Bär nyttigt i alla former

Bär nyttigt i alla former Hej! Man läser ju ganska ofta om bärens positiva egenskaper och eftersom färska bär både är dyrt och svårt att...

Bär nyttigt i alla former

Hej!
Man läser ju ganska ofta om bärens positiva egenskaper och eftersom färska bär både är dyrt och svårt att få tag på så undrar jag därför om man tillgodo gör sig dessa ämnen om man dricker proviavas bärdrycker? Jag syftar främst på proviva-blåbär (för synen och dess egenskaper att förhindra åldrandet?) och proviva hallon (bl.a. dess anti inflammatoriska egenskaper). Vi är ett helt gäng här som undrar detta och som hoppas att du kan ge oss ett svar på detta. Mvh tjejerna i Halmstad / Amelie Larsson

Svar:

Hej!
Bär är verkligen nyttigt och något som vi alla borde äta mer av. Bär i alla former oavsett om de är som sylt, i paj eller som bärsoppa bidrar med både fiber, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Men jag vill nog ändå framhålla de färska bären som inte har värmebehandlats. Då vet man att inga antioxidanter och vitaminer som är känsliga för värme har förstörts. Därför ska vi gärna variera hur vi äter bär, både färska och tillagade (men det finns också antioxidanter som blir mer lättillgängliga för kroppen om de har upphettats). De färdigframställda bärsopporna som finns att köpa är, vad jag förmodar, pastöriserade dvs upphettade för att få längre hållbarhet och risken är då att en del av antioxidanter förstörs. Så mitt råd är att variera bärsoppor med färska bär från frysen. Frysta bär är inte dyrare att köpa än färdiga soppor. Låt frysta bär tina i kylskåpet och ta gärna fram till frukost.

Vänliga hälsningar
Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top