ANNONS
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Varför tappar katten i vikt?

  Varför tappar katten i vikt?

  Jag har en fråga angående mina föräldrars katt. Hon är 15 år och har på senare tid gått ner en del i vikt. Hon äter som vanligt, går på lådan som vanligt och går även ut. Hennes päls är glansig och fin. Det enda som har ändrats är att hon är lite oroligare och hon jamar liter mer än vad hon brukar.
  Min fråga är om dom ska söka sig till en veterinär eller om det har med åldern att göra, att hon har gått ner i vikt.

  Sandie

  Svar:

  Hej Sandie!

  Det är väldigt bra att du lagt märke till att dina föräldrars katt tappar vikt. Ofta är det lättare för en utomstående att se smygande förändringar än vad det är för den som ser katten dagligen. Börja gärna väg er katt, exempelvis varje vecka, så ni har koll på viktnedgången.

  Äldre katter ska inte gå ner i vikt. Förvisso tappar både djur och människor lite hull och lite muskler med åldern, men viktnedgång är ofta ett tecken på att något inte står rätt till. Vanliga förklaringar till viktnedgång hos äldre katter är exempelvis njurbesvär, hormonella rubbningar såsom sköldkörtelsjukdom eller diabetes samt en rad andra sjukdomar inklusive tumörsjukdomar och tandbesvär. I många av dessa sjukdomar ser man förr eller senare även andra symtom, men inte alltid och främst inte så uppenbart i början av en sjukdom.
  Som tumregel är det oftast lättare att motverka och behandla åldersrelaterade sjukdomar ju tidigare man upptäcker sjukdomen. Så jag tycker det vore jätteklokt att ta katten till en veterinär och ta lite olika blodprover exempelvis och göra en noggrann hälsokoll.

  Lycka till!

   

  Anna Olverling, legitimerad veterinär

   

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!