• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan jag byta ut måltidsersättningen?

  Kan jag byta ut måltidsersättningen?

  Jag försöker gå ner ett par kilo och använder måltidsersättningar, både shakes och soppor på ca 150–300 kcal/produkt och tar dessa 2–3 ggr/dag. Om jag istället skulle byta ut en av dessa till fast föda inom samma kalorimängd, bryter jag då på något sätt viktnedgången på ett negativt sätt, alltså att det skulle kunna ta längre tid att gå ner i vikt?
  Johan

  Svar:

  Måltidsersättningar kan vara en bra hjälp att gå ner i vikt även om det inte finns några mirakel med att använda pulverdieter. När man följer en så kallad very low calorie diet (VLCD) och byter ut alla måltider mot VLCD-soppor och shakes äter man 500–600 kalorier per dag.
  Det är ett mycket lågt energi- och kolhydratintag som försätter kroppen i ketos vilket stimulerar fettförbränningen.
  Om du går på vlcd-diet och enbart äter pulversoppor avråder jag dig att byta ut en pulvermåltid mot vanlig mat.
  Måltidsersättningar innehåller alla vitaminer, mineraler, essentiella fettsyror och rätt mängd protein. Byter du en soppmåltid mot en liten måltid vanlig mat blir inte näringsintaget bästa möjliga. Proteinintaget kan bli för lågt och äter du för mycket kolhydrater bryts den ketogena förbränningen.
  Följer du inte en vlcd-diet utan äter vanlig mat kombinerat med måltidsersättning går det bra att byta ut soppan mot en liten måltid fast föda.

  Viveca Annell

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!