Nu har pengarna i den hemliga lådan räknats – så mycket lämnade kyrkoherden efter sig

Minns ni den hemliga lådan som stått i kyrkans källare i 100 år? Det var ett högtidligt ögonblick när kyrko­herde Karolina Pernling fick öppna den i höstas, vilket vi ­berättade om i Icakuriren nr 40. Lådan visade sig innehålla bilder, brev – och pengar. Nu vet vi hur mycket.

– Det är fantastiskt att pengarna finns kvar efter hundra år och att de ökat i värde.
När Karolina Pernling från Mora blev kyrkoherde i Älvdalen upptäcktes i kyrkans källare en trälåda med på­skriften: ”Får inte öppnas före 2023”.

Karolina Pernling

Ålder: 51 år.
Familj: en fru, två vuxna barn och tre bonusbarn
Gör: Kyrkoherde i Älvdalens församling.
Aktuell: Planerar en utställning i den nya vägkyrkan om den unika lådan.

1923 hade den dåvarande kyrkoherden Gustaf Fredrik Haglund kommit på idén att skicka en tidskapsel med hälsningar från livet i Älvdalen till sin efterträdare ett hundra år framåt i tiden.

Kyrkoherden Gustaf Fredrik Haglund värdepapper från 1923 har nu vuxit till drygt 2,5 miljoner kronor. Pengarna skulle fördelas ­”i tystlåtenhet för att undvika både smickrare och belackare”, skrev han i gåvobrevet. Foto: Älvdalens kyrka

Stiftelse med pengar

Det var en högtidlig stund för Karolina Pernling när hon läste Haglunds brev. Hon blev rörd över hans kärlek till församlingen och bygden och hans önskan, riktad till henne, att fortsätta arbetet med att hjälpa människor i nöd.

Haglund nämnde i sitt brev att det fanns stiftelser med pengar avsatta för kristligt arbete i församlingen i framtiden.


LÄS ÄVEN: Här öppnas den hemliga lådan efter 100 år!


Det tog några månader av detektivarbete innan pengarna hittades i ett kassaskåp i Svenska kyrkans kansli i Uppsala. Det var inga buntar med utgångna sedlar, som tur var, utan värdepapper. Kyrkoherde Haglund hade varit framsynt nog att fondera pengarna så att de ökat i värde och blivit drygt 2,5 miljoner kronor.

I lådan från 1923 låg även utländska sedlar. Foto: Älvdalens kyrka

Folkskolelärarinnan Anna Thorstensson hade bidragit med 2000 kr – som nu blivit 550 000 kr – som hon ville ska användas till kläder för konfirmander.

– På den tiden var det många som inte kunde konfirmeras eftersom de inte hade råd att köpa passande kläder och skor, säger Karolina Pernling.

För lärarinnans donation ska nu konfirmanderna få låna sockendräkter hos hembygdsföreningen.

Den största summan – 1,8 miljoner – får Karolina Pernling själv bestämma över.

– Det är ett oerhört förtroende som jag tar på största allvar, säger Karolina Pernling. Jag vill stärka vårt arbete med barn och unga, många mår dåligt idag med oro för klimatförändringar, ett krig som kommer allt närmare och dystra framtidsutsikter.

Ny låda på gång

Skolbarnen i Älvdalen är redan involverade i arbetet med en ny låda som inte ska få öppnas förrän om ett hundra år. Barnen har skrivit brev om sina tankar om hur det är att vara ung idag, och många i byn har velat bidra med böcker och fotografier.

Församlingslivet har fått ett uppsving av det oväntade pengaregnet, och släktforskare har satt igång att gräva i arkiven om byns visionäre kyrkoherde.

Och Karolina Pernling har börjat skriva på sitt brev till 2124-års kyrkoherde.

– Tyngdpunkten ligger i att fortsatt värna om bygden, att vara en kyrka mitt i byn som finns nära människorna, ­säger hon.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top