Vandringslederna nära dig

10 vandringar från norr till söder

1. Klassiska delen av Kungsleden mellan Abisko och Nikkaluokta är 11 lättvandrade mil. Storslagen fjällmiljö och stugor att
sova i för dig som inte har tält. Vill du fortsätta hela (norra) Kungsledens längd – ända ner till Hemavan – har du drygt 42 mil att bita i. www.stfturist.se

2. Isälvsleden går 6 mil längs fiskerika vatten utmed Vindelälven mellan Vindeln och Åmsele i Västerbotten. Bitvis högt upp på Vindelälvsåsen.
www.itadventure.se/vindelnturism

3. Högakustenleden bjuder på 127 km vindlande vacker natur i 13 etapper. Från Ångermanälven till Örnsköldsvik.
Köp vandringsguide på turistbyrån i Kramfors eller Örnsköldsvik.

4. Städjan är nu räddad från att bli skidbacke. Se den på nära håll. Gå 4 km rösad led till den vulkanliknande toppen från Nipfjällsparkeringen, på baksidan av Idre fjäll. Trevlig dagstur.

5. Kilsravinerna i Värmland är ett av Sveriges nyaste naturreservat. Du passerar de 25 meter djupa ravinerna på den 23 km långa leden från Skutberget till Kil.
www.varmland.org

6. Bergslagsleden bjuder på 28 mil vandring genom bland annat de trolska Tivedsskogarna, med övernattning mitt på alla de 17 etapperna.
www.fritid.t.se/vandra/vandra.asp

7. Sörmlandsleden är 100 mil vindlande vandring genom den mängd naturtyper som finns i landskapet. 100 etapper, de flesta etappgränser lättåtkomliga med bil, buss eller tåg.
www.sormlandsleden.se

8. Bohusleden består av 36 mils vandring genom det inre av Bohuslän. 27 etapper väl anpassade för dagsturer, men det finns också vindskydd och stugor, som i Bullarebygdens familjecamping.
www.bohusleden.info

9. Höglandsleden är en 44 mil lång vandring genom Smålands djupa skogar.
www.eksjo.se/turism/aktiv/vandra.htm

10. Skåneleden ger en bild av landskapets hela bredd, från böljande fält till skirt grönskande bokskog. Består av fyra delleder med 78 dagsetapper.
www.skaneleden.se

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top