Omega 3 – i vilka livsmedel finns det?
Hur viktigt är det att få i sig Omega 3?
det är svårt att få i sig när man varken gillar fet fisk eller linfrö.
mvh Jenny, Stockholm
Svar:
Hej Jenny!
Omega 3 är en essentiell fettsyra som vi måste få via kosten. Den viktigaste källan är fet fisk och skaldjur som innehåller omega 3 fettsyrorna EPA och DHA. Små mängder av dessa finns också i ägg och andra animalier.
I linfrö, linfröolja, rapsolja, sojaolja och valnötter finns omega 3 fettsyran linolensyra som kan omvandlas till EPA och DHA i kroppen. Om man inte äter fisk och skaldjur är dessa källor därför viktiga. Nästan alla matfetter i dag, både bordsmargarin och flytande innehåller rapsolja (mest i flytande), och är därför viktiga att använda när man inte äter fisk.
Idag finns också produkter som är berikade med omega 3 bl a matfetter och bröd.
Vänliga hälsningar
Viveca