• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Våra vänner smiter alltid från notan

  Våra vänner smiter alltid från notan

  Jag och min man har två goda vänner, ett gift par och kvinnan har vi känt sedan ungdomen. Vi har haft mycket skojigt genom åren och reser ofta tillsammans. Nu till bekymret, våra vänner är väldigt snåla, särskilt han. De är inte så där så att de bara håller hårt i sina pengar, utan det här är nog mer "sjukligt". De har sätt att smita ifrån notor, gemensamma inköp, ja egentligen vad som helst där man kan undkomma att betala. Om vi till exempel ska handla mat så finns de med ända fram tills det ska betalas. Då lyckas åtminstone han försvinna och hon har glömt plånboken varenda gång. Det hela är så skickligt utfört att det tog min man och mig år att överhuvudtaget se att det hände. Snälla hjälp oss att hitta ett sätt som inte skrämmer iväg våra allra bästa vänner, men som samtidigt låter oss slippa att känna oss lurade varenda gång.
  Tack på förhand

  Svar:

  Kära du, jag tror att snålhet nästan är i klass med missbruk av något slag, kanske inte så skadligt för den snåle, men lika förödande för omgivningen. Kanske är det så ni ska betrakta era goda vänner som drabbade av ett kroniskt tillstånd, men med goda förutsättningar till lindring?
  Gör så här,  för bok över alla utgifter ni har under era resor och andra tillfällen när ni umgås. Spar alla kvitton. Dela upp utgifterna i sådana som gäller bara dig och din man och sådant som ni har betalat för alla fyra. Då kommer det att bli meningslöst att smita från betalningar, eftersom notan bara dyker upp senare. Gör det smidigt, som den naturligaste sak i världen. Se också till att ni "glömmer plånboken" ibland vilket gör uppdelandet av utgifter betydligt mer ömsesidigt och trovärdigt. Då kommer också ni att ha skulder som ska ordnas till efter till exempel semestern. Med Swish eller liknande är det lätt som en plätt att reglera alla skulder.
  Om det här inte fungerar, ja då är ni ju utsatta för svindel och då kanske ni måste ta er en funderare på vad den här vänskapen egentligen är värd? Lycka till!

  Ingemar Gens

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!