• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vegankost, vad ska jag tänka på?

  Vegankost, vad ska jag tänka på?

  Hej! Jag är vegetarian, har varit vegan och tänker bli det igen..jag har läst rätt mycket näringslära så jag vet vad jag ska äta för att få i mig allt jag behöver + att jag kompletterar med algtabletter för säkerhets
  skull då jag slarvar lite med maten ibland.
  :-/ Men så är det så här att jag är ganska smal, ca. 50 kg och 1.72 lång, jag går inte ner i vikt eller så, har bara legat på denna vikten i flera år och tycks varken gå upp eller ner, men i alla fall jag vill ju gå upp några kilo men tycks inte hitta riktigt rätt i hur jag ska äta för att göra det. Vet att jag är lite smalare än andra i mig själv också då det varit så här sen jag var liten och då var jag blandkostare. Hur ska jag göra? Jag vill fortsätta vara vegetarian.. / Katti

  Svar:

  Hej Katti!
  Visst kan du fortsätta att vara vegan men det krävs mycket bra kunskaper i näringslära för att få tillräckligt med energi och fullvärdig näring med vegankost. Jag råder dig bestämt att ta tillskott av B12 och vitamin D. Det är vitaminer som man inte kan tillgodose med vegankost (algtabletter räcker inte). Du kan även behöva andra tillskott som järn och kalcium. Kanske du ska ta en multivitaminmineraltablett som är speciellt anpassade för vegetarianer.

  För proteinbehovet vet du säkert att du behöver äta baljväxter dagligen dvs ärter, bönor eller linser. Andra alternativ är produkter baserade på sojabönor t ex tofu är också bra. För att du ska få tillräckligt med energi och inte minska i vikt så måste du se till att du får tillräckligt med fett. Ät nötter, frön, avokado, örtpastej, oliver och använd oljor både till matlagning och som salladsdressing.

  Försök att inte slarva med maten. Har du inte lust eller tid att laga mat finns idag färdiga veganrätter ofta både i frysdisken och som konserver i hälsokosthyllan.
  Linssoppa och smörgås på fullkornsbröd och örtpastej är exempel på en snabb och bra måltid. Bli gärna medlem i Svenska Vegetariska Föreningen så får du mer information och köp bra kokböcker om veganmat.

  Må gott!

  Vänliga hälsningar
  Viveca

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!