Louise: Jag vill inte bjuda in dem i sommar

Louise bjuder gärna in gäster till sitt sommarställe. Men när en väninna kom på besök blev det allt annat än bra – och nu vet hon inte om hon vill bjuda in henne igen.

Jag vill inte bjuda in dem i sommar

Jag och min tolvåriga dotter har ett stort sommarställe i Roslagen, där vi ofta – och gärna – har gäster.
De flesta stannar i ett par tre dagar, hjälps åt med maten och tar med egna lakan (vi har ingen tvättmaskin).
Sen har jag en väninna med två döttrar i min dotters ålder. När de besökt oss tidigare verkade hon njuta av att bo gratis, och kostade på sig och sina döttrar extra mycket för övrigt. Föreslog ofta att vi skulle äta ute på dyra restauranger, och lät döttrarna ta allt vad de ville, men bjöd aldrig min dotter.
Vi har inte råd att leva på den nivån, men ofta gav jag min dotter lika mycket för att det skulle bli rättvist. Och sen fick vi snåla i veckor efteråt!
Jag vet att min väninna har svårt att tåla kritik, så jag vågar inte vara ärlig, men det känns inte heller bra att komma med undanflykter när hon frågar om hon får komma. Vad ska jag göra?
Louise

Svar:

Det har gått ett par år sedan din väninna med döttrar var på ert sommarställe och som jag förstår det har det inte varit någon stor förlust för dig och din dotter? Så, kanske är den första fråga du bör ställa dig – vill du verkligen att de ska börja komma igen? Kanske räcker det med att ha kontakt på andra sätt?
De flesta av oss har svårt för kritik och ärlighet är ingen dygd, så kommer du fram till att du verkligen tycker det skulle vara roligt om de började hälsa på igen, gör varken det ena eller andra.
Var lite taktisk och strategisk i stället. Tänk efter vilka av hennes sätt och manér du tycker allra sämst om och börja med att försöka få ordning på dessa.
“Vad trevligt att ni vill hälsa på oss! Om jag har maten klar när ni kommer så tar du med middag till dagen efter. Och du, glöm inte lakan, det är så förbaskat omständligt med tvätten härute.” Ta en sak i taget, inga uppgörelser, utan manövrera dig bara sakta men säkert dit du vill ha det.
“Nej, jag tycker vi äter hemma. Den där restaurangen är lite för dyr för oss. Men gå ni, låt inte oss hindra.”
Inte kommer din väninna ha mage att gå i väg då! Men har hon trots allt det, då tycker jag inte att du ska bjuda in henne någonsin mer. Det är hon inte värd.

Ingemar Gens

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top