• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur ska tallriksmodellen se ut?

  Hur ska tallriksmodellen se ut?

  Läste din artikel om"skippa dieten - ät allt" som jag tyckte var mycket bra. Jag tror på att äta lite av allt istället för mycket av lite.Jag har dock en fråga. Det finns ett flertal olika tallriksmodeller som figurerar. Vilken är den bästa? I läroboken för grundskolans hem- och konsumentkunskap gäller ca 1/5 av biten med kött, fisk, ägg och baljväxtbiten. I förra veckan var jag på ett föredrag där folkhälsopedagogen ett flertal gånger påpekade att vi äter alldeles för lite protein och istället bör dela in tallriken tre likvärdiga bitar, för att få fördelningen 40% fett och 30% vardera av kolhydrater och protein. Vilket är det bästa?
  Tacksam för svar Anna-Stina / Anna-Stina

  Svar:

  Hej Anna-Stina!
  Roligt att höra att du uppskattade artikeln! Jag brukar prata om tre tallriksmodeller. Dels den som du nämner som gäller för de flesta. Den innebär att man delar in tallriken i två lite större delar och en mindre. En av de större delarna ska innehålla kolhydratrika livsmedel som potatis, ris, pasta, couscous etc. Den andra större delen ska bestå av grönsaker. Gärna både varma och kalla och olika sorter. Och den minsta delen på tallriken ska vara proteinrika livsmedel som kan vara animaliska eller vegetabiliska.

  För personer som tränar mycket utökas hela portionen med framförallt kolhydratmängden. Den ska då utgöra halva tallriken.

  Personer som vill gå ner i vikt låter istället halva tallriken bestå av grönsaker.

  Tallriksmodellen ger en bra balans mellan kolhydrater, protein och fett enligt de svenska näringsrekommendationerna. Kolhydrater utgör den största delen men det ska vara kolhydrater av bra kvalitet, mycket fullkornsprodukter, rotfrukter och frukt. Rekommendationen för socker ligger på max 10 energiprocent. Det innebär för en kvinna max ca 50 g socker per dag och för en man ca 70 g socker per dag.

  För personer som ska gå ner i vikt är protein viktigt för att inte förlora muskelmassa. Energiprocenten för protein kan då ligga runt 20%.

  Vänliga hälsningar
  Viveca

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!