• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Veterinären svarar: "Varför vill inte vår hanhund para sig?"

  Till Icakurirens veterinär Lina Gruvstad kan du ställa dina frågor om husdjur och få hjälp och goda råd.

  Veterinären svarar: "Varför vill inte vår hanhund para sig?"
  Foto: Istock

  Ställ dina frågor till Icakurirens veterinär Lina Gruvstad i First Vets frågelåda på firstvet.com.
  Märk din fråga "Icakuriren".
  First  Vet är en veterinärklinik på nätet med legitimerade och erfarna veterinärer. Läs flera frågor och svar om husdjur på firstvet.com.

  Hur skadad blev min hamster när jag tappade honom?

  Fråga: Jag tappade min hamster på golvet från cirka 1 meters höjd. Han landade på sidan och gjorde ett litet läte innan han sprang iväg. En stund senare hittade jag honom och han var fortfarande i chock. Jag kollade på hans tänder och såg att en avhans överkäkständer har ramlat/gick av. Vad ska jag göra för att hjälpa honom? Är det allvarligt? Hur ska jag lugna honom? Behöver jag ge honom speciell mat?

  Elsa

  Veterinären svarar: Du skriver att din hamster är i chock, hur menar du då? Äter och dricker han? Kissar och bajsar han som vanligt? Det kan göra rejält ont att få en tand utslagen men den bör växa ut igen. Jag tycker att du ska ta din hamster till en gnagarkunnig veterinär som får undersöka honom. Han kanske fick någon mer skada, så en koll vore bra. Om det enbart är tanden som drabbats i fallet kan veterinären skriva ut smärtstillande till din hamster.

  Varför vill inte vår hanhund para sig?

  Fråga: Vi skulle para vår hane med en löptik. Hon ställde upp sig och fjäskade för honom men han nosade knappt på henne utan ville bara leka. De fick leka men han var inte intresserad fast tiken bjöd till. Han är två år och väldigt barnslig, är det något fel på hanen?

  Kajsa

  Veterinären svarar Det kan vara så att din hanhund är oerfaren och inte riktigt vet hur han ska göra. Unga hanhundar kan behöva lite extra tid på sig, och det är inte alltid det går vägen vid första tillfället man försöker, även om det är på rätt dag i tikens löp. Det är också viktigt att hundarna får tid att lära känna varandra före parningen. 

  En annan vanlig orsak till att hanhunden inte vill para kan vara att försöket görs för tidigt i tikens löp. Att tiken så tydligt bjöd in till parning tyder visserligen på att hon var i höglöp när ni försökte, men det kan ändå ha varit fel dag och detta kan många hanhundar känna av.   

  Det kan också vara så att hanen och tiken helt enkelt inte matchar rent partnermässigt – vissa hundkombinationer vill helt enkelt inte para sig, oavsett om tiken höglöper eller ej. 

  Det finns hanhundar som har låg könsdrift och är ointresserade, men det är inte så vanligt.

  Vissa hanhundar är mer känsliga i sin personlighet än andra, vilket kan göra att de inte vågar para i en miljö som de inte känner sig hemmastadda i eller om de inte känner sig trygga med tiken. Det kan även spela in om det finns personer med i rummet som gör att de inte riktigt kan slappna av. Vissa hanhundar vill inte ens att deras ägare är med vid parningen. Det kan också variera om det går bäst att låta hundarna para sig hemma hos tiken eller hos hanhunden. 

  Det kan också vara så att hanhunden tyckte att det var något med tiken som luktade fel, till exempel om hon har en infektion i vulvan, eller att han själv har något fysiskt besvär. Även kroppsliga besvär hos hanhunden kan spela in. 

  Jag skulle inte börja med ett veterinärbesök om ni endast försökt vid ett tillfälle med en hund som aldrig tidigare parat, men om ni försöker upprepade gånger under hela höglöp och han fortfarande inte är intresserad så kan det vara en bra idé att kolla honom hos veterinär. Då kan man behöva utesluta fysiska problem som kan orsaka smärta, till exempel inflammation i prostata, urinvägsinfektion eller dylikt. 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!