Olivia: Min väninna ställde in vår semester

På sistone har jag känt mig ensam och blev därför extra glad när en väninna frågade om jag ville åka på semester. Nu har hon ställt in och jag är så besviken.

Jag är en kvinna i 50-årsåldern, singel och med två vuxna barn som flyttat hemifrån. Det är många år sedan jag skilde mig och jag har trivts bra med att vara ensamstående och leva utan man. Men sedan mitt yngsta barn flyttade hemifrån har jag ofta känt mig ganska ensam.

Det händer när jag kommer hem till en tom lägenhet efter en lång dag på jobbet men känslan av ensamhet blir alltid större på helger och andra ledigheter. Och coronapandemin gjorde självklart inte saken bättre.

Därför blev jag så glad när en gammal väninna, som jag börjat umgås med lite, föreslog att vi skulle åka på semester tillsammans nu i vår. Vi gjorde inte upp några konkreta planer men talade om att hyra ett litet sommarhus någonstans här hemma eller kanske göra en resa utomlands.

Jag erkänner att jag har legat på lite grann för att vi skulle bestämma något mer konkret. Min väninna har dock slagit det ifrån sig lite och nu har hon meddelat att hon inte får ledigt från jobbet och att hon därför måste ställa in vår gemensamma semester.


LÄS ÄVEN: Berit: Min väninna pratade illa om mig inför min pojkvän


Det gjorde mig ärligt talat riktigt arg men mest av allt ledsen och besviken. Jag står ju här nu med mina två veckors semester – som jag inte kan ändra på – men inga semesterplaner. Tanken på att jag ska tillbringa två ensamma veckor här hemma i lägenheten är outhärdlig. Vad ska jag göra?

Olivia

Relationsexpert Vibeke Dorph svarar:

Jag har läst att det var värre för kvinnor än för män under coronapandemin. Och det skulle enligt studien bero på att kvinnor har ett större behov av social samvaro. Det är ju bra att vi kvinnor är så sociala men det säger också något annat om oss. Nämligen att vi är otroligt beroende av andra människor.

Till skillnad från många män har vi tydligen svårt att företa oss något som helst, om vi inte kan göra det i sällskap av andra. Jag märker det själv i den ­kajakkurs jag går på för tillfället. Hit kommer många ensamma män, medan kvinnor bara kommer i sällskap med andra.

Jag ser det också hos mina manliga bekanta som kan ge sig iväg ensamma på en motorcykeltur eller åka själv till sommarstugan eller göra andra roliga saker på egen hand. De trivs fint i sitt eget sällskap.


LÄS ÄVEN: Tina: ”Min man vill inte att jag reser med min dotter”


Varför vi kvinnor ibland har lite svårare att göra saker ensamma kan jag inte riktigt svara på. Men jag tror att det är viktigt att kvinnor faktiskt företar sig ­saker och ting på egen hand. Annars blir vi allt för hänvisade till andra människors nycker, infall och humör.

Därför är mitt råd till dig att du sätter dig ner och funderar över vad du har lust att göra på din semester. Vill du lära dig surfa? Diskutera film och litteratur eller utöva yoga på en strand? Det finns massor av kurser som lockar männi­skor, även ensamma, som vill göra det som intresserar dem.

Om du inte är för sent ute, försök hitta en kurs eller plats där du kan möta en massa trevliga människor. Och upptäck att du alltid har en gullig och rar vän i ditt liv, nämligen du själv!

Vibeke

Artikeln publicerades först hos Hemmets journal.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top