• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur blir hunden efter kastrering?

  Hur blir hunden efter kastrering?

  Om man kastrerar en hund som är tre år, hur blir dess lynne efter denna operation? Vår hund är mycket vaktande och samtidigt osäker. 

  Husse

  Svar:

  Det är mycket svårt att uttala sig om hur en vuxen hunds beteende och lynne kommer påverkas av en kastration.
  I många fall ser man en dämpning på kamplust och typiska hanhundsbeteenden, eftersom testosteronet försvinner ur kroppen (det kan annars fungera som en trigger).
  Men det finns ingen garanti för att beteendeproblem försvinner genom en kastration. Speciellt inte beteenden som är kopplade till osäkerhet och vaksamhet. Det är viktigt att diskutera både för- och nackdelar med en kastration med sin egen veterinär. I ditt fall där det är tal om oönskade beteenden som grund till
  kastrationen så kan det vara klokt att först testa med en så kallad kemisk kastration
  (suprelorinchip).
  Effekten blir då densamma som vid en kirurgisk kastration, men den sitter bara i under cirka sex månaders tid. Man ska vara uppmärksam på att det tar cirka sex veckor innan full effekt erhålls och att somliga hundar till och med kan verka lite mer osäkra under de första veckorna medan hormonnivåerna i kroppen ställs om. Vid alla beteendeproblem är det viktigt att utesluta en sjukdom som orsak till beteendet.
  Det är även klokt att kombinera med beteendeträning, helst under vägledning av en duktig hundbeteende­vetare, allmän motion och "samarbetsövningar" med hunden samt olika tillskott som man kan ge hunden som fungerar rogivande.
  Exempel på sådana tillskott är Adaptil (ett sådant halsband vore nog lämpligt till din hund) och Zylkene. De kan gärna ges i kombination.

   

  Marianne Tornvall

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!