ANNONS
 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur ska jag klippa klorna på min kanin?

  Hur ska jag klippa klorna på min kanin?

  Jag tycker att det är läskigt att klippa klorna på våra kaniner, för jag är rädd att det ska göra ont på dem. Hur vet man att man klipper rätt längd? Och vad kan hända om man klipper för mycket, respektive klipper för lite?

  Svar:

  Hej!

  Många djurägare är rädda för att klippa klor på sina djur så du är absolut inte ensam. Blir det väldigt besvärligt, kan man alltid få hjälp i zoo-butiker eller hos veterinären.

  Nåväl, jag tycker du ska prova själv först. Jag tycker det är bra om man kan sitta på golvet så att om kaninen sprattlar sig lös är det mindre risk att den gör sig illa. Man bör vara två personer; en som håller och en som klipper. Håller man kaninen med ett fast grepp om bröstkorg och framben med ena handen samt under rumpan och om bakbenen med den andra handen, får man ett bra grepp. Kaninens rygg kan man trycka mot sin egen kroppen för att stabilisera.

  Har kaninen ljusa klor, kan man se pulpan. Då klipper man någon mm förbi där man tycker pulpan tar slut. Har kaninen mörka klor är det svårare att veta var pulpan tar slut. Då måste man lära sig att använda sitt ögonmått. Det kan vara knepigt i början men tar man lite i taget lär man sig till slut hur mycket man kan ta.

  Om man råkar klippa i pulpan är det mycket sällan något farligt. Det finns preparat man kan köpa i zoo-handeln eller hos veterinären som stoppar blödningen. Om man inte klipper klorna blir de så långa att kaninen riskerar fastna in inredningen och skada sig betydligt mer allvarligt än om man klipper lite för mycket. För långa klor kan också leda till att tårna blir sneda och vridna.

  Lycka till!

   

  Marianne Tornvall, legitimerad veterniär

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!