Hovdessert med valfri garnering

Du behöver 0.5 pkt frysta hallon (225 g) 4.5 msk socker 2 msk glykos (finns på apoteket) 4 st gelatinblad 3 dl vispgrädde 2.5 msk...


6 portioner

Du behöver

  • 0.5 pkt frysta hallon (225 g)
  • 4.5 msk socker
  • 2 msk glykos (finns på apoteket)
  • 4 st gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 2.5 msk blåbärssylt

Chokladgarnering:

1 st chokladkaka 100 g

Karamellgarnering:

0.5 dl vatten
1 dl strösocker
1 tsk glykos (från apoteket)

Gör så här

1
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Värm hälften av hallonen med glykos och socker tills sockret smält.

2
2. Lägg i de urkramade gelatinbladen, rör om. Vispa grädden och rör i hallonblandningen när den svalnat. Fyll i 6-8 små aluminiumformar och ställ i frys över natten.

3
3. Koka upp blåbärssylten och låt svalna något. Doppa aluminiumformarna i ljummet vatten och stjälp upp desserten. Doppa ner toppen på desserten i blåbärssylt och ställ in en stund i frysen igen.

4
Servera med valfri garnering.

5
Chokladgarnering:

6
1. Smält en kaka, 100 g, mörk choklad över vattenbad. Lägg ut små klickar choklad på ett smörpapper.

7
2. Dra ut flikar uppåt med en tesked till ett taggigt spån. Kyl och lossa med kniv. Garnera varje portion med flera chokladspån.

8
Karamellgarnering:

9
1. Koka upp vatten med socker i en rostfri kastrull. Slå i glykos och koka tills smeten tjocknar.

10
2. Temperaturen ska vara 150 grader. Har du ingen termometer, prova att doppa en tesked i karamellen och sedan i en skål kallt vatten. Är karamellen som tunt glas är den klar, den får ej vara brun.

11
3. Kyl kastrullens botten i kallt vatten och ställ den på en grytlapp.

12
4. Ringla ut karamell i ovala cirklar på ett smort smörpapper. Låt garneringen kallna och ställ ner den i dessertens blåbärstopp strax före servering.

13
5. Ta ut desserten ur frysen 10-15 minuter före servering.


Kommentar:
Detta recept kommer från skånska Bäckaskog.

Annons
Scroll to Top