Omega 3 – i vilka livsmedel finns det?

Omega 3 – i vilka livsmedel finns det? Hur viktigt är det att få i sig Omega 3? det är svårt att få i sig...

Omega 3 – i vilka livsmedel finns det?

Hur viktigt är det att få i sig Omega 3?

det är svårt att få i sig när man varken gillar fet fisk eller linfrö.

mvh Jenny, Stockholm

Svar:

Hej Jenny!
Omega 3 är en essentiell fettsyra som vi måste få via kosten. Den viktigaste källan är fet fisk och skaldjur som innehåller omega 3 fettsyrorna EPA och DHA. Små mängder av dessa finns också i ägg och andra animalier.

I linfrö, linfröolja, rapsolja, sojaolja och valnötter finns omega 3 fettsyran linolensyra som kan omvandlas till EPA och DHA i kroppen. Om man inte äter fisk och skaldjur är dessa källor därför viktiga. Nästan alla matfetter i dag, både bordsmargarin och flytande innehåller rapsolja (mest i flytande), och är därför viktiga att använda när man inte äter fisk.

Idag finns också produkter som är berikade med omega 3 bl a matfetter och bröd.

Vänliga hälsningar
Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top