Kristina: Ska jag avslöja min väns otrohet?

Kristina har fått reda på att hennes bästa väninna blir bedragen av sin man, som också är en god vän till Kristina och hennes man. Relationsexperten ger råd.

Ska jag avslöja min väns otrohet?

Jag har en fundering som jag har haft i cirka ett och ett halvt år. Då var jag på fest med före detta arbetskamrater och träffade bland annat en väninna som jag inte sett på många år. Efter att vi jobbade tillsammans har hon utbildat sig och arbetar nu inom en kommun i min närhet. När hon berättar var hon jobbar, så säger jag att en nära vän till oss, mig och min man, också jobbar i den kommunen. Hon säger då:
–Jaså, han som har haft en annan kvinna vid sidan om i flera år!
Jag blev nästan chockad och frågade henne än en gång om det verkligen var denne man. Hon bekräftade att det var så och att kvinnan han hade ett förhållande med också hade familj.
Mannen ifråga är som sagt nära vän till oss och hans fru min bästa väninna. Vi umgås ganska mycket och har gjort så sedan barnen var små. Detta med hans otrohet plågar mig.
Jag har tänkt fråga honom rakt ut men inte vågat. Jag vet inte hur jag ska göra och vill därför ha ett råd. Jag vill inte förstöra för min väninna, för skulle hon få veta skulle hon bli helt förstörd. Både hon och han är nyblivna pensionärer, har tre barn och tre barnbarn som älskar sin farfar.
Mannen ifråga arbetar fortfarande en del på sin gamla arbetsplats där den andra kvinnan också arbetade – kanske fortfarande arbetar – men jag vet inte om otroheten fortfarande pågår.
Bör jag bara försöka strunta i det hela och försöka glömma det? Hoppas du har ett råd.

Kristina

Svar:

Det finns nog inget självklart råd man kan ge för den här situationen. En av anledningarna är ju att det gått så lång tid. Varför borde han avslöjas just nu? Samtidigt är det ju ett förskräckligt svek mot din väninna – halva Västergötland tycks veta att hennes man vänstrat utan att hon har en aning. Man kan misstänka att det finns fler explosiva hemligheter i den familjen – sådant som kanske andra vet, men varken frun eller ens du?
Eller vet hon…?
Det är förskräckligt att oförskyllt bli indragen i andras konflikter, att veta det man helst skulle ha velat slippa, men nu är du det. Du sitter inne med information som antagligen skulle haverera deras äktenskap, men å andra sidan skulle din väninna få veta att du känt till det här i flera år men aldrig sagt något blir du ju med all rätt medbrottsling i hennes ögon.
Jag tror att du måste undersöka om affären fortfarande pågår, hur många som vet och så vidare. Efter det får du lita på ditt omdöme, väga för och emot, diskutera med din man och ta ett beslut. Om affären är över, få kände till den och inga andra hemligheter avslöjas, ja då kanske det är bäst att det hela får bero. Men visar det sig att han jobbar kvar för att fortsätta sitt dubbelliv – då är situationen en annan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top