Skridskor eller långfärdsskidor?

Skridskor eller långfärdsskidor? Med rätt utrustning blir turen skönare. Vi tipsar om de bästa prylarna och utflyktsmålen.

Klä dig rätt på turen

• Klä dig enligt flerskiktsprincipen, ett tunt lager närmast kroppen som för bort svett, ett värmande mellanskikt i ull eller fleece och ett ytterskikt som skyddar mot väta.

Softshell är inte lika vattentätt och varmt som skalmaterial av Gore-tex-typ, men räcker för skid- eller skridskoturen. Flera skikt är en bra princip även för händer och fötter.

• Satsa på kläder i funktionsmaterial. De för bort fukten från kroppen när du blir svettig – extra viktigt på vintern – så du inte blir kall.

Bra material kostar, men du behöver inte lägga pengar på fina märken. Ull är ett naturligt supermaterial! Men glöm bomull.

• Tänk på rasten och ta med något extra i ryggsäcken som värmer, till exempel en väst i dun eller fleece.

När du åker långfärdsskridskor, ta med ett helt ombyte – västen kan vara en del av det.

• Solglasögon är jätteviktigt när du är på snö och is, eftersom UV-ljuset kan skada dina ögon när solen reflekteras.

Välj de som ger extra skydd, kallas för kategori 4, som är så mörka att du inte ska köra bil med dem.

• Packa ryggsäcken för skridskoturen med ombyte i vattentät säck i (kan vara en sopsäck). Det fungerar som flytväst. Sätt flytväst på barnen, i stället för ryggsäck.

• Förebygg skavsår före skidturen. Gå in pjäxorna och sätt skavsårstejp på känsliga ställen. En tunn liner (tunn innerstrumpa) under ullstrumpan fungerar som extra hud.

• Till slut – glöm allt, och ge dig ut med de kläder du redan har i garderoben. Det viktigaste är att du kommer ut. Och det redan i dag!!

Ulf Johansson på Friluftsfrämjandet har hjälpt oss med råden

Stockholm i vinter? Glöm inte skridskor

Är du på besök i huvudstaden i vinter?
Varför inte göra som stockholmarna och åka långfärdsskridskor på någon av de plogade sjöisbanorna. Du kan hyra ångfärdsskridskor på flera ställen om du vill testa.

• Behändigast är Norrviken i Sollentuna, dit du åker pendeltåg mot Märsta och stiger av på station Norrviken. Det tar ungefär 20 minuter från Stockholms central.
Den lokala långfärdsskridskoklubben sköter plogning, uthyrning och korvförsäljning. En vacker söndag är det folkfest.

• Hellasgården är en motionscentral som ligger vid Källtorpssjön söder om Stockholm. Hit kan du komma med buss från Slussen, 401 mot Älta. Det tar 20 minuter.
Isen plogas även här och du kan hyra skridskor. Lunchen äter du i Storstugan, om du har glömt matsäcken.

• På S:t Eriksgatan på Kungsholmen finns butiken Slipspecialisten, som också hyr ut skridskor. Ett behändigt alternativ de vintrar när isen ligger på fjärdarna mitt i stan.
Då plogas till exempel Brunnsviken och någon gång till och med Riddarfjärden

Skridskoturen
• Isdubbar är ett måste för ALLA som går ut på isen, skridskotur eller inte. Bär dem utanpå halsduk och andra kläder, tätt under hakan. Förvaras snörena inne i dubbarna så att du slipper trassel. Utrustade med visselpipa och liten kompass.
• Ryggsäckar specialanpassade för skridskoåkning har låg tyngdpunkt, för att du inte ska förlora balansen när du åker.
• Packa ryggsäcken med en vattentät säck. Välj gärna en ryggsäck som har rullstängning och ventil för att pressa ut onödig luft.
• Livlina är en livförsäkring på turen. Testa först att kasta hemma på gräsmattan.
• Satsa på benslingor och transportband med karbinhake (för livlinan) till din ryggsäck! Om ryggsäcken inte är säkrad i grenen kan den flyta upp och trycka ner dig under vattnet.
• Ispik och stav med flera finesser. Handtag på tre höjder, för att du ska kunna anpassa stavtekniken efter isen. Mjuk plast emellan, om du behöver ta stöd på stavarna för att få stopp på skridskorna. Reflexer, liten kompass i staven, plaststicka för mätning av istjocklek och pikskydd. Bäst i DN:s senaste test av ispikar. Pikmakarn, ca 895 kr.
• Den som satsar på en traditionell långfärdsskridsko med rem bak kan åka i vanliga vandringskängor.
• Den nya typen av skridsko för långfärdsskridskoåkning har samma typ av bindning som för längdåkning, här Rottefella. Lös häl ger längre skär.

Skidturen
• Flerskiktsprincipen är bästa receptet även för frusna fingrar. En tunn liner och en skalhandske ökar isoleringen med 50 procent.
• Med handledsvärmare i mjuk fleece slipper du den irriterande glipan mellan jacka och handske. Fungerar även som alternativ till vante, när det inte är så kallt. Stick in tummen i hålet.
• Apelsin, choklad och värmande dryck är ett måste på turen.
• En fluffig väst passar lika bra som mellanskikt som ett värmande extraplagg du tar på dig när du tar rast.
• Glöm inte mobilen!
• Sitt mjukt på sittunderlag från Stadium.
• Buffen är en stickad cylinder du kan använda lite som du vill. Susanna har snott ihop den här med fleece så att den fungerar som mössa.
• En tunn strumpa närmast huden hjälper mot skavsår. Denna smidiga liner i svart ull bär du tillsammans med den tjockare strumpan.

Härliga turer från norr till söder

När skidorna frasar över vidderna är vintern som bäst. Här är fem vita pärlor från norr till söder.

1. Abisko – Kebnekaise
En klassiker för den som vill uppleva alpin terräng, kanske med en toppbestigning som slutkläm. Även om skidåkningen är enkel krävs det god kondition och vana vid att åka skidor med ryggsäck. Det finns ingen återvändo när du väl har börjat åka, annat än med helikopter.

Denna del av Kungsleden tar en vecka och du övernattar i fjällstugor. Behagligast är det framåt vårkanten. Lämna färdbeskrivning när du åker ut på turen och håll fast vid den – en god regel överallt i fjällvärlden.
www.stfturist.se

2. Vålådalen
Här finns en av flera fjällstationer i Jämtland. Platsen är en perfekt utgångspunkt för turer på fjället, närmast Ottfjället. Eller gå på tvådagarstur till Lunndörrsstugan eller Stensdalsstugan och avsluta dagen med bastu med milsvid utsikt.

Här känns historiens vingslag från fjällturismens barndom. Vålådalen är en del av Årefjällen, så det är fullt möjligt att kombinera ett besök med någon dags utförsåkning.
www.valadalen .se

3. Funäsdalsfjällen
Detta gränsområde till Norge är perfekt för dig som vill ha rikligt med både snö och våfflor. Här finns bland annat Funäsdalen, Tänndalen, Bruksvallarna och Ramundberget.

Första längdspåren kunde anlöpas redan i oktober i år, även om snön smälte bort igen. Ett oändligt antal dagsturer leder ut i leende fjällterräng. Solskensturen är en, 15 kilometer mellan Bruksvallarna och Tänndalen och tre våffelstugor på vägen. Vill du få en glidarstart på dagen låter du dig tolkas uppför första fjället.
www.funasdalsfjall.se

4. Sälen
Området knakar i alla fogar av vinterturismen, men hetsen kring utförsåkningen avtar snabbt när man kommer ut på fjället. De första fjällpionjärerna i början av förra seklet utgick från Högfjällshotellet när de gick på tur och det kan du också göra.

Sälenringen är ett sammanhängande system av leder med röda kryss. Avsluta med en våffla vid brasan på det klassiska våffelhaket Gammelgården.
www.salen.se

5. Florarna
Du åker över vacker myrmark i detta naturreservat öster om Tierp i Uppland. En del av de väl utmärkta stigarna ingår i Upplandsleden.

Från Stormotorget och Risön brukar det finnas skidspår, ibland även från Labbo gård mot Agnsjön. Det finns flera enkla stugor och kojor där du kan rasta och göra upp eld, till exempel Agnsjöstugan. www.c.lst.se är länsstyrelsens sida med alla naturreservat i länet.
www.florarna.se är en trevlig privat webbplats om området.

! Närmaste golfbana
Det säkraste sättet att uppleva vita vidder i södra Sverige är att gå på tur på öppna ytor som golfbanor, ängar eller åkrar. Det kan vara en nog så vacker naturupplevelse en solig dag.

Alla golfklubbar och bönder är inte så jättepigga på att få isiga spår på sina ägor, eftersom de riskerar isbränna när de sakta smälter. Kolla med någon sportig granne eller den lokala idrottsföreningen vad som är kutym på din ort.

Fler tips!

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top