• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Längtan till Italien

  Ligurien är njutning för alla sinnen. Morgonvandra i Apenninerna med havet svindlande djupt under fotsulorna.

  Från alla byar och samhällen kan man nå vandringsleder rakt norrut upp i Apenninerna.
  Foto: Kerstin Alvestrand

  På botten av Paradisbuktens hamn står, till minne av en förolyckad ung dykare, en 12 meter hög Kristusstaty.

  Köp en flygbiljett till Milano eller Genua och ta sedan tåget öst-erut till någon liten ort längs kusten. Det är billigt att åka tåg i Italien, men inte alldeles pålitligt vad gäller tider.

  På nätet kan man välja hotell när man valt ort. Vi bestämde oss för Sestri Levante öster om Genua,
  45 minuter med tåget. Därifrån kan man vandra direkt upp i bergen med fantastisk utsikt. Eller ta tåget till exempel till Camogli på ena sidan om halvön där Portofino ligger på den andra. I Camogli tar man båten ut till San Fruttuoso, ravinsprickan längst ut på udden.

  San Fruttuoso bjuder på en dold attraktion. Dels korallreven runt uddarna som är några av de finaste och känsligaste i Medelhavet och avspärrade för turbåtarna från Camogli och Portofino. Men det mest spektakulära är Kristusgestalten, som står mitt i hamnen i Paradisbukten, 12 meter hög och på 16 meters djup. Han står där för att skydda sportdykarna i området och som ett minne av en förolyckad man som dök här på 1960-talet. Man kan fara ut med liten båt till platsen och försöka kika ner, en replik av statyn finns också inne i kyrkan i San Fruttuoso.

  Efter matpaus och bad, oftast i härliga dyningsvågor för viken är trång, går man vidare. Klättrar upp en bit och går sedan utmed havet relativt bekvämt, för att komma fram till Portofino de Mare via branta backar och olivträdgårdar.
  Där finns exklusiva båtar och de stora modehusens butiker. Man kan gå en sväng och bara häpna. Så tar man bussen in till Portofino och tåget, denna gång från Santa Margherita.

  En annan dag kan man komma ända till Pisa, där det fortfarande lutar. Eller till Genua, en fantastisk hamnstad med fina kajpromenader och en ovanligt stor och livaktig äldsta stadsdel.

  Ett måste vid Liguriska havet är förstås nationalparken Cinque Terre. De fem små byarna: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza och Monterosso. Man betalar en slant för att få vandra där. Tåget stannar överallt. Väljer man att börja vandra i Riomaggiore kan man ta en kopp kaffe i Manarola, lunchmacka i Corniglia, eftermiddagsdopp i Vernazza och något välförtjänt att dricka framåt seneftermiddagen i Monterozzo innan man går ner på stranden en stund före tågresan hem. Allt hinner man med på en dag, men man kan välja ett par stationer också, om man vill vara lite latare.

  Från alla byar och samhällen kan man nå vandringsleder rakt norrut upp i Apenninerna. De flesta väl underhållna och lätta att följa när man förstår systemet med olika prickar och tecken för olika leder på turistbyråernas gratiskartor. Somliga leder lämpar sig också för mountainbike.

  Av: Kerstin Alvestrand

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!