• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Skridskor eller långfärdsskidor?

  Skridskor eller långfärdsskidor? Med rätt utrustning blir turen skönare. Vi tipsar om de bästa prylarna och utflyktsmålen.

  Skridskoturen
  • Isdubbar är ett måste för ALLA som går ut på isen, skridskotur eller inte. Bär dem utanpå halsduk och andra kläder, tätt under hakan. Förvaras snörena inne i dubbarna så att du slipper trassel. Utrustade med visselpipa och liten kompass.
  • Ryggsäckar specialanpassade för skridskoåkning har låg tyngdpunkt, för att du inte ska förlora balansen när du åker.
  • Packa ryggsäcken med en vattentät säck. Välj gärna en ryggsäck som har rullstängning och ventil för att pressa ut onödig luft.
  • Livlina är en livförsäkring på turen. Testa först att kasta hemma på gräsmattan.
  • Satsa på benslingor och transportband med karbinhake (för livlinan) till din ryggsäck! Om ryggsäcken inte är säkrad i grenen kan den flyta upp och trycka ner dig under vattnet.
  • Ispik och stav med flera finesser. Handtag på tre höjder, för att du ska kunna anpassa stavtekniken efter isen. Mjuk plast emellan, om du behöver ta stöd på stavarna för att få stopp på skridskorna. Reflexer, liten kompass i staven, plaststicka för mätning av istjocklek och pikskydd. Bäst i DN:s senaste test av ispikar. Pikmakarn, ca 895 kr.
  • Den som satsar på en traditionell långfärdsskridsko med rem bak kan åka i vanliga vandringskängor.
  • Den nya typen av skridsko för långfärdsskridskoåkning har samma typ av bindning som för längdåkning, här Rottefella. Lös häl ger längre skär.

  Skidturen
  • Flerskiktsprincipen är bästa receptet även för frusna fingrar. En tunn liner och en skalhandske ökar isoleringen med 50 procent.
  • Med handledsvärmare i mjuk fleece slipper du den irriterande glipan mellan jacka och handske. Fungerar även som alternativ till vante, när det inte är så kallt. Stick in tummen i hålet.
  • Apelsin, choklad och värmande dryck är ett måste på turen.
  • En fluffig väst passar lika bra som mellanskikt som ett värmande extraplagg du tar på dig när du tar rast.
  • Glöm inte mobilen!
  • Sitt mjukt på sittunderlag från Stadium.
  • Buffen är en stickad cylinder du kan använda lite som du vill. Susanna har snott ihop den här med fleece så att den fungerar som mössa.
  • En tunn strumpa närmast huden hjälper mot skavsår. Denna smidiga liner i svart ull bär du tillsammans med den tjockare strumpan.

  Härliga turer från norr till söder

  När skidorna frasar över vidderna är vintern som bäst. Här är fem vita pärlor från norr till söder.

  1. Abisko – Kebnekaise
  En klassiker för den som vill uppleva alpin terräng, kanske med en toppbestigning som slutkläm. Även om skidåkningen är enkel krävs det god kondition och vana vid att åka skidor med ryggsäck. Det finns ingen återvändo när du väl har börjat åka, annat än med helikopter.

  Denna del av Kungsleden tar en vecka och du övernattar i fjällstugor. Behagligast är det framåt vårkanten. Lämna färdbeskrivning när du åker ut på turen och håll fast vid den – en god regel överallt i fjällvärlden.
  www.stfturist.se

  2. Vålådalen
  Här finns en av flera fjällstationer i Jämtland. Platsen är en perfekt utgångspunkt för turer på fjället, närmast Ottfjället. Eller gå på tvådagarstur till Lunndörrsstugan eller Stensdalsstugan och avsluta dagen med bastu med milsvid utsikt.

  Här känns historiens vingslag från fjällturismens barndom. Vålådalen är en del av Årefjällen, så det är fullt möjligt att kombinera ett besök med någon dags utförsåkning.
  www.valadalen .se

  3. Funäsdalsfjällen
  Detta gränsområde till Norge är perfekt för dig som vill ha rikligt med både snö och våfflor. Här finns bland annat Funäsdalen, Tänndalen, Bruksvallarna och Ramundberget.

  Första längdspåren kunde anlöpas redan i oktober i år, även om snön smälte bort igen. Ett oändligt antal dagsturer leder ut i leende fjällterräng. Solskensturen är en, 15 kilometer mellan Bruksvallarna och Tänndalen och tre våffelstugor på vägen. Vill du få en glidarstart på dagen låter du dig tolkas uppför första fjället.
  www.funasdalsfjall.se

  4. Sälen
  Området knakar i alla fogar av vinterturismen, men hetsen kring utförsåkningen avtar snabbt när man kommer ut på fjället. De första fjällpionjärerna i början av förra seklet utgick från Högfjällshotellet när de gick på tur och det kan du också göra.

  Sälenringen är ett sammanhängande system av leder med röda kryss. Avsluta med en våffla vid brasan på det klassiska våffelhaket Gammelgården.
  www.salen.se

  5. Florarna
  Du åker över vacker myrmark i detta naturreservat öster om Tierp i Uppland. En del av de väl utmärkta stigarna ingår i Upplandsleden.

  Från Stormotorget och Risön brukar det finnas skidspår, ibland även från Labbo gård mot Agnsjön. Det finns flera enkla stugor och kojor där du kan rasta och göra upp eld, till exempel Agnsjöstugan. www.c.lst.se är länsstyrelsens sida med alla naturreservat i länet.
  www.florarna.se är en trevlig privat webbplats om området.

  ! Närmaste golfbana
  Det säkraste sättet att uppleva vita vidder i södra Sverige är att gå på tur på öppna ytor som golfbanor, ängar eller åkrar. Det kan vara en nog så vacker naturupplevelse en solig dag.

  Alla golfklubbar och bönder är inte så jättepigga på att få isiga spår på sina ägor, eftersom de riskerar isbränna när de sakta smälter. Kolla med någon sportig granne eller den lokala idrottsföreningen vad som är kutym på din ort.


  Fler tips!


  Av: Anette Sievers

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!