Kan jag testamentera allt till vem/vad jag vill?

Kan jag testamentera allt till vem/vad jag vill? Svar: Inte om du har barn, som är bröstarvingar och alltid har rätt till sin laglott (halva...

Kan jag testamentera allt till vem/vad jag vill?

Svar:

Inte om du har barn, som är bröstarvingar och alltid har rätt till sin laglott (halva arvslotten). Du kan med andra ord testamentera bort hälften till exempelvis en organisation eller “utomstående”. Adopterade barn har samma arvsrätt som biologiska, liksom inseminerade (om pappan godkänt befruktningen). Fosterbarn och styvbarn saknar dock arvsrätt. För att de ska få ärva måste man skriva det i testamentet.
Du kan testamentera bort din efterlevande makas/makes/registrerade partners rätt att ärva dig. Annars gäller att han/hon ärver dig och sitter kvar i “orubbat bo”; undantaget är om du har särkullbarn som direkt får sitt arv.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top