Udda sevärdheter i Sommarsverige

Sugen på något verkligt annorlunda? Sverige är konstigare än du tror. Icakuriren har listat tio av sommarens märkligaste sevärdheter.

Udda sevärdheter i Sommarsverige
Café Edenborg.
Udda sevärdheter i Sommarsverige
Parkliden.
FOTO: Jan Jörnmark
Udda sevärdheter i Sommarsverige
Sagabiografen i Adak.
Udda sevärdheter i Sommarsverige
Stenkullens värdshus.
Foto Åsa Westerlund/Scanpix
Udda sevärdheter i Sommarsverige
James Bond i Nybro.
Udda sevärdheter i Sommarsverige
Hasse & Tage-museet. Världens minsta museum.
Udda sevärdheter i Sommarsverige
Mus-Olles museum.
Udda sevärdheter i Sommarsverige
Möllan.
Foto INGVAR ANDERSSON/Scanpix
Udda sevärdheter i Sommarsverige
Bo bland fåglarna på Hotell Andrum Islanna.

1 Bilkyrkogården på Kyrkö Mosse, Ryd

Den gamla bilskroten på mossen har blivit ett suggestivt och kultförklarat turistmål.I prydliga rader eller utspridda här och där finns en unik samling bilvrak från 40-, 50- och 60-talen.

Ryktet säger att en av de äldsta bilarna ska ha tillhört Hitlers älskarinna Eva Braun, men det är nog mest snack.

Kommunen ville städa bort de åtminstone 150 skrotbilarna, men fick ge sig efter protester.

Gratisattraktionen drar nu tusentals besökare om året. Ligger vid väg 119 i Tröjemåla, två kilometer väster om Ryd cirka sex mil söder om Växjö.

www.samlaren.org/bilkyrkogard

2 Café Edenborg, Stockholm

En oas bland Gamla Stans turistfällor som tänjer på gränserna för vad ett kafé kan vara.

Den egensinnige bokförläggaren C-M Edenborg, specialiserad på erotisk litteratur, har skapat en jugendinspirerad fristad som drar till sig allt från svartklädda filosofer till kaffeälskare.

De sistnämnda kommer mest för “Bettans” skull – en italiensk espressomaskin från 1961.Förutom mat och dryck finns böcker och filmer till försäljning. Ofta av det udda och överraskande slaget.

www.edenborg.se

3 Parkliden, Fredriksberg

Få andra orter har drabbats lika hårt av avindustrialiseringen som Fredriksberg fem mil söder om Vansbro, mitt i de djupa Dalaskogarna.

I det spöklikt tomma bostadsområdet Parkliden är 50-talet konserverat. Ett vallfärdsmål för de allt talrikare “rostturisterna” och en viktig del i Jan Jörnmarks uppmärksammade fotobok “Övergivna platser”, som får en uppföljare i augusti.

Fascinerande, skrämmande eller både och? Döm själv men skynda – vissa planer finns på renovering.

www.jornmark.se

4 Sagabiografen, Adak

Nöjespalatset i skogen strax norr om Malå i södra Lappland hade stått orört i åratal. En grupp bybor återupptäckte den gamla Sagabiografen i Adak bakom sly och ris i slutet av 80-talet.

Allt var precis som när Edit och Östen Dahlberg stängde bion 1965.

Till och med de gamla filmaffischerna hängde kvar. Efter varsam renovering har Sagabiografen blivit museum och centrum för en årlig filmfestival i juli. Årets börjar 19 juli och invigs av Björn Kjellman.

www.sagabiografen.ac.se

5 Stenkullens värdshus, Åby

På en höjd vid Bråviken 12 km norr om Norrköping längs E4:an tronar Sveriges egendomligaste rastställe.I den majestätiska byggnaden från 1838 har tiden stått stilla. Ett pampigt “Pensionat Paradiset” i stilla förfall med inglasad veranda, oljeporträtt och fantastiska kristallkronor.

Menyn andas anno dazumal – smörstekt gösfilé! – och består av 100 procent hemlagat (enbart förbokning).

Vid grytorna står sedan decennier Maria Svensson som tog över Stenkullen efter sin far och numera sköter ruljangsen helt på egen hand. Värdshuset med tolv dubbelrum saknar egen avfart från motorvägen, ta i stället av mot Åby, sväng till höger vid Konsum och följ skyltningen.

6 James Bond-museet, Nybro

Hemliga agenter i smoking förknippas vanligtvis inte med Småland. Ändå är Nybro ett centrum för några av spionvärldens mest spektakulära operationer – här finns nämligen världens enda James Bond-museum.

Ägaren, James Bond (som bytt namn från Gunnar Schäfer), har fyllt anläggningen med massor av Bondprylar från filmerna: bilar, spionkameror, M:s kontor, en av guldtackorna från “Goldfinger”…

www.007museum.com

7 Hasse & Tagemuseet, Tomelilla

Otroligt hur mycket som ryms på bara 15 kvadrat!

Världens enligt egen uppgift minsta museum är en hyllning till Hasseåtage, som spelade in flera av sina filmer i Tomelilla.

Utställningsbyggarna har skapat en makalös nostalgitripp med lådor att öppna, knappar att trycka på, prylar att ta på…

Bara åtta personer får plats åt gången. Säkraste sättet att komma in är att förhandsboka.

www.tomelilla.se/filmmuseumm

8 Mus-Olles museum, Ytterån

Mus-Olle var ett verkligt original som aldrig lämnade Jämtland. Tiden upptogs till att samla – mycket och ytterst målmedvetet.

På en cykel med stor pakethållare trampade Mus-Olle omkring på spaning efter porslin, trycksaker, textilier, frimärken, bruksföremål och mycket, mycket annat. “Kom och se Ytteråns blifvande museum!” skrev Olle på en affisch redan 1906, då samlingen omfattade 10 000 föremål.

Med tiden svällde samlingarna ännu mer – märkligast är utan tvekan den gigantiska förpackningssamlingen på 23 000 objekt som spänner över en tidsrymd av 150 år.
Ytterån ligger efter E 14 cirka 35 kilometer väster om Östersund.

www.musolles.com

9 Möllevångstorget, Malmö

Sverige blir inte mer kosmopolitiskt än så här. “Möllan” är en stad i staden med intensiv torghandel, exotiska butiker, ett vimmel av folk från alla jordens hörn och små – och billiga – restauranger.

Möllevångstorget är krogtätast i Malmö och nöjeslivet är hektiskt, särskilt på sommaren.

10 Hotell Andrum, Islanna

Sveriges mest udda boende hittar du högt uppe i kronan av en mäktig ek. Det rymliga trädhuset med vita knutar har två till fyra bäddar, pentry och uteplats med magnifik utsikt över Billingen och Mösseberg.

Frukosten levereras i en korg som hissas upp till trädhuset. På Islanna gård, som är ansluten till den internationella slow food-rörelsen, finns restaurang med ekologiska och närproducerade råvaror. Ligger längs väg 184 mellan Skara och Falköping.

www.islanna.com

Av: Fredrik Kullberg

Scroll to Top