utbrett växtsätt och bågböjda grenar.

Floribunda

Korsningar av klasblommiga polyantharosor och andra typer, bland annat tehybrider. Ett par kända sorter är Nina Weibull och Leonardo da Vinci. Flera moderna rosor är remonterande, vilket betyder att de blommar om.

Gallica

Den äldsta typen av odlade rosor. Perserna hade dem bevisligen mer än tusen år före Kristus. Flera gammaldags rosenbuskar hör till denna grupp, som apotekarrosen och ‘Belle Isis’, på bilden.

Hybrid

Begreppet betyder att en växt är en korsning av olika arter eller sorter. Det används inom all växtförädling och är grunden för floran av rosensorter. På skyltar och i lexikon uppges ibland rosens föräldrar med ett x emellan. Under till exempel ‘Nina Weibull’ står det ‘Fanal’ x ‘Masquerade’.

Kinarosor

Kineserna odlade tidigt rosor och de har använts flitigt för att korsa fram dagens moderna rosor. Klättrande honungsrosor är en tålig skönhet som översållas av små blommor under ett par sommarveckor.

Mossrosor

En typ av gammaldags buskrosor som ser ut att ha mossa längst ut på grenarna, därav namnet. I själva verket är det körtlar som avger ett ämne som är klibbigt som kåda. Blommorna känsliga för regn. Ljuvlig doft. På bilden ‘Blanche Moreau’.

Tehybrider

En stor grupp av moderna framavlade rosor, som till exempel La France från 1867. Året har kommit att stå för den moderna rosens födelseår. Tehybrider har stora blommor och är kräsna när det gäller växtplats. Namnet kommer av att de är korsningar av de ömtåliga terosorna och andra typer. ‘Rose Gaujard’ är en tehybrid som blommar i cerise, med silvrig utsida.

 

Årets ros

Vilken ros tycker du är finast. Det finns fortfarande gott om tid att rösta på Årets Ros 2009. Du kan välja på tio sorter, däribland den amerikanska ‘Golden eye’. Det är en ganska ny ros, som inte är så grundligt testad som de övriga nominerade. Ingår i Easy Elegance-serien. Vinnaren presenteras på Rosens dag, 2 juli. Rösta: rosensdag.se

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top