Kan diabetiker äta melon?

Kan diabetiker äta melon? Hej Viveka.Jag är diabetiker o nu undrar jag,hur är det med Vattenmelon o Galia melon för jag älskar dom båda,kan jag...

Kan diabetiker äta melon?

Hej Viveka.
Jag är diabetiker o nu undrar jag,hur är det med Vattenmelon o Galia melon för jag älskar dom båda,kan jag äta dom o hur mycket.
Tackar på förhand om svar

Vänligen Marita / Marita Sundell

Svar:

Hej Marita!
Visst kan du som diabetiker äta melon men du bör tänka lite på mängden. Melon innehåller snabba kolhydrater, jämförbara med t ex russin. Meloner har höga GI-värde (glykemiskt index) och vattenmelon har GI 103. Jämför med äpple som har lågt GI på 52. Men det glykemiska indexet beräknas på 50 g kolhydrat från ett livsmedel och för vattenmelon innebär det att man ska äta drygt ½ kg melon för att komma upp i det höga GI-värdet. Det betyder att du kan äta någon, några skivor melon (beror på hur breda skivor du skär) utan betydande blodsockerhöjning. Att äta melon till efterätt är det allra bästa tillfället. Då ligger det mat i magen som fördröjer blodsockerstegringen.

Vänliga hälsningar
Viveca

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top