• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ska man välja socker eller saketter?

  Vår dietist Anna Hamilton får frågan om vad man ska välja mellan socker och saketter.

  Ska man välja socker eller saketter?
  Foto: Getty

  Fråga:

  Vilket är skadligast – vanliga sockerbitar eller Hermesetas? Min man använder socker i sitt kaffe – gärna tre bitar per kopp och nu undrar vi vilket som är det bästa att använda. 

  Sweetie

  Dietisten svarar:

  Enligt vad vi vet idag är så kallade saketter ett bättre alternativ till socker, särskilt om man annars skulle ta tre sockerbitar per kopp. Vi vet att socker ger oss onödiga, tomma kalorier – energi utan näringsämnen – vilka i större mängder kan leda till viktuppgång eller tillsammans med annan näringsfattig mat utgöra en risk för näringsbrist. 

  Socker ökar risken för karies och kan höja blodsockret ofördelaktigt. I din makes fall motsvarar sockerbitarna cirka 40 kalorier per kaffekopp. Dricker maken flera sockersötade kaffekoppar om dagen blir det en betydlig mängd onödiga kalorier. 

  Hermesetas saketter (som de kallar mini sweeteners) består av sackarin. Sackarin är ett sötningsmedel som är 300–700 gånger sötare än vanligt socker och därför behövs otroligt små mängder för att motsvara sötman hos socker. En liten sakett väger 12,5 mg och en sockerbit cirka 3,5 g. Sackarin ger inga kalorier och påverkar inte blodsockret. 

  Det finns inget vetenskapligt stöd för att sötningsmedlet triggar igång sötsug, men tror du att din make blir påverkad kan det vara en idé att låta bli. För övrigt finns det intressanta men inte tillräckliga forsknings-resultat på att sackarin skulle kunna påverka våra tarmbakterier negativt. Osötat kaffe är det säkraste men i dagsläget är saketter bättre än sockerbitar.  

  Anna Hamilton

  Ställ frågor till vår dietist

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!