• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Min storasyster bossar mig – fast jag är 78 år

  Vänskap, kärlek eller familjeliv. Ställ dina frågor om relationer direkt till Icakurirens relationsexpert.

  Min storasyster bossar mig – fast jag är 78 år
  Foto: iStock

  Här ställer du frågor till Ingemar Gens

  Fråga:  Det här låter helt galet, mendet håller på att helt knäcka mig. Jag är pensionär sedan många år tillbaka, jag är 78 år och min man dog för ett par år sedan. Min äldre syster och jag har alltid umgåtts mycket och än mer nu när vi båda har blivit änkor. Hon har alltid varit den som bestämt, alltid vetat bäst liksom och jag har rättat mig efter hennes idéer. Det har varit lugnast så och det ska absolut sägas att vi för det mesta har trevligt tillsammans. Men nu håller det på att bli riktigt galet, för hon har börjat behandla mig som om jag har klent förstånd. Hon tjatar och förklarar och lyssnar aldrig på mig. Till exempel vill jag inte ta influensavaccinet, men då får jag höra att jag är en "galen toka". Det börjar gå mig på nerverna och häromdagen när vi skulle åka till stan sa jag att jag var sjuk, jag orkade helt enkelt inte träffa henne. Snälla du ge mig ett tips om hur jag liksom kan hantera henne så jag står ut. Jag vill absolut fortsätta att träffa henne men vi måste bli mer jämlika och inte hela tiden vara så mycket syskon. Hon ger mig fortfarande kängor om hur mamma skulle ha tyckt mer om mig än henne och sådana dumheter.

  Gun-Britt

   

  Ingemar svarar:  Det är egentligen inte alls givet att syskon ska tycka om varandra, att blodsbanden automatiskt skulle leda till någon sorts villkorslös syskonkärlek. 

  Tvärtom, borde inte syskon ha ganska svårt för varandra, de som under en hel uppväxt krigat om föräldrarnas uppmärksamhet? Mot det kan man säga att delandet av uppväxtförhållanden kanske borde göra det lättare att förstå varandra? Men om man skulle fråga vilka syskon som helst om hur de till exempel uppfattade/uppskattade julen som små, tror jag man skulle få lika många svar som det fanns systrar och bröder.

  Jag har väl tjatat det till vansinne, men säger trots det igen: Man kan inte förändra andra, bara sig själv. Med det sagt blir mitt råd att du helt enkelt får kolla vad som går bra i ert umgänge och när det tenderar att bli olidligt – försök manövrera era samtal till sådant som inte utlöser tjat och barndom. Låt helt enkelt bara bli att vaccinera dig och säg inte ett ljud om det till din syster. Frågar hon, låtsas inte höra och byt ämne till något som inte leder till meningsskiljaktigheter och hårda ord.

  Allt behöver inte sägas, allt behöver inte alltid vara alldeles sant och snart kommer du att hitta bra sätt att navigera runt sådant som får din syster att gå i taket. Skulle det nu vara så att er mamma tyckte mer om dig än din syster är det ingenting du har skuld till.

  Människor att umgås med växer inte på träd. Relationer sköter sig sällan själva och därför måste de ömt vårdas, ständigt ses till och hållas på rätt kurs. 

  Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!