• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sojadryck bättre än O´boy?

  Sojadryck bättre än O´boy?

  Vi har tyvärr vant våra barn vid att dricka o´boy på mornarna. Nu försöker jag hitta ett vettigare alternativ och då har vi prövat olika soyadrycker som är smaksatta med choklad. Barnen tycker det är gott. Dessutom passar det bra då de är känsliga för laktos. Men största anledningen till att byta är som jag ser att minska på sockret. Är det mindre socker i dessa drycker? Hur ska man få veta det? (Barnen är 9 och 7 år).
  Hälsningar Eva / Eva Åsbacka

  Svar:

  Hej Eva!
  Det finns flera olika sorters sojadryck, jag har tittat på ett par stycken. Alpro Sojadryck choklad innehåller 9,7 g socker per 100 g (ca 3 sockerbitar per dl dryck) medan Provamel sojadryck choklad inte har något tillsatta vanligt socker (vet ej om den är sötad med något annat). I jämförelse innehåller O´boy 5 g tillsatt socker per dl (100 g) färdig dryck. Om inte sockerhalten är utsatt på sojadryckens förpackning kan du jämföra kolhydratmängden med en naturell osötad sojadryck. Den naturella sojadrycken innehåller 0,4 g kolhydrater per 100 g.

  Lite socker i frukosten är ok men om barnen både dricker chokladdryck och äter andra produkter med mycket socker t ex söta flingor och fruktyoghurt med socker kan det bli lite för mycket. Bäst är förstås att försöka vänja barn vid att frukosten inte behöver vara så söt.

  Om dina barn är känsliga för laktos så är filmjölk och yoghurt bättre alternativ än mjölk på morgonen. Fil och yoghurt innehåller lite mindre laktos. Du kan också använda laktosreducerad mjölk och blanda egen chokladmjölk. Då kan du göra chokladmjölken lite mindre söt.

  Vänliga hälsningar
  Viveca

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!