Gör så här
1
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm hälften av hallonen med glykos och socker tills sockret smält.
2
2. Lägg i de urkramade gelatinbladen, rör om. Vispa grädden och rör i hallonblandningen när den svalnat. Fyll i 6-8 små aluminiumformar och ställ i frys över natten.
3
3. Koka upp blåbärssylten och låt svalna något. Doppa aluminiumformarna i ljummet vatten och stjälp upp desserten. Doppa ner toppen på desserten i blåbärssylt och ställ in en stund i frysen igen.
4
Servera med valfri garnering.
6
1. Smält en kaka, 100 g, mörk choklad över vattenbad. Lägg ut små klickar choklad på ett smörpapper.
7
2. Dra ut flikar uppåt med en tesked till ett taggigt spån. Kyl och lossa med kniv. Garnera varje portion med flera chokladspån.
9
1. Koka upp vatten med socker i en rostfri kastrull. Slå i glykos och koka tills smeten tjocknar.
10
2. Temperaturen ska vara 150 grader. Har du ingen termometer, prova att doppa en tesked i karamellen och sedan i en skål kallt vatten. Är karamellen som tunt glas är den klar, den får ej vara brun.
11
3. Kyl kastrullens botten i kallt vatten och ställ den på en grytlapp.
12
4. Ringla ut karamell i ovala cirklar på ett smort smörpapper. Låt garneringen kallna och ställ ner den i dessertens blåbärstopp strax före servering.
13
5. Ta ut desserten ur frysen 10-15 minuter före servering.
Detta recept kommer från skånska Bäckaskog.