Emma: Min vän är en härmapa

Emmas kompis härmar henne i allt hon gör – och det får Emma att koka över...

Min vän är en härmapa

Jag har en kompis sedan fem år som alltid har härmat mig. Jag började märka det när vi gick på gymnasiet, sen bodde vi tillsammans och umgicks jämt. Behövde jag gå på toa så behövde hon också det. Tog jag ett tuggummi så tog hon ett också. På restaurang frågar jag: “Vad ska du beställa?” “Kebab”, svarar hon. Då säger jag: “Jag ska nog beställa något med pasta!” Då säger hon “Jaha! Men jag kanske ska ta Pasta Carbonara istället?” Jag känner att jag håller på att koka över, och hon märker det! Men fortsätter ändå…

Emma

Relationsexpertens svar

Kära du, jag kan förstå att det är jobbigt, men du skulle kunna vända på det och suga i dig att hon litar så fullständigt på ditt omdöme. Jag tror att en hel del kan känna igen sig i din situation, men det som väl gör det ovanligt är att ni inte är några småtjejer precis, utan två vuxna kvinnor. Kanske kan en av orsakerna vara att ni varit så tajta, att ni varit så mycket med varandra, ja till och med bott ihop? Ordet bästis känns inte som om det räcker till i ert fall. Flickor och kvinnor är väldigt duktiga på att läsa andras behov, att liksom låta sina egna förtvina och istället vara andra till lags. Kanske är det så idag att din kompis är mer intresserad av dina önskningar än av sina egna? Du säger ingenting om att ni har pratat om problemet på något sätt, om du har sagt till din vän hur jobbigt du tycker det är med hennes osjälvständighet? Men vill du vara kompis med henne i fortsättningen också tror jag att du måste gå varligt fram, annars är risken att hon blir kränkt och er relation sätts på spel. Kanske kan du nästa gång hon gör som du bli överdrivet förvånad och säga “Har du köpt en likadan blus som jag?” eller vad det kan handla om just då. Ett visst mått av härmning kanske du måste stå ut med för det kanske så att säga ingår i er relation? Fast om du nu “kokar över” så måste du nog försäkra dig om att hon förstår varför, och på något sätt markera att ni är två personer, som inte alltid  kan tycka, känna och dela allt.

Ingemar Gens

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top