Ett lätt regn faller över skogen utanför Katrineholm och bäddar in träden i ett fuktigt dis. I sina orange arbetskläder sticker Sara Kumlin Bergman ut i allt det nedtonade gröna och bruna. Även om det bara är en handfull plusgrader bekommer vädret henne inte. Som skogshuggare är hon van vid att vara ute.
– Man brukar glömma bort de regniga dagarna för det är så många bra dagar. Vi är alltid ute, året om, säger Sara medan hon visar vägen till området där de arbetar idag.
Här görs en större röjning för Skogssällskapet. Ett trettiotal rejäla tallar ska fällas och Sara och hennes kollega Per har redan kommit en bra bit på vägen.
Sara Kumlin Bergman
Ålder: 39 år.
Bor: På en hästgård utanför Katrineholm.
Familj: Man, son och två hundar.
Yrke: Skogshuggare på Hästens Storskogsentreprenad.
Instagram: @skogshuggerskan
Började arbeta i skogen i 30-årsåldern
Intresset för naturen har Sara haft sedan hon var liten men det var först när hon närmade sig trettio som hon började arbeta i skogen.
– Min man jobbade i skogen när vi träffades, så då hängde jag på honom i början. Han är snickare i grund och botten och efter ett tag blev det att han började jobba mer som det. Så då tog jag över ansvaret för skogen eftersom jag tyckte att det var så roligt.
Så småningom fick hon anställning på Hästens Storskogsentreprenad, där hon jobbar idag. Arbetsuppgifterna som skogshuggare är varierade. Vissa dagar tillbringar hon i skogen med att röja träd på ett större område, andra dagar fäller hon enstaka träd på villatomter eller tar ner granar som skadats av granbarkborren i naturreservat.
Hästar som medhjälpare i skogshuggningen
Förutom sina mänskliga kollegor har Sara också ett gäng ardennerhästar som medhjälpare. Det gör att hon kan kombinera arbetet med ett annat stort intresse.
– Jag fick min första häst när jag var fyra år. Nu har jag fyra egna hästar och jag har nyss skaffat mig en ardenner. Vi håller på att öva hemma, dra kälke och vagn, så snart kan hon komma och jobba med mig, berättar Sara.
Borta vid skogsvägen kommer hästarna Uffe och Markus, dagens medhjälpare, gående. Tillsammans med kollegan Per som håller i tömmarna utgör de arbetsteamet här i skogen utanför Katrineholm. När ekipaget kommit fram börjar Per lyfta upp rejäla stockar på vagnen med en grip. När han lassat på en handfull stockar drar hästarna iväg lasset bort till en uppsamlingsplats. Att arbeta med hästar i skogsbruket ger flera fördelar berättar Sara.
– Hästarna trampar inte sönder marken som en skogsmaskin gör. Vi gör mycket jobb där det är känsligt, till exempel i naturreservat. Och ganska ofta går det faktiskt snabbare att använda hästarna, framför allt om man ska göra lite mindre arbeten.
Sedan är det väldigt miljövänligt också, hästarna drar ju ingen bensin.
LÄS ÄVEN: Fjällbonden Jon kör fossilfritt: ”En traktor blir sämre och sämre, med en häst är det tvärtom”
Sara fäller ner visiret och drar igång motorsågen. Tallen hon nyss fällt ska sågas ren och hon går systematiskt upp längs stammen och kapar av grenarna. Doften av nysågat träd och kåda sprids snart från trädet. Motor sågen ser ut att skära lätt genom grenarna men den väger ett antal kilo så det gäller att tänka på arbetsställningen. I Sara bälte hänger olika verktyg hon använder dagligen vid sidan av motorsågen. Kilar, timmersax, måttstock och en yxa är några av de saker hon inte klarar sig utan. Dessutom har hon alltid med sig ett första förbandskit. Jobbet som skogshuggare kan både vara riskfyllt och krävande.
Skogshuggare är ett tungt arbete
– Det är ett tufft och tungt jobb. Man måste brinna för det och ha ett intresse för naturen, annars tror jag inte man orkar med. Det är en livsstil skulle jag säga. Jag bor ju på en gård där vi har mycket egen skog också så även när jag är ledig jobbar jag i skogen, säger Sara som delar med sig glimtar av sitt arbete på instagramkontot ”Skogshuggerskan”.
I flera år har hon lagt upp bilder och filmer från jobbet. Numera har hon flera tusen följare.
– Till en början var det bara en kul grej, men jag hoppas att jag kan motivera andra tjejer att våga testa det här yrket. Jag tror att många hästtjejer skulle trivas bra med att jobba i skogen. Jag hoppas att det kan bli fler tjejer framöver.
Sara vill också lyfta fram hur viktigt arbetet är.
– Åker man runt i Sverige kan man se att det håller på att växa igen, det är det största problemet idag. Nu när många bönder måste lägga ner växer det upp träd där korna förut gått och betat, och det är där den biologiska mångfalden finns. Om vi inte hade fällt träd hade det snart inte funnits så mycket blommor och insekter. Så det är ett jätteviktigt yrke. Inte bara för att vi behöver toalettpapper och virke utan också för ta hand om naturen.
LÄS ÄVEN: Birgit och Clas lever inget lugnt pensionärsliv: ”Skogen håller oss unga”
Det är dags att ta ner ytterligare en av tallarna. Sara går bort till trädet och rensar bort riset nere vid stammens fot. Tallen reser sig upp emot femton meter men Sara är van vid arbetet och vet exakt var trädet kommer att falla. Hon börjar såga på ena sidan av stammen och lägger sedan ett snitt på den andra. Efter att ha lagt bort motorsågen slår hon i en kil, och sedan ytterligare två.
– Nu kommer träder strax att falla, informerar hon och efter några slag med yxan på en av kilarna börjar stammen luta för att sedan dunsa ner i marken med ett ljudligt brak.
– Det är mäktigt när det faller. Jag tycker fortfarande att det är väldigt roligt att fälla träd. Alla borde få prova att göra det, säger Sara entusiastiskt.
Säkerheten viktig
Som åskådare förstår man att det är rejäla krafter när träden ska tas ner. Säkerhetstänket måste vara med hela tiden.
– Jag har inte råkat ut för något allvarligt men det har varit några tillfällen där en stock har rullat och hamnat på mina ben. Man får respekt för trädet, det går fort när det händer något.
Snart hörs ljudet av hästarna igen som kommer dragandes med den tomma vagnen. Doften från dem blandas med den från barrträden runt omkring och ger nästan lite julstämning i duggregnet. Än återstår några timmars jobb här innan arbetsdagen är avklarad. Och för Sara väntar många fler dagar med motorsågen och yxan. För trots att det ibland kan vara slitigt och besvärligt är hon övertygad om att hon hittat sitt drömyrke.
– Jag kommer att fortsätta så länge jag orkar. Jag har fantastiska kollegor, alla är slitvargar som kämpar på. Vi kompletterar varandra bra. Ibland är det tungt men vi hjälps ju åt, vi är ett lag. Jag tycker verkligen att det är jätteroligt.