Tre syskon, vi kallar dem för Adam, Bengt och Christian, har mist sin mamma Anita efter en lång tids kamp mot cancer. Efter mammans död visar det sig att Anita har lånat 500 000 kronor av sin pappa Bertil, sönernas morfar, för att hon behövde pengar när hon var sjukskriven. Mamman, som är skild från sönernas pappa, lämnar inte efter sig några tillgångar.
Några månader senare dör även morfar Bertil, som är änkeman. Bertils dödsbo kräver att Anitas lån ska räknas av från sönernas arv. Dessutom har Bertil bara något år innan sin död skrivit över sin villa i Stockholms skärgård på sitt andra barn, Anitas bror Björn.
Bertil vill att villan stannar i familjen och inte säljs efter hans död. Anita fick ingenting efter sin pappa och dog utfattig medan hennes bror Björn fått en villa värd runt tio miljoner kronor.
LÄS ÄVEN: Juristen svarar: Därför kan gåvor orsaka arvstvist
Tvisten har lett till civilrättslig process
Anitas söner får nu inte ut något arv för att Anitas dödsbo är skyldig Bertils dödsbo en halv miljon kronor, och de tvingas till en civilrättslig process mot Anitas bror Björn. Processen pågår fortfarande och har gjort att de tre sönerna och deras morbror brutit all kontakt och bara kommunicerar genom advokater.
– Huvudregeln är att man får göra vad man vill med sin egendom. Man får alltså sälja, ge bort eller testamentera bort till vem man vill. Men bröstarvingar har alltid möjlighet att kräva sin laglott om det finns testamente eller om det har förekommit stora gåvor, säger Arne Larsson.
– Morfar Bertil ville ju inte att villan skulle säljas men barnbarnen har genom det förstärkta laglottsskyddet rätt till en fjärdedel av värdet, alltså 2,5 miljoner kronor. Sedan måste de dock förstås räkna av de 500 000 kronor som deras mamma var skyldig Bertil. Men det blir två miljoner kvar som Anitas tre söner ska dela på.
Men en förälder kan alltså ge bort något så värdefullt som en skärgårdsfastighet till ett barn utan att det andra syskonet kompenseras?
– Så länge du lever kan du ge vad du vill till vem du vill. Du behöver inte tänka på att kompensera eller att det ska vara rättvist. En snäll förälder gör säkert det, men det är inget krav.
LÄS ÄVEN: Vem ärver? 11 viktiga fakta att känna till
Har de tre syskonen chans att få ut något arv?
– Jag bedömer att de har god chans, men det beror på hur processen går och de måste ha väckt talan inom ett år från det att morfaderns bouppteckning avslutades.
Tips för att undvika konflikt
Hur hade denna konflikt kunnat undvikas?
– Om det var så viktigt för morfadern att fastigheten skulle stanna i familjen är den enda lösningen för att undvika en konflikt att syskonet som inte fick huset blev kompenserad med andra tillgångar, antingen från Bertil eller dödsboet eller från brodern. Fanns det inte tillräckligt med pengar till det, borde morfadern kanske ha accepterat att fastigheten måste gå till försäljning och inte stanna i familjen för evigt. Bertil borde nog ha låtit barn och barnbarn bestämma och inte själv försöka styra upp det hela. Det blev ju inte bra.
Fotnot: Namn och en del detaljer i denna berättelse är ändrade för att garantera anonymitet för de inblandade.