Roy Fares lyxiga midsommartårta

Använd bra råvaror, och snåla inte med jordgubbarna på tårtan är Roys devis.

Tillagningstid: 90 minuter
10 stycken

Du behöver

Tårtbotten

1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
4 st ägg
2 dl strösocker

Citronkräm

2 dl strösocker
0.5 dl maizena
4 st äggulor
2 dl citronjuice
1 dl vatten
50 g osaltat smör

Jordgubbsmousse

3 st gelatinblad
3 dl grädde
250 g jordgubbar färska eller tinade från frysen
2 dl florsocker

Garnering

6 dl grädde
färska jordgubbar

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i botten av en rund form, 22–24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.

2

Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.

3

Vispa ihop ägg och strösocker i en kastrull på låg värme tills fingervarmt. Häll i en bunke och vispa till vit och pösig konsistens med en elvisp. Sikta i lite i taget av mjölblandningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet.

4

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 20–23 min. Gör ett stickprov. Ta ut ur ugnen och vänd botten upp och ner på ett bakplåtspapper. Låt vara kvar i formen och svalna helt (rekommenderas att göra dagen innan).

5

Vänd upp botten, skär försiktigt längs med sidorna för att lossa den från formen och dela botten i tre delar.

6

Citronkräm Blanda strösocker, maizena och äggulor i en bunke. Häll citronjuice och vatten i en kastrull och tillsätt äggblandningen. Låt koka i ett par minuter under ständig omrörning tills det blir en tjock och glansig kräm.

7

Blanda i smöret och täck sedan krämen med plastfolie och låt kallna i kylen.

8

Jordgubbsmousse Blötlägg gelatinet i kallt vatten och vispa grädden fluffig. Mixa jordgubbar med florsocker till en slät och fin pure med en mixer, häll 1 dl i en kastrull och lägg i gelatinbladen.Smält försiktigt och häll tillbaka det med resterande puré och rör runt ordentligt.

9

Sist blandar du i lite grädde i taget, tills du har en slät mousse.

10

Vispa grädden till ­garneringen och skiva ­jordgubbarna.

11

Montering, så gör du!

12

Lägg en remsa med bakplåtspapper på insidan och botten av en springform 22–24 cm i diameter.

13

Lägg i första botten, bred på lite av citronkrämen i mitten av botten, 1–2 cm från kanten.

14

Lägg ett jämnt lager med jordgubbsmousse över hela botten.

15

Lägg på andra botten och upprepa. Avsluta med sista botten.

16

Ställ in i kylen över natten, ta ut och stryk upp med grädde och dekorera med massor av jordgubbar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top