Energibehov som rullstolsbunden

Energibehov som rullstolsbunden HejVad ska jag äta och hur mycket per dag för att inte gå upp mer i vikt.Jag sitter i rullstol pga MS...

Energibehov som rullstolsbunden

Hej
Vad ska jag äta och hur mycket per dag för att inte gå upp mer i vikt.
Jag sitter i rullstol pga MS och rör mig i princip inte alls.
Alla jag frågat hittills säger lite svävande att
” det beror på hur mycket de rör dig” och förstär inte att man kan vara näst intill orörlig.
Snälla, ge mig ett bra räd. / Eva

Svar:

Hej Eva!
Det är lite svårt att säga hur stor din energiåtgång är eftersom jag inte vet hur lång du är och hur mycket du väger men jag kan säga att runt 1 800 kcal per dag bör vara rimligt. En kvinna som inte är rullstolsbunden och rör sig normalt har ett energibehov på ca 2 100 kcal.

För att minska risken att gå upp i vikt är det viktigt att äta mat som mättar bra och som ger lite energi. Med mycket frukt och grönsaker fyller du ut din måltid med mycket näring (vitaminer och mineraler) och få kalorier. Låt halva tallriken bestå av både varma och kalla grönsaker till lunch och middag. Att äta en bra frukost är viktigt för att minska sug senare på dagen och regelbunden måltidsordning över dagen hjälper också till. Välj gärna fullkornsprodukter i stor utsträckning både bröd, gryn, flingor, ris och pasta. Bland mejeri- och charkprodukter väljer du de magra varianterna och titta efter nyckelhålssymbolen när du handlar mat. Nyckelhålet är en hjälp att hitta livsmedel som innehåller mycket fiber eller lite fett.

Vänliga hälsningar
Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top