Svenska KennethKlubben firar 30 år och utser ”Årets Kenneth”

Den svenska almanackan har 615 namn angivna, men inget sticker ut som Kenneth. Onsdag 22 mars har han namnsdag, och firas av en riksomfattande förening med medlemmar över hela riket – Svenska KennethKlubben.

I år firar klubben dessutom 30-årsjubileum, och till en stor fest i Sundsvall lördagen den 25 mars har när det här skrivs redan 76 Kennethar från olika städer anmält sig.

Samma lördag avslöjas också vinnaren av titeln ”Årets Kenneth”.

Innehavarna av den unika och prestigefyllda titeln varierar stort, från fotbollshjälten Kennet Andersson (1994) till den världskände diplomaten Jan Kenneth Eliasson, bland mycket annat biträdande generalsekreterare i FN (2012).

Årets Kennet(h) i urval

1993 – Kenneth Westberg, kommunalråd i Timrå
1994 – Kennet Andersson, fotbollsspelare, VM-hjälte 
1995 – Kenneth Svensson, ytbärgare vid Estoniakatastrofen
2001 – Kennet Nilsson, Cancerfondens forskningschef
2003 – Kenneth Gärdestad, textförfattare
2012 – Kenneth Eliasson, diplomat
2019 – Kenneth Villalobos, första kvinna som anmälde sig till klubben
2021 – Kenneth M Svensson, professor, vattenlära Lunds universitet
2022 – ?

”Årets Kenneth” hemlighålls

Men inget namn läcker någonsin ut i förväg från Svenska KennethKlubben.

– Klockan 14.00 lördag 25 mars gör vi det offentligt, säger arbetsutskottets ordförande, Kenneth Selvehed, tillika en av grundarna av klubben för 30 år sedan, 1993.

– Bakgrunden var ett riksdagsbeslut om en ny namnlängd 1992, där Kenneth fick en fast dag i almanackan. Tre med namnet i Sundsvall kom då med idén att bilda klubben.

Hemligt även för den utvalda

På samma sätt som i Svenska akademien hålls Årets Kenneth i ovisshet fram till offentliggörandet. Klubben lägger stor möda på att få personen i fråga till Sundsvall på Kennethdagen – utan att hen anar orsaken.

– Det blev speciellt till exempel med ytbärgaren Kenneth Svensson. Med marinens hjälp lurade vi honom att helikoptern skulle till Härnösand, men istället landade den på Norra Berget i Sundsvall där vi höll till, säger Kenneth Selvehed.

Årliga insamlingar till Barncancerfonden

Att hålla i minnet är att det är strikt Kennet(h) som gäller. Närbesläktade namn som Kent räknas inte. Sundsvall är fortfarande centralort för verksamheten, men Kennethar och Kennetar över hela Sverige har anslutit. Runt 500 män och en kvinna är stadiga medlemmar, men långt fler är eller har varit med i klubben. I rullorna finns närmare 3 000 som någon gång varit medlem.

Jodå, även kvinnor är välkomna, så länge de heter Kenneth. Villalobos är efternamnet. Foto: Privat

– I augusti i fjol fanns det drygt 30 000 med namnet Kennet(h), i Sverige, säger Kenneth Selvehed. Många av dem får ett medlemskap i present till exempel när de fyller jämnt, men blir inte alltid kvar i klubben över tid.

Namnet Kenneth

Kennet(h) är ett keltiskt namn från det gaeliska ordet canach som betyder ”vacker” eller ”skön”. Kennet(h) har använts som dopnamn i Sverige sedan slutet av 1800-talet. Kenneth blev som störst efter andra världskriget fram till 50-talets slut. Den vanligaste stavningen är idag Kenneth. 

Enligt sajten svenska namn.se finns idag 26 082 män som heter Kenneth, och 4 929 döpta till Kennet utan h. De som har det som tilltalsnamn är 12 938 respektive 2 517. Kvinnliga Kennet(h) är betydligt färre: 11 med h-stavning och 2 utan. Medelåldern på en Kennet(h) är 62 år, och 2022 fick bara tre barn namnet.

– Det är ett problem, säger Kenneth Selvehed. Men vi hoppas på att de som föddes på 70-80-talet ska skicka namnet vidare via sina barnbarn. Vi har också delat ut en broschyr till blivande mammor på kvinnokliniken i Sundsvall och på andra håll i landet.

De aktiva är desto mer aktiva. Utöver ”Årets Kenneth” driver föreningen årliga insamlingar till Barncancerfonden, ”Ebbas minne”, ordnar möten och sammankomster i tolv olika städer landet runt, och upprätthåller en hemsida med allt om Kenneth ­från hela världen – se www.kenneth.se.

KennethKlubben deltog i Talang på TV4

Som grädde på moset: i februari i år deltog KennethKlubben i programmet ”Talang” i TV4, med ”KennethSången”.

30 medlemmar deltog, men tyvärr räckte det inte till ­avancemang.

KennethKlubben i ”Talang”. Foto: Privat

Bara nyfiken, men hur gör ni med talarlistan på era årsmöten? Gissar det blir Kenneth, sen Kennet, därpå Kenneth och Kenneth..?

– Haha, vi är väldigt informella när vi ses, men på årsmötet gäller stolsnumret.

De tre första som startade klubben, hur tänkte de?

– I viss mån var det väl en studentikos grej, men så tänkte de att de alla kände någon Kenneth, som kände ytterligare en, och så spreds det, tills vi var 15 och startade.

Hur många av de ursprungliga är kvar efter 30 år?

– Vi är tio kvar.

Ur-Kenneth

Illustration: Jacob de Wet II/Wikimedia

Kennet(h) brukar räkna sitt ursprung till den förste skotske kungen, Kenneth I MacAlpin. Han kröntes år 843 efter ett sju år långt inbördeskrig där han lyckats få vikingar från Hebriderna att delta på sin sida.

Har ni systerklubbar i andra länder?

– Inte som vi känner till, mer än en släktförening i Tyskland, men där gäller det ju efternamn. Men vi fick en fråga från Värmland där några ville bilda en ”Magnusklubb”…

Av alla Årets Kenneth du har varit med och utsett, vem tycker du är störst?

– Det måste bli Kenneth Eliasson, även om han vill kallas Jan. Han har gjort otroliga insatser för världens fattiga och stora avtryck i internationell politik.

Till sist – vilket namn tycker du är näst finast?

– Oj, det har ingen frågat förr! Men då säger jag Richard. Anglosaxiskt det med.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top