Apostlalilja

Apostlalilja HejJag har en blomma i kruka som jag inte vet vad den heter.. Den blommar i februari. Ger skott av blomman. gröna pilblad och...

Apostlalilja

Hej
Jag har en blomma i kruka som jag inte vet vad den heter.. Den blommar i februari. Ger skott av blomman. gröna pilblad och ser ut som en solfjäder…. Blågulblomma som ser ut som en orkide… Tolv apostlablomma har vi kallat den för. Den skjuter skott även längst ner vid stammen. Kan ni experter veta vad det är för blomma? / Anna Berntsson

Svar:

Hej Anna,
Din krukväxt är förmodligen en apostlalilja, Neomarica northiana. På engelska kallas den walking Iris eftersom den efter blomningen utvecklar småplantor som tynger ner blomstänglarna och slår rot en bit från moderplantan. Skotten går lätt att skära av och plantera om. Låt apostlaliljan torka upp mellan vattningarna. Den vill gärna stå svalt på vintern, runt 10 grader, men klarar normal rumstemperatur. Placera ljust men inte i brännande sol och ge blomsternäring under vår och sommar. Till våren kan apostlaliljan planteras om ifall krukan är full av rötter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top