Vilket hundjobb – möt jyckarna som nosar rätt på det mesta!

På Hundcampus i Hällefors utbildas både vovvar och ägare till att hitta allt från mördarsniglar till försvunna människor – med hjälp av känsliga hundnosar.

Hela livet har han jobbat med hundar. I drygt 30 år var Lennart Wetterholm chef för Försvarsmaktens hundtjänstenhet. Han har utbildat minhundar till FN-förband och jobbat utomlands i bland annat Kambodja.

– Det var himla kul, ­säger Lennart och ler en aning. Men till slut tröttnade jag på resandet och även på att vara chef över en massa folk.

Efter en kort paus lägger han till:

– Jag ville ha något eget.

Lennart Wetterholm

Ålder 74 år.

Bor I villa i Hällefors.

Familj Fru och son.

Yrke Driver Hundcampus i Hällefors. 

Bakgrund Var tidigare chef för Försvarets Hundtjänstenhet. 

Resultatet blev Hundcampus i Hällefors som Lennart grundade för 20 år sedan tillsammans med en kollega. Till den lilla orten i Västmanland kommer nu hundar från hela Sverige för att lära sig både det ena och det andra. I höstas rapporterades det exempelvis på flera håll om svensk travsports första antidopinghund Lykke, utbildad vid Hundcampus. Även hundar och hundförare från andra länder har varit på besök.

– Från Finland och Norge kommer det en hel del räddningsmänniskor, berättar Lennart. De utnyttjar räddningshundar mer än i Sverige, det kan vara allt från lavinhundar till sjöräddningshundar.

Labb och träningslokaler

Hällefors ligger cirka åtta mil från Örebro och den stora byggnaden som utgör Hundcampus rymmer bland annat lektionssalar, speciallabb och träningslokaler.

Vilket  hundjobb - möt jyckarna som nosar rätt på det mesta!
I drygt 30 år var Lennart Wetterholm chef för Försvarsmaktens hundtjänstenhet.

– De flesta som kommer hit är extremt intresserade, säger Lennart. Men det kan vara både vanliga människor och folk från olika myndigheter och organisationer, totala nybörjare och sådana som jobbat många år med ­hundar. Alla sorter. Det kan till ­exempel vara någon som vill bli duktig på inlärning, som har ett projekt de vill genomföra och gå kurs i specialsök.

Vidare berättar Lennart att just så kallat specialsök har fått ett stort genomslag. Det kan handla om att träna hunden i att hitta mineraler, sprängämnen, miljögifter, olika ­dopingpreparat eller ägg från mördarsniglar.

Vilket  hundjobb - möt jyckarna som nosar rätt på det mesta!
Schäfern Nelix med husse och matte, Ola och Magdalena Rehnberg från Stockholm.

– Vi har fem–sex personer från organisationen Missing People som går kurs här nu, fortsätter Lennart. De tränar liksök och id-spår, det vill säga hunden lär sig följa en individdoft – en specifik person.

I ett rum en bit bort, på samma våning där vi befinner oss, väntar fyraåriga schäfern Nelix på att få visa vad han kan i jakten på mördarsnigelägg.

– Jag har konstruerat en plattform där hunden lär sig att spåra ett nytt ämne, berättar Lennart. De hundar som har gått vår grundutbildning kan lära sig ett nytt ämne på bara någon minut.

Snigelprojekt

Nelix husse och matte, Ola och Magdalena Rehnberg från Stockholm, förklarar att Nelix förra året gick en grundutbildning på Hundcampus.

Vilket  hundjobb - möt jyckarna som nosar rätt på det mesta!
Nelix tränas vid en speciell plattform, där han snabbt lär sig spåra ett nytt ämne och belönas med godis.

– Nu är vi med i snigelprojektet, säger Ola med ett leende. Vi har hållit på med det i snart ett år.

När Nelix, som är Ola och Magdalenas första hund, föddes tillhörde han Försvarsmakten – Ola och Magdalena var till en början fodervärdar.

– Men Nelix visade sig vara en “late bloomer” och blev kvar hos oss, fortsätter Ola. Eftersom han är en brukshund och både vill och behöver jobba började vi fundera på det här med specialsök.

– Han tycker detta är superkul, svansen går, säger Magdalena.

– Det är som att vara på
tivoli för honom, fyller Ola i. Han är i extas när han får komma hit.

Magdalena berättar att familjen har sommarstuga i utkanten av Örebro. När de fick höra talas om Hundcampus åkte de först till anläggningen på en veckas semester.
I kursutbudet finns något som kallas aktiv semester – då får man tillsammans med sin hund möjlighet att prova på olika aktiviteter.

Vilket  hundjobb - möt jyckarna som nosar rätt på det mesta!
En mängd dofter finns i labbet.

– Sedan fick Ola grundkursen i födelsedagspresent, fortsätter Magdalena. Efter det gick vi specialsök tillsammans. Jag hade förhoppningar om att Nelix skulle kunna bli en id-hund också, men det får vi träna mer på. Id-hundar söker efter en speciell person. Men de kan också leta efter till exempel bortsprungna hundar.

Hjälpa grannarna

Nu är det dock mördarsnigel-
ägg som gäller och Nelix tar plats på den plattform Lennart tidigare beskrev. Nelix ska nu markera var snigel­äggen finns gömda.

– Han ska kunna hitta äggen utan att krafsa, säger Magdalena. Vi tränar så här hemma också och har byggt en bana med burkar på golvet.

Med ett leende lägger hon till:

– Förhoppningsvis kommer vi att kunna bidra hos grannarna sedan.

Makalösa nosar

När Nelix hittat rätt får han beröm och godis i belöning och Ola konstaterar:

– Det finns så många olika spännande sätt man kan använda hundens fantastiska nos på! Det är makalöst vad de klarar av och vilken kraft de har i nosen. När vi nu, ­efter två år här, tar en promenad tillsammans ser jag hur Nelix lever i dofternas värld medan vi lever i en visuell värld. Det är jättespännande.

Lär sig leta efter malm

Precis som Nelix, som älskar att åka till Hällefors, är även Ola och Magdalena väldigt nöjda med Hundcampus.

Vilket  hundjobb - möt jyckarna som nosar rätt på det mesta!
Gusten, en engelsk springer spaniel, tränas i att leta malmfyndigheter.

– Det är verkligen härligt att komma hit och det finns kvalitet i träningen, säger Ola. Ska man nå resultat och få ut något av träningen måste man jobba igenom allt. Det blir då också lättare att förstå vad man kan göra med en hund. Grundträningen är viktig både för oss som hundförare och för hunden. Men det tog ett tag innan vi förstod hur vi skulle träna tillsammans. De har också en väldigt bra hundsyn här på Hundcampus. Fokus ligger på belöning och inte på hårda metoder.

I ett annat rum tränar prospekteringshunden Gustavs­son, även kallad Gusten. Han är en engelsk springer spaniel som tränas i att leta malmfyndigheter. Husse Kay Hjälm är geolog och hoppas framöver kunna använda Gustavsson i jobbet. Den vitbruna hunden tittar nyfiket på oss. Samtidigt förbereder Lennart eftermiddagens lektion på Hundcampus. Han konstaterar att något av det viktigaste för en hundförare är förmågan att kunna lära hunden att lära sig.

– Det har kommit hit hundförare med 20 års erfarenhet, men jag har behövt säga “tyvärr, du kan inte inlärning”.

Att bygga en relation och få hunden att tycka att det är roligt att arbeta tillsammans är också viktigt, menar Lennart.

– Det ska vara roligt för hunden att lära sig. Man ska inte straffa fram beteenden utan berömma rätt beteende.

Letar dopingpreparat

Planen framöver på Hundcampus är bland annat att arbeta vidare med antidopinghundar.

– Det är hemligt hur många preparat de kan nu, men vi ska lära in fler, säger Lennart. Vi har också en grupp som arbetar med koldioxidläcksök. Det roliga är utveckling. Vi har ständigt olika projekt på gång. Det många tror är omöjligt blir möjligt med metod-
utveckling

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top