Du behöver
- 20 g jäst
- 4 dl kallt vatten
- 4 dl durumvetemjöl (260 gr)
- 5 dl vetemjöl (300 gr)
- 1 tsk salt
- 1 msk olivolja
- 0.5 tsk flingsalt
Gör så här
Lös jästen i vattnet och rör i olivolja. Häll i durumvetemjölet och blanda. Häll i det mesta av vetemjölet och kör i hushållsassistent. Tillsätt saltet och arbeta degen i 5 minuter tills den blir smidig. Tillsätt mer av mjölet om degen känns kladdig. Låt jäsa övertäckt i 1 1/2 timme.
Häll ut degen i en papprad ugnsform (cirka 20×30 centimeter) och dra ut den till kanterna i ett jämnt lager. Fukta fingrarna med vatten och tryck ned fingrarna djupt i degen så att det bildas gropar. Ringla över 1 msk olivolja och strö över flingsalt.
Täck över med en bit bakplåtspapper och en kökshand- duk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter (papperet skyddar handduken från att bli kladdig av olivolja).
Värm under tiden ugnen till 200 grader. Grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 35 minuter tills det fått n färg. Innertemperaturen ska vara 94–95 grader. Ta ut brödet och låt svalna under bakduk. Focaccian är godast nybakad men går också bra att frysa.