Fynda i Europa

Rigga upp dig på semestern i tuffa märkeskläder till vrakpris. En dröm? Nej, följ med oss till Europas fyndbutiker.

Fynda i Europa
Fyndshopande kan ge en extra guldkant till semestern.
Foto: Robban Andersson

Hitta en fabriksbutik och köp en Mulberry, Diesel eller Marimekko till halva priset. Det är en bubblande härlig känsla.
För många har den här typen av fyndshoppande blivit en semesterform i sig. De förlägger sin semester till platser som har så kallade outlet villages eller gör en rutt som går mellan olika fabriksbutiker i ett område. En av de mer kända rutterna finns i Toscana. Den går mellan Guccis, Dolce & Gabbanas och Pradas fabriksbutiker.

Drivkraften i fyndshoppandet är självklart att göra en bra affär, men extra roligt är det om man först har hittat fram till en svårtillgänglig fabriksbutik. Här vid fabriken, ofta i en förort eller en liten by, kan man även få en känsla av märkets historia och rötter.

Vill man dela upp fyndshopparna i två grupper kan man säga att märkesnördarna tar sig till fabriksbutikerna, medan folk i allmänhet tar sig till de mer lättillgängliga outlet villages.

Mulberry i Shepton mallet, England

Tweed, tartans (skotskrutigt) och andra rutiga mönster är Mulberrys kännetecken. Och den lilla byn Shepton mallet (tre timmar nordväst om London) är Mulberryland. Här ligger deras fabriksbutik med priser som är 30–50 procent lägre än i Sverige – och deras eget hotell Charlton house.
Tips I grannbyn Street ligger engelska skotillverkaren Clarks hemvist. Här finns deras fabriksbutik och deras outlet village där man bland annat kan fynda Laura Ashley-saker.

Bicester outlet village, England

Fred Perry, Donna Karan, Converse, Helly Hansen (som inte har fabriksbutik i Norge), Benetton, Cerruti, Inwear, Jaeger, Kurt Geiger (exklusiva skor som bland
annat säljs i egen butik på Bond street i London) och många till. Bicester outlet village strax utanför Oxford är kanske Europas största outlet village. Här finns ett 50-tal kvalitetsmärken representerade. Priserna ligger i snitt runt
25–30 procent av ordinarie.

La Vallée outlet shopping village, Frankrike

Här letar välklädda fransyskor efter roliga och rabatterade märkesvaror. Bland annat från Robert Clergerie, Mandarina duck, Gianfranco Ferré, Maud Frizon och Kenzo. La Vallée ligger i Serris
40 minuter nordöst om Paris, inte så långt från de Gaulle-flygplatsen.

Royal Copenhagen i Fredriksberg, utanför Köpenhamn

Royal Copenhagen har tillverkat porslin sedan 1700-talet och deras handgjorda musselporslin hör till företagets mest framgångsrika. Är man samlare och behöver komplettera eller köpa en helt ny Blå blom-servis eller någon annan serie kan man fynda på deras fabriksbutik i Fredriksberg.

Alessi i Omegna, Italien

I den lilla norditalienska staden Omegna har Alessi tillverkat hushållsprylar sedan 1920. Här finns i dag även deras museum och fabriksbutik där priserna kan vara upp till 50 procent billigare än i Sverige.

Adidas och Puma i Herzogenaurach, Tyskland

Herzogenaurach ligger utanför Nürnberg och är ett stycke levande gymnastikskohistoria. Den lilla staden är hemvist för både Adidas och Puma (själva historien om bröderna Adolf och Rudolf Dassler som blev konkurrenter kan vi ta en annan gång). Här har de i alla fall var sin outletbutik och priserna för andrasorteringen är upp till 50 procent billigare.

Boss i Metzingen, Tyskland

Boss fabriksverkauf i Metzingen, söder om Stuttgart, är ett paradis för den tyska modegigantens följeskara. Här kan de köpa skor, slipsar, bälten, livremmar och självklart kostymer till ibland en tredjedel av det ordinarie priset. En 10 000-kronors svid kan man alltså få för runt 3 000 kronor! I närheten ligger även andra outletbutiker som lockats dit av Boss dragningskraft.

Dolce & Gabbana med flera i Toscana

Det finns tre saker man måste göra när man är i Florens: Det är att se Michelangelos ´´Slavarna´´, äta lunch på Nerbone och shoppa märkesvaror i fabriksbutikerna utanför stan. Först på Guccis outlet i Leccio Regello strax utanför staden. Sedan på Dolce & Gabbanas ställe i Pian dell¥Isola en halvtimmas bilresa åt sydväst. Därefter på Pradas motsvarighet i Montevarchi ytterligare en halvtimma i samma riktning.
Priserna ligger på 60-70 procent av ordinarie priser.
Tips: Har ni inte bokat en paketresa till Florens så ta lågprisflyget till närliggande Bologna. Där finns för övrigt skotillverkaren Bruno Maglis fabriksbutik.

Arabia och Marimekko i Helsingfors

Med 6:ans spårvagn tar ni er till Arabiastranden (Arabianranta), designcentrum som ligger i Helsingfors norra delar. Här finns Arabias fabrik och fabriksbutik med billiga Arabia-, Iittala, Hackman- och även Rörstrandsprylar. Ungefär i samma riktning ligger även Marimekkos outletbutik i Hertonäs.
Tips: Bra fikaställe på Arabiastranden är studentbaren Kipsari på Helsingfors universitet för konst och design.

Och här är några till:

· Birkenstock i Bad Honnef, Tyskland
· Bally i Schönenwerd, Schweiz
· Dr Martens i Irthlingborough söder om Birmingham, England
· Burberry i Hackney strax utanför London, England
· Diesel i Molvena, Italien
· Dries Van Noten och andra flamländska designers, Antwerpen, Holland:
Antwerpen har blivit avantgardemodets centrum och en given shoppingdestination för världens modeintresserade. Här finns Ann Demeulemasters, Walter Van Beirendoncks, Dries Van Notens och de andra flamländska klädskaparnas butiker. I juli-augusti pågår den stora rean på vår- och sommarkollektionerna.

Fakta outlet

· Outlet village är ett specialbyggt köpcentra med massor av butiker som har låga priser på diverse olika märkesvaror. I Sverige är det främsta exemplet Stockholm quality outlet i Barkarby. Outlet village kallas även outletby på svengelska. Factory outlet är det engelska ordet för fabriksbutik. Det vill säga en butikslokal i nära anslutning till fabriken. Här säljs bara fabrikens varor. Främst årsgamla eller sekunda varor.

Av: Anders Falkirk

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top