Sonen vet inte att han kommer bli arvlös: ”Min exman vill hålla det hemligt”

Efter en tidigare konflikt har min exman bestämt sig för att göra vår son arvlös. Han har anförtrott detta till mig men vill inte att sonen ska veta något. Det smärtar mig att bära den här vetskapen.

Min före detta man och jag möttes då vi var mycket unga. Vi hade svårt att få barn men adopterade en liten pojke tillsammans. Äktenskapet höll inte och vi skildes ett par år senare. Vi fick båda en ny partner och livet gick vidare, men ingen av oss fick något nytt barn.

Vi har bevarat vänskapen under årens lopp och det har varit bra för vår son som alltid har stått sin pappa nära. Han hjälpte till exempel till att bygga upp ett fantastiskt hem till sin pappa och har alltid sett det som en tillflyktsort och trygg punkt i livet.

Vi är nu i 60-årsåldern och vår son är gift och har barn. Min exman var i några år gift med en kvinna som inte brydde sig så mycket om vår son. Det dåliga förhållandet mellan dem påverkade också relationen mellan far och son.

Så blev min exman plötsligt allvarligt sjuk. Han lever ett år i taget med sin sjukdom. Han har anförtrott mig att han gjort vår son arvlös och att han inte vill att sonen ska få veta det innan han dör.

Anledningen till att han ändrat sitt testamente är konflikten mellan sonen och hans tidigare styvmor och att han kände sig sviken när sonen under en period bodde utomlands. Det kommer att bli exmakens bror som ärver honom enligt det nya testamentet. Och det går inte att ändra på, menar han.

Jag vet att min son kommer att bli helt förtvivlad när han får höra att hans barndomshem, som han lagt så mycket tid och energi på, ska gå till någon annan. Jag vet också att han kommer att bli besviken när han får veta att jag känt till det här hela tiden. Det är tungt för mig att bära.

Jag står min son och hans familj mycket nära så den här vetskapen smärtar mig. Vår son hälsar ofta på sin sjuka pappa, som numera är gift igen. Sonen kommer bra överens med pappans nya kvinna. Ändå vill hans far inte ändra sitt beslut. Vad tänker du?

Undrande

Vibeke Dorph svarar: Det är ett helt orimligt

Jag kommenterar inte den juridiska aspekten men jag tycker att det är ett helt orimligt och ohållbart dilemma som din exman har försatt dig i. Det är inte okej att han ger dig sådan här allvarlig information och sedan insisterar på att du ska behålla den för dig själv.

Du är mamma till en son som kommer att få en obehaglig och trist överraskning den dag hans pappa går bort. Din exmans beslut är obegripligt för mig och ter sig nästan elakt. Att gynna andra släktingar framför sitt enda barn är ett kärlekslöst agerande.

Och eftersom sonen inte får veta detta förrän hans pappa är död får han ingen chans att fråga och försöka förstå. Det kommer att bli en hård smäll för honom och självklart ska du göra vad du kan för att förhindra det.

Du ska därför skynda dig att säga till din exman att du tycker att hans beteende är orimligt och att han har satt dig i en mycket svår situation. Sedan ska du ge honom en vecka att själv berätta för sonen om sina planer. Gör han inte det, så gör du det och det kan du göra med det renaste samvete.

För det är er son och inte din exman det handlar om här. Din son kan kanske inte ändra på sin fars beslut, men han har rätt att veta vad som ligger bakom det. Det är din exman faktiskt skyldig att berätta för honom.

Vägrar han att berätta för sonen, ja då är det ett cyniskt och obarmhärtigt beteende som du självklart inte ska vara en del av. Så skynda dig att lägga korten på bordet så att din son får veta sanningen.

Vibeke

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top